Hlavní obsah

Nevyžádané erotické fotky. Jaké reakce spouští?

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádným tajemstvím, že muži se rádi chlubí. Někteří i svým přirozením. Co tím chtějí ženám sdělit, proč a jací muži to dělají? A co si myslí ony, když jim někdo pošle jen tak fotku svého penisu?

Článek

Jsem nadsamec a kdo je víc?! Když tým vědců ze tří severoamerických univerzit oslovil 1 087 heterosexuálních mužů různých ras, ukázalo se, že 48 % majitelů penisů již někdy v minulosti poslalo objektu svého zájmu „ptačí selfie“. Stalo se to i vám?

S někým po síti prohodíte pár slov a najednou vám ve schránce přistane obrázek intimních partií. Leknete se, smíchy se podlomíte v kolenou, nebo zhnuseně odvrátíte oči? Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of Sex Research se zdá, že příjem těchto nevyžádaných genitálních snímků od mužů je pro většinu žen do značné míry negativní zkušeností.

Hlavní motiv? Pokus o kontakt

„Zabývám se zkoumáním digitálních a komunikačních technologií, sleduji tedy i seznamovacími weby a stránky zabývající se sexualitou. Také mě zajímá, jak se lidé orientují v komunikaci digitálního souhlasu,“ uvedla psycholožka a autorka této studie Alexandra Marcotte z Kinseyho institutu s tím, že posílání penisů alias ptáků se stalo běžnou praxí, nicméně nikdo se zatím nezabýval, jaké emoce něco takového vyvolává v příjemci. Tedy až doteď.

Muži a ženy nejsou stejní

Pro svůj výzkum oslovila vědkyně se svými kolegy 2 045 amerických žen všech sexuálních orientací a 298 homosexuálních nebo bisexuálních mužů. Ukázalo se, že pánové, bez ohledu na sexuální orientaci, zvěčňují a rozesílají fotografie svých klínů v naději, že na oplátku dostanou buď podobné obrázky, nebo se dočkají sexuálního zájmu od protistrany. Skutečně to tak funguje?

Fotka penisu ženy nevzrušuje

Heterosexuální, bisexuální ženy i lesbičky, které se již setkaly s falešnými opeřenci ve svých inboxech, hlásily převážně negativní reakce. 26 % se nad nevyžádaným obrázkem nijak extra nepozastavilo, nicméně zbytek byl v šoku. Ani jedna žena se necítila vzrušeně ani sexuálně nabuzená, což je přesný opak toho, co samci očekávají. Se sexuální spokojeností to nemá nic společného.

Některé respondentky dokonce uvedly, že odhalený penis – přijatý bez vyzvání – obecně považují za nehorázný útok na svůj ženský i lidský status a berou ho jako obtěžování a příklad mužské dominance.

Foto: Taisiya Kozorez, Shutterstock.com

Nevyžádaná fotka penisu ženy ve většině případů odradí od dalšího kontaktuFoto: Taisiya Kozorez, Shutterstock.com

Falus – symbol moci

„Penis dosáhl symbolické hodnoty, která daleko přesahuje fyziologickou funkci. Ne nadarmo se falus řekne latinsky fascinus,“ napsal kdysi francouzský novinář Antonio Fischetti ve své knize Sex – nevyslovitelné otázky o sexu (2004). Zmiňuje v ní, že falus je pro muže symbolem moci. Zkrátka vzbuzuje u některých samců pocit všemohoucnosti a nadřazenosti. Budiž.

Také by se dalo říct, že když se mužům nechce romanticky flirtovat a něžně dobývat, jdou napřímo k věci a vytáhnou z jejich pohledu „to nejdůležitější“. Jenže žena je tvor komplikovanější. Navíc není vizuálně zaměřená jako oni, ta se svádí spíš řečí.

Homo a bisexuální muži

„Myslím, že záleží hlavně na souhlasu a komunikaci. Ačkoli homosexuální a bisexuální muži hlásili mnohem častěji pozitivní reakce na přijímání nevyžádaných obrazů genitálií, konkrétně v 85 procentech. Objevili se i mezi muži tací, jež vykazovali rozpolcené až negativní reakce.

Není se co divit. Reakce se liší od člověka k člověku a od situace k situaci. Vždy je však důležité si navzájem povídat o tom, co je ještě v pořádku a co už ne. Pokud se vám, kupříkladu z pozice příjemce, jež se setká s nevhodnou fotografií, něco nelíbí, ohraďte se. Muži si často mlčení vykládají jako souhlas,“ radí Alexandra Marcotte. A v sexu mlčení není souhlas. 

Reklama

Načítám