Hlavní obsah

Nové umyvadlo šetří tisíce!

Foto: Thinkstock

Spousta vody naší koupelnou jen protečeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čísla jsou neúprosná! Podle statistik spotřebuje každý člověk denně sto litrů vody. Při průměrné ceně 60 korun za kubík to dělá šest korun. Čtyřčlenná rodina utratí za vodu denně 24 korun a ročně je to 8760 korun. Tuto částku lze ale snížit. Máme pro vás několik tipů!

Článek

Zhruba polovinu ze spotřebované vody proplachujeme na toaletě. Není proto divu, že se nám firmy snaží pomoct, abychom ušetřily právě tady. A některé jejich návrhy jsou opravdu originální!

Záchod a umyvadlo v jednom

Poslední novinkou, která má pomoci uspořit vodu na toaletě, je „výrobek“ W + W autorů Gabriele a Oscara Burattiových pro značku Roca. Jeho originalita je založená na tom, že spojuje umyvadlo a toaletu v jeden kus. Důvod? Hlavně šetření vody. Pokud si po použití toalety umyjeme ruce, nebo tady přepíráme prádlo, veškerá voda prochází unikátním odtokovým čisticím systémem. Díky filtrům jsou po použití umyvadla z vody odděleny větší nečistoty. Voda je následně v malé nádržce zcela vyčištěna a odtéká do nádržky záchodu, se kterou je propojená. Tady se částečně smísí s čistou vodou tak, aby byla nádržka plná. Pak se touto – už podruhé použitou – vodou spláchne. Tím bychom měly ušetřit až čtvrtinu peněz za splachování.

Jde o zatím ojedinělý systém, designéři navíc vycházeli z toho, že zvlášť v malých koupelnách se umyvadlo a toaleta umísťují velmi blízko sebe a zpravidla na stejnou stěnu. Proto spojení v jeden kus by nemělo vadit. Na rozdíl od ceny, která je vysoká jako u všech novinek. Pohybuje se kolem padesáti tisíc korun.

Foto: Roca

Ušetříte nejen vodu, ale i místo v koupelněFoto: Roca

Jde to i levněji

Právě kvůli ceně se mnohé z nás budou držet osvědčených a mnohem levnějších tipů. Mezi ně určitě platí výměna klasické desetilitrové nádržky, za tu úspornou s dvojitým tlačítkem. Na jedno spláchnutí se pak spotřebují tři nebo šest litrů vody, některé firmy dokonce „splachují“ jen se dvěma čtyřmi litry.

Vybrat si můžeme dva typy splachování. První – a zřejmě rozšířenější – je takzvané dvojité tlačítko. Podle toho, zda zmáčkneme tu menší nebo větší část, vybíráme, kolika litry vody spláchneme. Druhou možností je použití stop tlačítka. U něj se prvním stlačením voda pouští, druhým zatlačením na opačné straně tlačítka ji zastavujeme.

Pozor také na zbytečné ztráty, které způsobuje protékající nádržka! Tímto způsobem nám mohou zbytečně unikat desítky litrů vody.

Tip: Že si nejste jisté, zda vám nádržka protéká, nebo ne? Pomoc je jednoduchá. Dejte do ní třeba barevnou dezinfekční tabletu nebo jinak obarvenou vodu. Pokud se vám v toaletě objeví barevný proužek, nádržka protéká a je třeba ji opravit nebo vyměnit. V opačném případě je vše v pořádku, barevnou vodu spláchneme a dál už teče opět jen čistá voda.

Pisoár do každé pánské rodiny!

V rodinách, kde převažují muži, by se rozhodně neměly zatracovat pisoáry. Na jedno použití spotřebují maximálně dva litry vody. Není se třeba obávat toho, že bychom v koupelně měly něco, co zahlédneme otevřenými dveřmi na pánských toaletách v restauraci nebo práci. Domácí pisoáry jsou menší. Do prostoru zabírají zpravidla jen kolem třiceti centimetrů. Ty polozapuštěné dokonce potřebují jen patnáct centimetrů. Ke standardu domácích pisoárů patří poklop, kterým se zakryje. Nikdo se tak nemusí tvářit pohoršeně. A i kdyby, ty ušetřené peníze za to přece stojí!

Ušetřete i vy. Je to snadné!

Reklama

Související témata:

Načítám