Hlavní obsah

Nová brigáda vysokoškoláků? Prostituce umožní luxus

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

S vysokoškoláky si mnozí stále naivně spojují jen chudé poměry, zchátralé koleje a intelektuální debaty u laciného vína. Dnešním studentům se ale moc nechce absolvovat tuhle chudou fázi života. Peníze mohou získat různými brigádami, mezi něž se řadí i jeden nový a stále se rozmáhající fenomén. Studentská prostituce.

Článek

„Chudý je život studentův“, říkávalo se. Mladí dospělí, kteří se po střední škole rozhodli studovat, na tom zpravidla bývali finančně hůře, než jejich pracující vrstevníci. Dočasnou chudobu však kompenzovaly vyhlídky na perspektivnější budoucnost. Tak to kdysi bývalo skoro pravidlem.

Dnes je to trochu jinak. Krom toho, že vysoká škola už není zárukou úspěchu, také neplatí, že všichni studenti živoří. Naopak na školách nezřídka potkáváte studenty s drahými telefony, notebooky i oblečením. Mnozí si na to totiž i při studiu dovedou vydělat.

Někteří odjíždí během dlouhých prázdnin pracovat za lepší mzdu do zahraničí. Jiní si zase během školních let najdou práci v oboru, kterou skloubí se školou. Někomu se nepodaří ani jedno, tak je nucen vzít brigádu mimo svůj obor, která je často buď časově náročná, nebo hůře placená. Ale je tu ještě jiná možnost. Nejstarší řemeslo dodnes slibuje dobrý příjem v krátkém čase.

Brigáda pro vysokoškolačky

Na studentskou prostituci jako nový typ brigády už před několika lety upozornila iniciativa The Student Sex Work Project. Podle britských výzkumnic Tracey Sagar a Debbie Jones jedna z pěti studentek na univerzitě uvádí, že by za jistých okolností přivýdělek formou sexuální služby zvažovala. Jedna z dvaceti studentek pak své tělo skutečně pravidelně prodává.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Za krátký čas hodně peněz, to je výhoda „brigády na zádech“Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Proč si studentky přivydělávají tělem

Prostituci jako brigádě se v nedávné době věnoval také český studentský časopis Studenta, který tak otevřel ožehavou diskuzi. Uchylují se k tomu i zdejší studentky proto, že jinak by si studium nemohly dovolit? Nebo si ve světě sociálních sítí nedokážou svůj život představit bez luxusních kabelek a exotických dovolených, které si – soudě podle internetu – jinak může dovolit každý?

„U žen, které studují vysokou školu, vidíme dva důvody, proč se věnují prostituci. Některé pocházejí z chudších rodin a chtějí zaplatit náklady na studium, některé to prostě baví a vnímají to jako snadnou brigádu. Největší problém je pak ale v tom, že určitá část těchto žen studium nedokončí. A ty, které studium dokončí, si často spočítají, že prostitucí vydělají více než profesí, kterou vystudovaly,“ uvádí ředitel Spolku pro ochranu žen Libor Balga.

Foto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Buď potřebují zaplatit studium, nebo jim učaroval luxusFoto: Oleg Elkov, Shutterstock.com

Počet prostitutek v Praze stále roste

Podle údajů Spolku na ochranu žen se počet prostitutek v České republice ještě před pěti lety pohyboval kolem deseti až třinácti tisíc. Dnes se odhaduje, že jenom v Praze sexuální služby nabízí 25 tisíc žen. Jejich nejčastější motivací je dle průzkumů získání prostředků na pokrytí běžných životních nákladů (a baví vůbec prostitutky sex?).

Ačkoli Česká republika nabízí luxus, jímž je bezplatné studium, úplně zadarmo to není. Studenti z menších měst jsou nuceni zaplatit nejen ubytování, ale i náklady spojené například s dopravou. Nemluvě o stravě a případném kulturním vyžití. Pocházejí-li ze sociálně slabých rodin, je pro rodiče takřka nemožné obětovat zhruba 6–8 tisíc jako kapesné. Právě vidina snadno vydělaných peněz nemálo dívek z chudších poměrů snadno zláká.

Být chudá není in

Na rozvoj fenoménu studentské prostituce má ale vliv řada dalších faktorů. Být chudým studentem zkrátka není trendy (šťastný život je, když...). To, co naopak letí, jsou sociální sítě zaplněné fotkami krásných lidí na luxusních dovolených, s přepychovým oblečením a bohatým společenským životem. Kabelku za desítky tisíc má na internetu každá druhá, a tak se z toho stává jakýsi standard. Něco, co může být vnímáno jako nezbytnost, na kterou ani studentka ze střední třídy nemá. Ale může mít, když...

A kdo jsou vůbec jejich klienti? Tři typy mužů, kteří navštěvují prostitutky. Snad mezi nimi není i ten váš.

Reklama

Související témata:

Načítám