Hlavní obsah

Když vidíte při orgasmu barvy

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Voinalovych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je možné, aby orgasmus chutnal jako čokoláda? Nebo připomínal východ slunce? Tuhle schopnost budete chtít získat!

Článek

Kdo zažil, ten ví. Orgasmus je pocit postupně se rozlévajícího vzrušení po celém těle. Komplexně je to zážitek fyzický a psychický, který může způsobit i ztrátu vědomí. A nejen to. Už jste slyšeli o mutaci smyslů a setkání s jinými dimenzemi?

Ještě dvě olíznutí a je to!

Pomalu se blížíte na vrchol slasti, blaženě přivíráte oči, vaše svaly jsou napjaté. Téměř stojíte na orgastickém Mount Everestu, když v tom se dostanete do stavu, že kolem sebe vidíte bílou, zlatou ale třeba i indigovou barvu. Ty se mísí v jednu, připomínají gejzír či východ slunce, nebo vás jen obklopují a fascinují. Někde v pozadí možná slyšíte hudbu. Teď! Po výdechu, kdy po orgasmu přichází uvolnění, barvy blednou, tóny mizí. Co a proč se to děje?

Degustace melodií

Jedná se o synestézii (z řeckého syn- = spojení a aesthesis = cítění, vjem). Představte si ji jako sdružení dvou nebo více smyslových vjemů člověka. Můžete ochutnávat zvuky, které se podobají třeba čokoládě, slyšet světlo, čichat slova. Někteří lidé mají při synestézii orgasmu i různé vize a bdělé sny. Procházejí se s mořskými příšerami, hladí lední medvědy, kontaktují mimozemšťany, vidí barvy aury svého milence. (Sex rozhoduje i o tom, jestli jste v práci spokojení!)

Tak trochu jiná nervová spojení

Podle knihy Synesthesia: Perspectives From Cognitive Neuroscience (2004, Lynn C. Robertson a Noam Sagiv) synestézii prožívají asi čtyři procenta populace, přičemž příčina tohoto jevu je obestřena tajemstvím. Nicole Prause, americká neuroložka zkoumající lidské sexuální chování, závislost a fyziologii sexuální odezvy však tvrdí, že existuje věrohodné vysvětlení.

Podle ní dochází k posunům ve stavu mozku, konkrétně k určité formě meditace, která umožňuje, aby v mysli k orgasmu došlo ještě předtím, než ho zaregistruje samotné tělo. V tomto stavu pak mozek ztrácí kontrolu nad smyslovými oblastmi. Z jiných pramenů zase vyplývá, že synestetičtí jedinci mají oproti jiným v mozku víc serotoninu, hormonu štěstí, takže kdo ví. Jistá vodítka ale napovídají. Co zrovna vy můžete udělat pro to, abyste z pohodlí své postele ochutnali třeba čas nebo olízli oceánský vzduch?

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Meditace je dobrý způsob, jak umocnit svoji rozkošFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Meditujte, máte šanci

Ze studie 19 osob, kterou uveřejnil odborný časopis Frontiers in Psychology, vzešlo najevo, že pro lidi se sexuálními formami synestézie je sex duchovnější. Tato skupina hlásila více pocitů neomezenosti a spojení s přírodou, měla povědomí o energetických centrech – čakrách, zvlášť té šesté (třetí oko), která je čakrou představivosti, intuice, vizí i snů.

Synestézie se navíc podle epidemiologických studií projevuje asi šestkrát častěji u žen, což výzkumníci spojují s vazbou na pohlavní chromozomy X. A v jaké míře? Některé s ní žijí od narození, druhé ji zaznamenají pouze přechodně, třetím je odepřena. Důkazem jsou kupříkladu příběhy žen, u nichž se tato schopnost rozvinula po těhotenství nebo během přechodu k meditacím a naladění se na vyšší a jemnější vibrace.

Něco za něco

Britská výzkumnice Clare Jonas, jež se zaměřuje na psychologii synestézie, zastává názor, že se nejedná o nic, co vyžaduje léčbu. Pro většinu těch „jiných“, se kterými kdy pracovala, jsou změněné stavy příjemné, navzdory tomu, že bývají nedobrovolné a neovladatelné. Vědkyně otevřeně hlásá, že synestézie orgasmu přináší i výhody, jmenovitě lepší paměť a zvýšenou kreativitu. Tedy na úkor jedné maličkosti.

Podobné zprávy vedly jednu skupinu vědců ke zkoumání vztahu mezi sexuálním uspokojením a změněnými stavy vědomí. Ve své studii z roku 2013 akademici zjistili, že sexuální synestetici obvykle prožívají výrazně nižší sexuální (fyzické) uspokojení než kontrolní skupina milenců, ale zase hlásí hluboké stavy potěšení a míru. Zdá se, že sexuální synestetické zážitky přesahují běžné emoce, a přesně tak je to v pořádku.

Reklama

Načítám