Hlavní obsah

Nezničte je aneb Péřovku nikdy neperte ručně a hedvábí v pračce. Proč?

Foto: Maria Svetlychnaja, Shutterstock.com

Foto: Maria Svetlychnaja, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peří, kašmír či hedvábí... je radost mít tyto materiály ve svém šatníku. Luxusní látky však vyžadují i luxusní či spíše náročnější péči. Ale neděste se, zvládnete ji i sami doma, jen je potřeba dodržovat přesné postupy.

Článek

Možná jste si taky pod vánočním stromečkem rozbalili perfektní péřovou bundu, hedvábnou halenku nebo rolák z kašmíru. Počáteční radost však často zakalí starost, jak se o takový dražší kousek vůbec starat, aby se co nejdéle udržel v perfektní kondici. Nesprávnou péčí by totiž brzy mohl pozbýt nejen krásný vzhled, ale i výjimečné vlastnosti, kterými tyto luxusní materiály disponují.

Pouze speciální přípravky

Jak bude nová péřovka vypadat poté, co ji proženete pračkou? Pokud dodržíte následující postup, bude vypadat jako nová. Předně si prostudujte všechny symboly uvedené na štítku bundy, většinou se setkáte s doporučením prát na třicet až čtyřicet stupňů. Než bundu vložíte do pračky, nezapomeňte zapnout všechny zipy, knoflíky a druky.

Pokud byste si mysleli, že bundě prospějete ručním praním, jste na omylu. Pro praní v pračce si ale určitě nezapomeňte pořídit speciální prací přípravky, například Miele peří, Nikwax Down Wash či Rapide Down Wash. Ten běžný není dostatečně šetrný a z peří by odstranil přírodní oleje, které zaručují izolační vlastnosti. Nikdy také nepoužívejte aviváž a bundu nenechte ždímat!

Foto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Péřovou bundu vyperte spíše v pračce, než ručně. A zapomeňte na avivážFoto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Peří ideálně do sušičky

Jakmile máte vypráno, přichází na řadu sušení. Ideální je, pokud máte sušičku, kterou naprogramujete na program „Teplý vzduch“. Ještě lépe uděláte, když k bundě do sušičky přidáte dva nebo tři míčky. Pokud nemáte speciální, postačí čisté tenisáky. Balonky urychlí proces sušení a zajistí rovnoměrné rozložení peří.

Pokud nemáte sušičku, bude tento krok náročnější, navíc výrobci to neradi vidí, ale co naplat. Sušte vodorovně – bundu dejte na ručník, který jste rozložili na sušák. Těsně po vyprání můžete položit ručník i na ni a jemně vymačkat zbývající vodu.

Klíčové je bundu pravidelně protřepávat, alespoň pětkrát denně. Zamezíte tak shlukům peří. Při sušení bundu nevystavujte slunečnímu záření ani tepelnému zdroji. Dokonalé proschnutí při pokojové teplotě může trvat i tři dny, ale trpělivost je zásadní. Pokud nebude bunda dokonale suchá, peří nebude dostatečně načechrané a navíc hrozí jeho plesnivění.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Technika bude nejlepším pomocníkem i při sušení bundyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kašmír neždímejte

Nosit kašmírový svetr je radost, ale aby dlouho sloužil, potřebuje speciální péči. Zajímavé třeba je, že výrobci doporučují nenosit jej dva dny hned po sobě. Ideálně nechat svetr vždy po dni nošení den odpočívat. Své vlastnosti si totiž kašmír uchovává provětráváním.

Voda při praní by neměla přesahovat 20 °C. Nejspolehlivější je ruční praní, ale možná je i automatická pračka s programem praní vlny. Při praní v lavoru postupujte následovně: Do vody o požadované teplotě dejte prostředek na praní jemných tkanin nebo obyčejný dětský šampon a jemně rozmíchejte, aby se vytvořily mýdlové bubliny. Tyto prací prostředky mají neutrální až mírně kyselé pH, které brání bobtnání a zplstnatění vláken.

Svetřík vložte do vody a jemně jím točte na jednu a na druhou stranu. Po dostatečném vyprání vodu vypusťte, pak napusťte novou a celý postup s točením zopakujte, a pak klidně ještě jednou, dokud nezmizí mýdlové bubliny. Pak vodu vylijte.

Následně ze svetříku opatrně vytlačte vodu jemným přitlačováním. Přebytečnou vodu ještě můžete odstranit položením na savou utěrku, další utěrku na chvíli položte shora na svetřík. Poté ho sušte rozložený. A nikdy ne na přímém slunci.

Foto: ArtOfPhotos, Shutterstock.com

Ušlechtilé materiály si žádají jemnou péčiFoto: ArtOfPhotos, Shutterstock.com

I pravé hedvábí vyžaduje opatrné zacházení

Nejvíce se své nové halence zavděčíte ručním praním ve vlažné vodě opět za pomoci speciálního pracího prostředku nebo jemného šamponu.

Látku neždímejte, jen opatrně vysušte froté ručníkem, pak rozložte a nechte schnout. Pozor na sluneční záření – mohlo by narušit strukturu materiálu i pozměnit barvu. Pokud potřebujete halenku nebo šátek vyžehlit, pospěšte si, dokud jsou vlhké. Napařování nepoužívejte – drobné kapičky by mohly zanechat skvrny.

Jak pečujete o citlivé kousky ze svého šatníku vy?

Reklama

Související témata:

Načítám