Hlavní obsah

Neznáte čatní? Vaše škoda! Tuhle omáčku zvládnete raz dva 

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Foto: Rimma Bondarenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli má čatní svůj domov v daleké a exotické Indii, i na našich stolech je klasikou už přes sto let. Proč se těší takové oblibě? Můžete je totiž vařit z letních i podzimních plodin. Jak na to?

Článek

Čatní, anglicky chutney, je geniální tím, se dá uvařit z prakticky jakékoli zeleniny a ovoce. Z Indie, odkud původně pochází, si nese hlavní funkci: používá se jako výrazně kořeněná omáčka (podobně jako třeba hořčice nebo BBQ omáčka), jejímž úkolem je zjemnit ostré, nebo naopak dokořenit jemné jídlo. Je velmi oblíbené také na blízkém Východě, v Africe nebo mnoha karibských zemích stejně jako v Evropě nebo severní Americe.

Jaká čatní znáte?

Konzistencí se čatní pohybuje obvykle někde mezi marmeládou a salsou. Příprava není úplně rychlá, všechny suroviny se musí rozvařit opravdu na kaši. Proto se na kousky rozkrájené ovoce nebo zelenina pomalu dusí, obvykle za přidání cukru a octa, až z něj vznikne kýžená hustá omáčka.

Na čatní není dobrý nebo špatný recept, neexistují správné a chybné poměry surovin. Asi největší klasikou je původní indické mangové čatní a i v Evropě se zpočátku vařily variace z ovoce a zeleniny konzistencí mangu podobné – třeba ze švestek. Dát do něj ale můžete ve skutečnosti prakticky cokoli. Na jeho přípravu je skvělá cibule, papriky a rajčata, dýně, lilky, rebarbora, třešně, meruňky a broskve, švestky, hrušky, jablka, mango, fíky nebo třeba ananas.

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Mangové čatní se zázvorem a chilli papričkami je indická tradiční pochutina k masuFoto: MaraZe, Shutterstock.com

Co se týče doplňkových chutí, mezi nejčastější patří rozinky, chilli papričky, kardamom, hřebíček, skořice, zázvor, hořčice, tamarind, máta, plod i listy koriandru, římský kmín, muškátový oříšek, pomerančová a citronová kůra. V podstatě ale platí jediné pravidlo: dejte tam, cokoli vám přijde vhodné, a rozhodně se nebojte experimentovat. Co takhle zkusit svařit meruňky s koriandrem?

Z Indie do celého světa

Konzervování octem si osvojili už staří Římané a tento způsob zpracování ovoce a zeleniny se rozmohl v 17. století ve Francii, odkud se postupně dostal i na stoly dalších evropských zemí. Největší vliv na rozšíření po celém světě mělo ale rozhodně jeho zdomácnění v anglické kuchyni, odkud se čatní dostalo do celého anglicky mluvícího světa a skrze španělské kolonizátory i do Karibiku.

Co země, to jiná chuť

Jak se čatní šířilo od země k zemi, různé národy si ho přizpůsobovaly po svém. Britská čatní jsou spíš sladší a často v nich najdete i sušené ovoce. V Kanadě je velmi oblíbené čatní brusinkové, hlavně v severní Indii patří mezi stálice také mátové nebo tamarindové, na jihu Spojených států zase vede jablečné nebo ze zelených rajčat – ostatně, poslední zmiňované je velmi oblíbené i u nás, jen s rozmachem nákupu zeleniny v obchodech (a s tím pramenící nedostupností zelených rajčat) přestalo být tak používané. Ocet nebo citronová šťáva a cukr nejsou jen zdrojem typické chuti této hutné omáčky, ale zároveň také přírodními konzervanty.

Foto: sarsmis, Shutterstock.com

Brusinkové čatní je lahodné například do toastů se zapečenými sýryFoto: sarsmis, Shutterstock.com

A k čemu si tedy čatní dát? K čemukoli. Ke smaženým i pečeným pokrmům, ke grilovanému hovězímu, vepřovému, kuřecímu i rybímu masu. Hlavně sladší typy jsou skvělé také k toastům, zeleninovým jídlům, sýrům nebo různým krekrům.

Jak připravit čatní?

Dodržte několik následujících pravidel:

  • Ovoce a zeleninu vždy vybírejte jen pevné, ideálně ne úplně zralé kusy. A pokud už budou zcela zralé, tak rozhodně ne přezrálé! Měkké ovoce jako třeba ostružiny nebo maliny není vhodné – dlouhým pomalým dušením ztratí většinu své chuti a vůně a výsledek by byl spíš mdlý a i texturou by se jednalo spíš o marmeládu než o čatní. -
  • Pokud chcete, aby měl konečný výsledek hezkou texturu, přidejte trochu sušeného ovoce. Jakéhokoli. -
  • Většina směsí se neobejde bez cibule a česneku, velmi často se přidává i trocha jablek. -
  • Univerzální poměr neexistuje, odrazit se ale můžete od následujícícího: na 700 g ovoce nebo zeleniny přidejte asi 220 g cukru krupice a 150 ml vinného nebo jablečného octa. Pokud budete do čatní dávat chilli, klidně trochu cukru přidejte, pokud budete dávat sušené ovoce, trochu cukru uberte. Koření přidávejte podle chuti, čatní má být spíš více než méně kořeněné. -

Tak co? Vyzkoušíte domácí přípravu čatní i vy?

Související témata:

Načítám