Hlavní obsah

Nízkotučná dieta je past. Nezhubnete!

Foto: THINKSTOCK

Ještě pořád váháte, co je pro vás lepší volba?Foto: THINKSTOCK

Reklama

Chcete zhubnout, a proto jste se rozhodli držet nízkotučnou dietu? Podle odborníků to nemá smysl, nadbytečných kil se tak nezbavíte. A my vám řekneme proč!

Článek

Málo tuku v jídle rovná se málo tuku na těle. Že přesně takhle vám ta rovnice přijde přirozená a na pomoc proti objemným křivkám těla jste vyrazili s pomocí nízkotučné diety? Chyba!

„Nejnovější vědecká doporučení pro osoby, které chtějí nebo musí zredukovat nadváhu, zní jasně: Dlouhodobé, v řádu několika týdnů, vyřazení kterékoli ze základních tří živin – bílkovin, tuků a sacharidů – ze stravy způsobí poruchu přeměny látek, takzvanou nerovnováhu živin,“ uvádí RNDr. Petr Fořt, CSc., člen lékařské rady Světa zdraví. Tím ohrozíte nejen hubnutí, ale i zdraví.

Není tuk jako tuk

S tím souhlasí i odbornice na výživu Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.: „Naše babičky smažily na sádle a na chleba si mazaly máslo. Pak přišel potravinářský průmysl a mnozí odborníci začali zakazovat živočišné tuky. Jako nejlepší řešení nabízeli margaríny a celou řadu nízkotučných potravin,“ říká odbornice a dodává, že margaríny mnoho let obsahovaly trans mastné kyseliny, které jsou pro zdraví těmi nejhoršími tuky.

Foto: THINKSTOCK

Vaše výživa by měla být hlavně dobrá pro vaše zdravíFoto: THINKSTOCK

Proč jsou vlastně nízkotučné potraviny špatné? „Místo tuků obsahují většinou škroby, cukry a aditiva, tedy složky, které nikdo nepotřebuje,“ doplňuje Margit Slimáková. A tuky tělo ke správnému fungování organismu, a tedy i k hubnutí nutně potřebuje. Pakliže je jíst přestanete a snížíte jejich denní příjem pod hranici 30 procent, hubnutí se zastaví. Tělo si dokonce tuky začne naopak ukládat – je to jeho obranná reakce pro případ, že mu jich uberete ještě víc...

Proč to tak nefunguje?

Jíst tuky je tedy potřeba, vybírat si však musíte ty zdravé. Jestli jste tedy ze svého jídelníčku vyházeli jogurty a sýry, které na svém obalu nemají nápis nízkotučné, jestli si do salátu nedáváte olivový olej a nejíte lososa, ořechy, avokádo a další s tím, že jsou tučné, děláte chybu. Ty totiž obsahují onen zdravý tuk – ten obsahuje esenciální mastné kyseliny, které se označují jako omega 3 a omega 6.

Vyřadit tuky, které jsou v chipsech, smaženém řízku nebo sýru, salámech, hranolkách, majónézách nebo šlehačce, je v pořádku – jde o tuky nezdravé, které vám nepřinesou nic dobrého. Čím se řídit a co volit, jsme pro vás psali v článku O tucích víme vše.

Foto: THINKSTOCK

Do zeleninového salátu by měl vždycky patřit kvalitní olej, v němž se rozpouštějí některé důležité vitaminyFoto: THINKSTOCK

Všeho s mírou

„Nízkotučná dieta způsobuje, že nejste zasyceni jídlem, máte často hlad a i chutě," říká Petr Fořt. Výčet doplňuje ještě o další důvody: „Bez tuku se také kriticky sníží příjem v tucích rozpustných vitaminů a esenciálních, zdraví prospěšných, mastných kyselin. Chybí vitamin D a stoupá riziko vzniku oběhových onemocnění a osteoporózy,“ uzavírá odborník.

A co vy? Jaké máte zkušenosti? Dáváte si pozor na to, co jíte?

Reklama

Načítám