Hlavní obsah

Nový hit přichází do Česka: Adoptivní babičky!

Foto: Thinkstock

Babička nemusí být vaše příbuzná...Foto: Thinkstock

Reklama

Máte malé dítě, chcete jít do práce, ale nemáte babičku s dědou, kteří by mohli vnouče pohlídat? Soukromá školka či chůva jsou pro vás drahé? Zkuste novou službu, která vám babičku sežene! Zn. Levně!

Článek

Milada má dvě děti, ale její rodiče bohužel bydlí stovky kilometrů daleko. Vnoučata vidí o Vánocích a o prázdninách. Tchyně sice bydlí nedaleko, zase ale chodí do práce a ráda se věnuje svým koníčkům. A tak Milada pro svoje děti našla náhradní babičku. „Je to naše sousedka, moc milá důchodkyně v dobré kondici. Nejdřív nám občas hlídala, když jsem při rodičovské chodila do práce. Teď už je to v podstatě babička se vším všudy, děti ji oslovují babi,“ popisuje Milada.

Zpočátku sousedce/babičce za hlídání platila. „Ona ale potom sama přišla s tím, že peníze nechce, že to dělá ráda. Dohodly jsme se, že od nás bude přijímat pozornosti – něco na zub nebo vstupenky do divadla,“ doplňuje Milada.

Kde najít babičku?

Náhradní babičku „na míru“ vyhledávají rodinám třeba v brněnském Centru pro rodinu a sociální péči. Výrazu adopce se tady ale vyhýbají. „Není to bezbranný tvor, který potřebuje adoptovat. Je to žena, která má co nabídnout a uplatňuje své životní zkušenosti,“ poznamenává Kateřina Szczepaniková z Centra pro rodinu a sociální péči.

Foto: Thinkstock

Pro rodiny, kde nemají vlastní babičku, jsou zde agentury, které jim seženou náhradní paníFoto: Thinkstock

Projekt nazvaný Trojlístek funguje jednoduše. „Setkáme se se zájemkyněmi o službu náhradní babičky i s rodinami a zjišťujeme, jestli lze skloubit jejich možnosti a představy. Pokud si sednou, je vyhráno,“ poznamenává Kateřina Szczepaniková.

V Praze hledají náhradní babičku třeba v agentuře Nová babička. Fungují od ledna a povedlo se jim najít zatím sedm babiček. „Někdo hledá výpomoc s hlídáním, třeba když dítě onemocní a nemá s ním kdo být doma. Máme ale maminku s autistickým chlapečkem, která opravdu potřebovala nějakou spřízněnou duši a našla ji. Stejně tak ovdovělý tatínek, který vyloženě hledal někoho, kdo by zapadl do rodiny,“ popisuje majitelka Kateřina Tůmová.

Kolik babička stojí?

Pro náhradní babičky ale nemusí být jedinou výhodou to, že najdou nová vnoučata a budou se cítit potřebné. Kromě toho si mohou i trochu přivydělat, v Brně rodina své babičce platí 50 korun za hodinu hlídání (zprostředkování Centrem pro rodinu a sociální péči nic nestojí, projekt financuje Evopská unie, ale platí to pouze pro Brno a okolí). V soukromých školkách tam přijde hodinové hlídání plus minus na 120 korun za hodinu. „Nám jde ale hlavně o to, vybudovat mezi náhradní babičkou a rodinou vztahy. A daří se nám to. Jistě, pokaždé si lidé nesednou. Máme ale i velmi milé příběhy, kdy se lidé opravdu sblížili a třeba i společně vyrazili na dovolenou,“ pochvaluje si Kateřina Szczepaniková.

Foto: Thinkstock

Jak je to u vás? Máte svoji babičku?Foto: Thinkstock

Zájemci o nalezení babičky agentury Nová babička zaplatí vstupní poplatek necelých pět tisíc, další platby za hlídání jsou už jen na dohodě mezi rodinou a babičkou. I zde pro představu: soukromá školka v Praze přijde rodinu každý měsíc třeba i na šestnáct tisíc korun. „Některé ,naše' babičky ale peníze odmítly a vyhovuje jim třeba pomoc s nákupem, odvoz k lékaři nebo že jim tatínek rodiny poseká zahradu. A jiné nechtějí vůbec nic, jsou jen rády, že našly novou rodinu,“ popisuje Kateřina Tůmová.

A zajímá vás, jestli mají zájem i dědečci? Kateřina Tůmová k tomu říká: „Můžeme rodinám najít i náhradního dědečka. Občas se nějací hlásí. Dva jsme už dokonce našli, ale rodiče nakonec dali přednost babičkám."

Co na to říkáte? Chtěli byste také takovou babičku nebo dědečka? Nemusíte je hledat přes agenturu, třeba i vy máte v domě milé sousedy, jako má paní Milada...

Reklama

Načítám