Hlavní obsah

Nová koupelna za půl dne? S vychytanými tapetami to jde!

Foto: Pixers

Foto: Pixers

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte, že je nezbytně nutné stěny koupelny obložit keramikou či jiným pevným materiálem? To jste asi ještě nevyzkoušeli tapety. Stačí trocha šikovnosti a budete mít novou koupelnu během odpoledne.

Článek

V koupelně trávíme poměrně hodně času. Zvláště ti, které lze označit za „vanové“ typy, si zde dopřávají relax po náročném dni a chtějí tyhle chvíle strávit v příjemném prostředí. Možná vás přesvědčíme, že právě tapety mohou být vhodným prostředkem, který vaší koupelně dodá nádech exotiky nebo atmosféru podmořského světa.

Prostor pro změny a nálady

Výběr obkladů do koupelny je volba na několik let. Během nich můžete měnit barvu ručníků i koupelnových předložek, občas koupit jiné nádoby na mýdlo a kosmetické tampony, ale jinak bude místnost v podstatě pořád stejná. Proto při projektování či rekonstrukci koupelny všichni radí, abyste nepodléhali módě a pořídili si něco nadčasového, ideálně v neutrálních barvách. Z toho samozřejmě plyne, že na nějakou momentální náladu v podobě lehké extravagance můžete rychle zapomenout.

Nevyhovuje vám takové pojetí koupelny a chcete změnu? Zkuste místo obkladů vsadit na tapety. Získáte tak vizuálně atraktivní a přitom relativně levné řešení, které můžete inovovat poměrně často – rozhodně častěji, než byste zrealizovali výměnu dlaždiček.

Foto: Pixers

Oblíbené jsou obrazové tapety v přírodních dekorechFoto: Pixers

Další výhody

Příjemným bonusem je, že pomocí tapet zamaskujete různé praskliny a nerovnosti na zdi, případně další nežádoucí defekty. Tapeta vám navíc poslouží jako izolační materiál – zabrání úniku tepla, tudíž koupelnu i trochu zateplí.

Kouzla s koupelnovou tapetou však nejsou určená jen těm, kdo věčně touží po změně nebo chtějí být neustále in. Oceníte ji i tehdy, když bydlíte například v podnájmu a chcete se tam cítit jako doma. Je pochopitelné, že se vám nechce do úprav investovat zbytečně velké částky, a takhle jednoduše si třeba jen na pár měsíců vytvoříte místo přesně podle svých představ.

Foto: Tom Tailor

Díky tapetám si můžete dopřát trochu exotiky i v koupelněFoto: Tom Tailor

Jak vybírat a co vydrží

Asi tušíte, že na klasické papírové tapety můžete v koupelně zapomenout. Při výběru se zaměřte na odolnější materiály – na tapety vinylové, samolepicí, případně vliesové a vyhýbat se nemusíte ani fototapetám. Jen je třeba ohlídat, aby byly všechny označeny symbolem se třemi vlnovkami, a jsou tedy určené i do vlhkého prostředí.

Při rozhodování je také důležité, jaké stěny v koupelně máte. Nejvhodnější jsou vinylové tapety – hodí se na všechny povrchy, proto jsou ideální na umakartové jádro v paneláku, na beton nebo kov. Vinylová vrstva je chrání před vlhkem, takže nevyžadují žádnou další úpravu ani následnou údržbu, stačí jen občas otřít hadříkem namočeným v mýdlové vodě.

Foto: tapety-do-bytu.cz

Vliesová tapeta Sea World je určená především milovníkům podmořského světa. Cena 640 Kč (za roli 1,06 × 10,5 m)Foto: tapety-do-bytu.cz

Varianta pro každý povrch

Na nenasákavý povrch lze použít i velmi oblíbené samolepicí fototapety či různé imitace dlaždic. Při nákupu se však nezapomeňte ujistit, že mají na povrchu speciální laminaci, díky níž jsou odolné proti vlhkosti. Jejich popularita spočívá nejen v množství zajímavých dekorů, ale především v lepicí vrstvě na zadní straně – tudíž není již nutné zabývat se nákupem a aplikací vhodného lepidla.

Na pórovitý, savý povrch, jako jsou zděné či sádrokartonové koupelny, můžete dát také vliesové tapety, které jsou vyráběny z vláknité buničiny. Výhodné je, že jsou odolné proti pokrčení – když k němu náhodou během práce dojde, nic se neděje, protože ve finále nic poznáte. Pro jistotu je však lepší vliesové tapety nakonec natřít speciálním nátěrem, který odpuzuje nejen vodu, ale i prach.

Foto: as-barvy.cz

Vinylová tapeta Modern Living je vysoce omyvatelná. Cena 459 Kč (za roli 10,05 × 0,53 m)Foto: as-barvy.cz

Na co nesmíte zapomenout

Před nákupem si dobře spočítejte, kolik metrů budete potřebovat. Berte v potaz i nezbytný prostřih, protože při lepení musíte plynule navazovat na použitý vzor. V obchodě si zkontrolujte šarže jednotlivých rolí a vyberte stejné – barevný odstín se totiž u různých šarží může trochu lišit. Přesto ještě před použitím tapety doma rozbalte a barvu rolí porovnejte.

Foto: Bonami.cz

Část koupelny lze odzdobit samolepkami a vytvořit z nich libovolný vzor. Cena 1139 Kč (za 12 kusů o rozměrech 60 × 60 cm)Foto: Bonami.cz

Co si musíte připravit předem

Kromě tapet, případně lepidla a povrchového nátěru je třeba upravit stěny, které hodláte zdobit. Aby tapety dobře držely, podklad pořádně očistěte od prachu a důkladně odmastěte, třeba vodou se saponátem. Potom zdi nechte hodně proschnout. Jedině tak si zajistíte potřebné podmínky pro práci a hlavně skvělý výsledek.

Jestliže však nemáte s tapetováním žádné zkušenosti, začněte něčím jednoduchým: buď tapetami jednobarevnými, nebo s prostými vzory, například motivy bublinek či prken.

Foto: fototapety.cz

Koupelnu oživí 3D plastické samolepky v zelené barvě, které vytvoří nádhernou mozaiku. Cena 295 Kč (za 3 ks o velikosti 20 × 20 cm)Foto: fototapety.cz

Co teď frčí?

Letos jsou sice v módě hlavně metalické povrchy, beton, kameny a dřevo, ale nemusíte se vzdávat ani romantiky. Není nad uklidňující pohled na moře, pláž či podmořský svět! Letní atmosféru si navodíte také pomocí pastelových odstínů, jako jsou žlutá, béžová a zelenkavá.

Potrpíte-li si na exotiku, vyzkoušejte motiv palmových listů nebo si vytvořte pomocí samolepicích dlaždic vlastní styl – třeba v duchu retra. Mějte však při svých kreacích stále na paměti, že použitím hodně tmavých odstínů docílíte velmi intenzivního dojmu. Hrozí tedy, že některé kombinace by vás mohly spíše znervózňovat než uklidňovat.

A co vy? Už jste něco zkoušeli vytapetovat?

Reklama

Související témata:

Načítám