Hlavní obsah

Nevolnosti v těhotenství? Máme tipy, které vám od nich pomůžou!

Foto: thinkstock

Žaludeční potíže z počátku těhotenství mohou znepříjemnit život, ale rozhodně vás ani plod neohrozíFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že vám čerstvé těhotenství způsobuje ranní nevolnosti? Či dokonce máte potíže během celého dne? Zjišťovali jsme pro vás, co by vám žaludek mohlo zklidnit. Jaká jídla tedy jíst či co jiného pomůže? Víme!

Článek

Nelamte si hlavu s tím, že vám je pořád špatně zatímco kamarádka to tak neměla. „Mnoho žen trpí v prvních týdnech, někdy celém trimestru těhotenskými nevolnostmi,“ konstatuje MUDr. Jan Hlusička. Existují různá vysvětlení, proč se tak děje, ale nejpravděpodobnější vliv mají hormonální změny. „Některým ženám je špatně jenom ráno, jiné se s nimi musí vyrovnávat celý den nebo i v noci,“ říká ing. Iva Veselá, nutriční terapeutka pro Holmes Place.

Většinou nevolnosti samovolně ustanou a není ohrožena ani matka, ani plod. Co tedy jíst aneb Jak předejít nevolnostem podle expertky na výživu Ivy Veselé?

1. Snídaně v posteli

Ráno po probuzení, ještě než vstanete z postele, snězte vleže suchý rohlík, keksy či piškoty a zapijte je teplým čajem podle chuti černým, ovocným, bylinkovým, který máte v termosce už připraven. Po 15 minutách teprve pomalu vstaňte a pak se najezte tak, jak jste zvyklé.

2. Pijte slabší nápoje

Pomáhá chladné mléko, slabší černý čaj (uklidní podrážděný žaludek), ne ovocné čaje (okyselují a mohou žaludeční sliznici ještě více dráždit), stolní vody ano, minerálky, ale jen minimálně sycené, výborná je v těhotenství minerálka s hořčíkem. Nedoporučují se kokakola, sladké sycené limonády, zakázaný je tonic. Váš denní příjem tekutin by měl být 2,5–3 litry.

Foto: thinkstock

Pijte slabší čaje, vodu, minerálky s hořčíkemFoto: thinkstock

3. Jezte dietní masa

Aby se vám nedělalo špatně, docílíte snížením množství tuku: proto vsaďte na dietní masa – kuřecí, krůtí, králičí. Upravujte je na na teflonové pánvi s minimálním či žádným tukem nebo maso vařte. Snažte se nekořenit, za přílohy volte vařené brambory.

4. Ovoce a zeleninu podle pocitu

Pro někoho může být zelenina kamenem úrazu, pro někoho zase naopak. Ovoce jezte raději méně, protože švestky, pomeranče, citrony... vám mohou svou kyselostí žaludek dráždit. Naopak banány, hroznové víno, sladká jablka jsou zklidňující.

Foto: thinkstock

Snažte se vyvarovat kyselého ovoce, dráždí žaludekFoto: thinkstock

5. Často, málo, vlastně pořád

Co vám pomůže rozhodně, je jídlo v krátkých intervalech, v malých porcích. Jestliže zvracíte, často pijte, též ale po malých doušcích. Při dlouhodobějším nechutenství a zvracení s úbytkem hmotnosti doporučuje Iva Veselá užívat Glukopur 2–3krát 1 lžíci denně.

6. Vyvarujte se

Samozřejmě vynechejte potraviny či jiné věci, o kterých víte, že vám žaludek dráždí. Odpusťte si alkohol, velké množství kávy či velké množství silného čaje a cigaret. A vyhněte se nadměrné zátěži psychické i fyzické.

7. Na pálení žáhy

Zkusit můžete ořechy nebo mandle: pomaloučku rozkousat na kaši a před spolknutím smíchat s větším množstvím slin. Někomu může také pomoci zázvorový čaj nebo bonbony.

I když je nevolnost nepříjemná, nemějte obavy. Co rozhodně mějte: je radost z očekávání… Co říkáte?

Reklama

Načítám