Hlavní obsah

Nevíte, kam na kolo? My ano!

Foto: Thinkstock

Naplánovat výlet na kole je s Mapy.cz snadnéFoto: Thinkstock

Reklama

Nové zážitky s rodinou, zábava, poznání, ale i fyzická aktivita – to všechno může přinést rodinný výlet na kole! Dělá vám starost při vašem rozhodování, co si s sebou na takovou cestu zabalit a kam vyrazit? Už nemusí! Přečtěte si náš návod a výbavu i trasu připravíte za pár desítek minut!

Článek

Naplánujte trasu za 5 minut!

Většina výletů pohoří už při samotném plánování. Rodina se nemůže dohodnout kdy a kam, aby to vyhovovalo všem. Plánování cyklistických tras už od teď není problém! Zapomeňte na hodiny strávené s mapou v ruce, dohadování, kudy cesta má vést, aby si přišli na své všichni členové rodiny, marné přepočítávání kilometrů, aby to všichni zvládli bez úhony, a hodinové telefonáty známým, kde se jim na kole nejvíce líbilo. Stejně jako si běžně plánujete trasu autem přes internet, můžete si naplánovat i svou „ideální“ cyklistickou trasu.

Server Mapy.cztotiž spustil novou funkci. Jak ji využít? Systém plánování se nemění. Pod záložkou „Na kole“ máte několik možností volby, jak a kudy cestu naplánovat. Zásadní je samozřejmě start a cíl. Kromě toho si ovšem můžete jednoduše navolit další místa, která byste chtěli vidět, a terén (typ komunikace), kterému dáváte přednost. Je tedy na vás, zda zvolíte pouze cyklotrasy, kombinaci silnic s cyklotrasami nebo jen silnice. Systém automaticky nenabízí pro cyklisty nevhodné dálnice, silnice pro motorová vozidla a silnice první třídy – všude tam je totiž jízda na kole zakázaná nebo nevhodná.

Po zaklikání vašich požadavků se na monitoru počítače vykreslí mapa spolu s detailním popisem názvů a čísel cyklotras, kudy se máte vydat. Navíc si můžete prohlédnout výškový profil trasy. Takže už nebudete muset mít obavy z nečekaného stoupání. Naplánujete si zkrátka tak náročnou cestu, jakou všichni z rodiny zvládnou. Vše se dá následně vytisknout nebo vyexpedovat do navigace. Výlety si můžete rozplánovat po celé České republice. Možná vás překvapí, kolik cyklostezek se u nás nachází a kudy vás povedou!

Foto: Thinkstock

I takové situace vás mohou potkatFoto: Thinkstock

Než se vydáte na kolo, zkontrolujte si...

Trasu máte a teď už jen dostatečně se připravit! Aby se jízda skutečně stala zážitkem pro celou rodinu, je třeba udělat kontrolu všech kol, zejména těch dětských. Začněte u nahuštění pneumatik. Zmáčknutím zjistíte, zda jsou dostatečně plné, přičemž přední kolo může být nafouknuté trochu víc než zadní. Nikdy by však ani jedno z kol nemělo jít promáčknout do hloubky. O podhuštěné pneumatice platí, že lépe tlumí nárazy a má lepší přilnavost nejen v terénu, ale i na kluzkém povrchu. Na druhou stranu se při nájezdu na tvrdý předmět snadněji prorazí. Přehuštěná pneumatika se pozná podle toho, že nejde promáčknout vůbec. To si mohou dovolit jen majitelé silničních kol, kteří jezdí vytrvalostní trasy. Při vystavení na přímém slunci může guma také prasknout. Ideální tlak v pneumatikách je uvedený na jejich boku. Těchto hodnot byste se měli držet.

Kromě pneumatik je třeba před každou jízdou zkontrolovat i brzdy. Postačí zatáhnout za páky. Měly by začít zabírat ihned. Brzdová páka nesmí dosednout až k řidítkům a brzdové špalíčky naopak musí přesně doléhat na příslušné ráfky. V neposlední řadě zkontrolujte také všechny šrouby, zda jsou dobře dotažené. Zaměřte se hlavně na uchycení kol ve vidlicích.

I výlet na kole si žádá jistou výbavu. Co by vám nemělo chybět?

Krásné zážitky a šťastnou cestu bez nehod!

Reklama

Související témata:

Načítám