Hlavní obsah

Nové výzkumy potvrzují: Káva je zdravá!

Foto: thinkstock

Ukázalo se, že káva není zdaleka tak škodlivá, jak se dříve uvádělo. Dokonce je tomu naopak, mnohdy léčí!Foto: thinkstock

Reklama

Pokud jste si doteď mysleli, že káva je bůhvíjak škodlivá, současné výzkumy potvrzují opak, což je jistě dobrá zpráva pro všechny její milovníky. Běžně ji pijeme jako ranní vzpruhu, ale věděli jste, že káva je bohatá hlavně na antioxidanty a další látky, které preventivně působí proti některým civilizačním chorobám?

Článek

Účinky kávy se u každého projevují individuálně. Někoho probere slabá „špína", jiného dokáže nakopnout jen pořádný „smrťák". Optimálně silná káva je někde mezi těmito extrémy, doporučuje se dávat jednu rovnou lžičku kávy na šálek, a je jedno, jestli instantní nebo mleté zrnkové. A kolikže se takových šálků může vypít? Docent MUDr. Pavel Kohout z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze říká: „Čtyři až šest šálků kávy, podle síly, není nezdravé denní množství“. Pozitivní také je, že do kávy přidaný cukr nebo mléko účinnost zdravých látek nesnižují.

Pokud si však chcete být jisti jejím blahodárným účinkem, vsázejte pouze na tu kvalitní. Jak ukázal šokující test Romana Vaňka z pořadu Peklo na talíři televize Stream.cz, některá balení kávy obsahují i kameny a zrnka, která nemají s kávou nic společného! Co ještě reportáž odhalila? Podívejte se na video a zjistěte, co pijete!

Mozková mrtvice

Nemyslete, že vás se téma mozkových příhod netýká – mrtvice hrozí i třicátníkům! Káva však prý mozkové cévy chrání a jejím pravidelným pitím snižujete riziko vzniku tohoto problému. Dokonce se uvádí, že pokud pijete denně tři nebo čtyři šálky kávy, je u vás riziko vzniku mrtvice o 17 % menší než u lidí, co kávu nepijí vůbec. Vliv kávy na mozkové cévy zkoumali experti z Institut kávy spolu s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak vede k riziku srdečních chorob, potud vše v pořádku. Ale z pití černé kávy vám tlak nestoupne. Podle Institu kávy se opravdu jedná už jen o přežívající mýtus. Pravdou je, že běžné denní dávky kávy rizikové nejsou. A tak si na kafíčku mohou pochutnat i lidé s kardiovaskulárním onemocněním. Určitě by ale stálo za to, přečíst si také 10 chyb, kterými škodíte svému srdci.

Paměť a Alzheimer

Každý mozek se úměrně k věku opotřebovává. Stává se, že tápete v paměti, nedokážete se soustředit nebo míváte takzvané „delší vedení“ a nad Alzheimerem taky nemůžete jen tak mávnout rukou.Experti z Institu kávy ale přišli na to, že u žen, které pravidelně pijí kávu, klesají mozkové funkce mnohem pomaleji, a dokonce je u nich i méně častá stařecká demence. Podle PhDr. Jindřišky Janečkové „je totiž v kávě látka, která spolu s kofeinem snižuje riziko rozvoje Alzheimerovy nemoci a zlepšuje paměť“.

Cukrovka

Pozitivní vliv kávy byl jihoamerickými vědci z univerzity v brazilském Sao Paulu prokázán i v případě velmi rozšířené civilizační choroby, kterou je diabetes II. typu, česky cukrovka. Pitím čtyř šálků kávy denně můžete riziko vzniku této choroby snížit až o 67 %! „I zde by tedy konzumace kávy mohla působit jako prevence," vyzdvihuje přednosti kávy docent Pavel Kohout.

Astma

Z mnoha vědeckých studií (například výzkumy IARC - Světové zdravotnické organizace) se rovněž potvrdilo, že kofein otevírá dýchací cesty a pomáhá lépe zvládat astma. V podstatě se prý chová podobně jako předepisované léky.

A to není všechno. Černý mok má pozitivní účinky třeba i na stres, onemocnění slinivky nebo při bolestech svalů a na odhalení mnoha dalších kladů kávy se neustále pracuje. Lékaři na celém světě se ve svých výzkumech už teď shodují – káva je lék!

Výsledkům dnešních výzkumů by naše babičky jen těžko uvěřily.  A jak zaujaly vás?

Reklama

Načítám