Hlavní obsah

Nový trend v bydlení: Levitující obývací stěny!

Foto: BoConcept

Occa, knihovna k připevnění na stěnu, sestává z několika různě velkých boxůFoto: BoConcept

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fascinující! Subtilní skříňky jako by ani nestály nožkami na zemi, ale spíše se jen tak volně vznášely v prostoru, vzdušné police ledabyle roztroušené po stěně... ano, přesně takový nábytek vládne současným moderním obývákům! Co na něj říkáte vy?

Článek

Obývací pokoje se během několika posledních let dokonale proměnily: libují si ve stále úspornějším nábytku. Masivní sektorový nábytek, jak jsme jej znali z dob našeho dětství, již dávno ustoupil daleko úspornějším a vzdušnějším modelům, které se dají vyskládat na sebe nebo přeskupovat podle potřeby po místnosti a pojmou jen nejnutnější věci, které ve svém obýváku prostě musíte mít.

Variabilita, vzdušnost, lehkost, stálá možnost doplnění zakoupené sestavy třeba ještě o další úložné moduly – to jsou společní jmenovatelé novodobých obývacích sestav, které se čím dál více prosazují v českých domácnostech. Jednoduchý, avšak nápaditý design a elegantní linie inspirované mnohdy geometrickými tvary činí nábytek nadčasovým, takovým, který na první pohled upoutá a je stále atraktivní i po několika letech. Menší rozměry a nízká hmotnost jednotlivých dílů kolekcí je samozřejmě praktická zejména v menších bytech a samozřejmě také proto, že se vám s nimi bude snadno manipulovat, pokud se třeba rozhodnete obývací pokoj po čase přebudovat.

Foto: Team 7

Odlehčené sestavy rakouského nábytku Team 7 jsou ekologické, zdravotně nezávadné a vyrábějí se bez přítomnosti dřevotřísek nebo MDF desek pouze z masivního dřeva nebo v kombinaci spárovky olepené 4 mm silnou vrstvou masivu. Prodává DelsoFoto: Team 7

Prostor pro TV, hi-fi i knihy

Nábytek obývacích pokojů už dávno nemá za úkol pojmout velké množství předmětů, které byste jinak neměli kam uložit – například několik skleněných či porcelánových servisů po prababičce, ložní prádlo či rodinný archiv fotografií, ale plní daleko skromnější funkci, která je dána také jeho úspornějšími možnostmi jeho úložných prostor. Své pevné místo zde však zpravidla mívá televizor, hi-fi soustava, set domácího kina, DVD přehrávač a nosiče i spousta dalších drobností většinou ze sortimentu domácího elektra.

Foto: Abitare

Drop, závěsná skříňka, nebo police? Materiál kov a skloFoto: Abitare

Odlehčená klasika

Typické jsou zejména nízké komody či nízké podlouhlé televizní stolky, doplněné ještě sem tam o některý z menších úložných modulů nebo o několik polic. Drobnější skříňky mohou být závěsné i volně stojící na zemi. Můžete si vybrat buď otevřené varianty, či modely, které svůj vnitřní prostor skryjí za dvířky. Úchytky na dvířkách skříněk plní často pouze dekorativní funkci, neboť většina nábytku se otevírá pomocí skrytého dotykového mechanismu, a nebo je vybavena dvířky posuvnými.

Z obou stran otevřené knihovny a regály představují další vzdušnou variantu. Pokud jim dopřejete velkorysé umístění volně do prostoru uprostřed pokoje, budou fungovat také jako zajímavá dominanta nebo optický předěl místnosti.

Foto: archiv firem

Cloud – plastový regál připomínající seskupení molekul – si můžete poskládat z jednotlivých modulů. Vyrábí Cappellini, prodává KonseptiFoto: archiv firem

Odlehčené solitérní nábytkové sestavy doporučuje také Ing. Jan Bachel ze společnosti Projekt 1980: „V dnešní době, kdy z našich bytů ubývá knih a zmenšují se nároky na úložné prostory v obývacím pokoji, máte šanci nahradit těžké obyvákové stěny jednotlivými vzdušnými prvky, které umožní vtisknout prostoru vaši duši. Využijte ji!“

Pokud chcete něco extra

Extravagantní řešení pak představují nejrůznější závěsné boxy a moduly, které mají s klasickými skříňkami opravdu pramálo společného. Mohou viset volně od stropu, nebo je třeba můžete jen tak ledabyle „rozházet“ po stěně místnosti. Zajímavě působí také nejrůznější vitrínky zasazené do niky či osobitě pojaté samostatné police, které na první pohled zaujmou nejen svým zvláštním tvarem, ale i materiálovým a barevným pojetím. Jako výjimečný solitér mohou působit také komody netradičních tvarů, které si můžete nechat zhotovit na zakázku třeba podle vlastního návrhu, nebo si je vybrat v některém z obchodů s uměleckými předměty či designovým zbožím.

Foto: archiv firem

Jednotlivé komponenty Lovely Rita připevníte na stěnu, a pak už si sem můžete ukládat třeba knížky nebo drobné dekorační předměty. Vyrábí Kartell, prodává KonseptiFoto: archiv firem

„Některé originálně pojaté úložné prostory v obývacím pokoji představují vskutku výjimečná řešení, která balancují na rozhraní funkčnosti a jedinečnosti,“ říká bytová designérka Kateřina Mlejnková o netradičním nábytku, který si začal postupně vydobývat svou pevnou pozici i v českých domácnostech.

Foto: archiv firem

Vita – variabilní sestava, kterou si složíte podle svých představ z jednotlivých modulů. Vyrábí MDF Italia, prodává KonseptiFoto: archiv firem

Líbí se vám?

Reklama

Načítám