Hlavní obsah

Nežijete zdravě? Nezoufejte, zlozvyků se stačí zbavit do padesáti!

Foto: Thinkstock

Ve středním věku a ve stáří na tom můžete být zdravotně dobře, i když jste v mládí pořádně hýřiliFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouříte, nesportujete, a vlastně vůbec nežijete moc zdravě? Pokud vám ještě nebylo padesát, nic není ztraceno. Prý totiž stačí, když se nezdravých zlozvyků zbavíte před padesátými narozeninami.

Článek

Podle nedávné studie, o níž informoval britský deník Daily Mail, nemusí mít nezdravý životní styl ve vašem mládí zas tak tragický dopad na váš zdravotní stav ve stáří. Stačí, když se hříchů mládí zbavíte ideálně mezi třicátým a čtyřicátým rokem, nejpozději pak do svých padesátých narozenin.

Zachraňte své srdce

Vědci se zaměřili především na ischemickou chorobu srdeční. Právě ucpání tepen a následné zablokování proudění krve do srdce může být totiž způsobeno nezdravým životním stylem – kouřením, vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem či cukrovkou.

Do studie se zapojilo pět tisíc účastníků. V první fázi se vědci zaměřili na životní styl a zároveň stav tepen lidí ve věku mezi osmnácti a třiceti lety. Ty samé lidi pak obdobným způsobem vyšetřili o dvacet let později. Faktory zdravého životního stylu bylo nekuřáctví, žádná nadváha, pravidelná sportovní aktivita, zdravé stravovaní a nepříliš alkoholu.

Foto: Thinkstock

Že jste v mládí dost pili? Nevadí. Stačí, když to stihnete včas omezitFoto: Thinkstock

Na začátku výzkumu jen méně než deset procent účastníků splňovalo všech pět těchto faktorů. Skoro každý z mladých jednoduše měl alespoň jeden či více nezdravých návyků. O dvacet let později se ale čtvrtina dotazovaných polepšila a alespoň jednoho zlozvyku se zbavila, případně alespoň jeden zdravý návyk přidali.

Vědci pak zjistili, že zlepšení životního stylu bylo jasně spojeno se snížením známek typických pro kardiovaskulární onemocnění.

Bořiči mýtů

„Je to velmi důležité zjištění, protože boří dva mýty, které někteří odborníci na životní styl stále prosazují. První z nich se týká toho, že když v mládí hýříte a příliš nedbáte na své zdraví, v pozdější dospělosti s tím už nic moc nelze udělat, protože poškození je nezvratné,“ tvrdí Bonnie Spring, vedoucí výzkumnice studie a profesorka preventivní medicíny z Northwestern University Feinberg School of Medicine v Chicagu.

Podle ní prostě skoro nikdy není pozdě. „Jestliže jste si v mládí osvojili nějaké špatné návyky, stále to můžete změnit a svému srdci notně ulevit,“ dodává Bonnie Spring.

Studie ale vyvrací i další mýtus, a to ten, že co jste se v mládí naučili, později už nebudete schopni změnit. „My zjistili, že pětadvacet procent dospělých dokázalo samo od sebe své špatné návyky změnit,“ vysvětluje Bonnie Spring.

Foto: Thinkstock

Nikdy není pozdě na to, začít žít zdravěFoto: Thinkstock

Můžete si uškodit

Změnou životního stylu můžete svému srdci a zdraví nejen prospět, ale bohužel také zásadně uškodit. Tak jako část účastníků studie se během dvaceti let polepšila, asi čtyřicet procent lidí naopak své návyky ještě zhoršili. To se samozřejmě odrazilo na jejich zdravotním stavu. Každý pokles faktoru zdravého životního stylu způsobil větší zvápenatění tepen a další projevy, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

„Dospělost prostě není bezpečná perioda, v níž se můžete zbavovat zdravých návyků a naopak přidávat ty špatné, aniž by to poškozovalo vaše srdce,“ dodává Bonnie Spring.

Podle ní přitom stačí málo. „Chce to udržovat si správnou hmotnost, nekouřit, pětkrát týdně se po dobu třiceti minut věnovat mírné až intenzivní fyzické aktivitě, stravovat se zdravě, dbát na nízký obsah sodíku v jídle a naopak vysoký podíl vlákniny. A ženy by si denně měly dopřát maximálně jeden alkoholický drink, muži pak dva,“ radí Bonnie Spring.

Jak jste na tom vy? Máte nějaké hříchy mládí?

Reklama

Načítám