Hlavní obsah

Nová koupelna: krok za krokem

Foto: Ideal Standard

Koupelna se mění - a to do krásy i pohodlíFoto: Ideal Standard

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se proměnit vaši starou koupelnu v moderní světlou místnost vybavenou krásným a stylovým nábytkem? Poradíme, co si ohlídat!

Článek

Styl na prvním místě

Při zařizování koupelny nezáleží ani tolik na velikosti jako na stylu. A ten se pomalu začíná do těchto míst vracet. Zatímco kuchyň si kupujeme většinou v kuchyňském studiu, aby vše ladilo dohromady, při zařizování koupelen mnozí stále chodí po různých stavebninách a hobbymarketech, kde vybírají to nejlevnější. Doma potom trochu překvapivě zjišťují, že není bílá jako bílá a že mají jiný odstín umyvadla a jiný u plastové vany.

Ale i to se mění a koupelnovým studiím přibývají zákazníci, kterým podobné detaily nejsou jedno. A vycházejí jim vstříc i firmy, které čím dál častěji nabízejí kompletní koupelnové série - ty obsahují kromě základního vybavení, jako je umyvadlo, vana, sprchový kout, toaleta či bidet, i nábytek a doplňky. To před deseti či patnácti lety nebylo běžné, vlastní řady měli výrobci nábytku, výrobci van i umyvadel.

Koupelna pro normální lidi

I když firmy rády prezentují ohromné koupelny s křesly a lehátky, většina má doma zcela jiný prostor. Jak tedy vypadá taková současná koupelna?

Foto: Le Bon

Kombinace bílé a světlého dřeva je žádanáFoto: Le Bon

Je bílá. Naprostá většina lidí volí stále tuto barvu, případně kombinuje třeba světlé dřevo s bílou. Důvodem není jen to, že nechceme přijímat nové trendy, ale už zmiňovaná velikost koupelen. Bílá prostor nezmenšuje, v kombinaci se zrcadly ho naopak dokáže opticky zvětšit. Navíc působí neutrálním a čistým dojmem. A také se dobře kombinuje s doplňky, které snadno vyměníme.

Trendy v koupelnách se mění zhruba každých sedm až deset let. Jen málokdo má však chuť a může si dovolit tak často koupelnu renovovat. Takhle stačí vyměnit nerezové doplňky za plastové a ty po letech nahradit třeba dřevěnými. Jde o investici za několik set či tisíc korun, která bez velké námahy dokáže změnit vzhled celého prostoru.

Nožičky se nenosí

Kromě oblíbené bílé barvy lze v tuzemských koupelnách vysledovat ještě několik dalších společných prvků. Patří mezi ně především maximální snaha o využití prostoru do posledního centimetru. Dokonce dochází k určitému paradoxu, že u některých sérií se prodá více nábytku než třeba umyvadel, a ten rozdíl může být až dvacetiprocentní!

Foto: Ideal Standard

Zásuvky s vnitřním dělenímFoto: Ideal Standard

Nejvíce žádané jsou samozřejmě spodní skříňky. Někteří řeší prostor pod umyvadlem pouze koupí keramického polosloupu, další volí nábytek přes celou stěnu. Ještě patrnější je ale obliba závěsného nábytku, který jednoznačně ovládá trh. Na nožičkách nebo se soklem se vyrábějí buď ty nejlevnější série, nebo naopak stylové, luxusní a designové kousky.

Výhody závěsných skříněk jsou jednoznačné, stejně jako například u toalet vede praktičnost. Můžeme si u nich nastavit výšku podle potřeby, což přivítají obzvlášť lidé nadměrných či podměrných velikostí. Stejně tak oceníme několikrát do týdne možnost bez problémů v koupelně vytřít bez toho, že by nám třeba překážely nožičky od skříněk. Ať už se rozhodneme pro první či druhou variantu, máme z čeho vybírat. Koupelnová studia nabízejí tolik nábytku, že by se z něj dal zařídit i malý byt. Velmi rozšířené a oblíbené skříňky pod umyvadla doplňují vysoké postranní skříňky, policové systémy.

Zrcadla na dálkové ovládání

Samostatnou skupinou jsou potom zrcadlové skříňky řešící prostor nad umyvadlem. Z obyčejných plastových galerek vznikly velmi promyšlené systémy. Ty kromě zrcadla nabízejí i úložný prostor, skleněné poličky, několik druhů světel, elektrické zásuvky nebo vyhřívání zrcadla. To vše zpravidla ovládáme dálkovým vypínačem, podobně jako televizi. Jen přepnout na hezčí tvář ještě neumějí.

Foto: Laufen

Zrcadla se proměnila ve víceúčelový nábytekFoto: Laufen

Nábytek doplňují držáky na ručníky, poličky, zásobníky mýdel, háčky a další koupelnový sortiment. Podobně jako třeba v kuchyních, i v koupelnách se objevuje dělení a členění vnitřního prostoru skříněk a zásuvek, které pomáhají uvnitř udržet pořádek a nabízejí dokonalý přehled o všech věcech.

Reklama

Související témata:

Načítám