Hlavní obsah

Nový životní styl: Spím se svým kamarádem!

Foto: Thinkstock

Než zakotví, chtějí si užívat životaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tráví spolu volný čas, jezdí na dovolené, užívají si zábavy a také sexu. Ovšem bez jakýchkoli závazků, společných plánů do budoucna a podobných „omezení“. Jsou to jen dobří kamarádi, kteří spolu navíc i spí. Divné? Ale tento styl života už má i svůj termín, a to Friends with benefits, což v překladu znamená Přátelé s výhodami. Je to skutečně výhodné, nebo spíš riskantní?

Článek

Je jim kolem třiceti let, jsou pohledné, chytré, mají dobrou práci, ale na klasické partnerské soužití je příliš neužije. Raději spí se svým kamarádem. Jejich vzájemná dohoda zní asi takto: Baví nás to spolu, sex je fajn, ale nemilujeme se. Ty nejsi muž (žena), se kterou bych chtěl (chtěla) strávit zbytek života, proto spolu budeme, dokud nám do života nevkročí někdo jiný. Žádné závazky, žádná omezení, žádná společná budoucnost!

Zdá se vám to šílené? Je pravda, že ke klasickému partnerskému soužití má tohle hodně daleko, ovšem britský deník Daily Mail tvrdí, že si tento životní styl volí čím dál více mladých žen. Říká se tomu Friends with benefits neboli Přátelé s výhodami.

Tip redakce:Více o problematice přátelství mezi mužem a ženou se dočtete v článku Kamarádství mezi mužem a ženou neexistuje?!.

Foto: Thinkstock

Prozatím žádné závazky, sex jen pro potěchu bez láskyFoto: Thinkstock

Koho to může bavit?

Důvodů, proč se ženy pro takto „zvýhodněné kamarádství“ rozhodly, může být celá řada. Jen namátkou může jít o následující:

  • Zatím se na dlouhodobý závazný vztah a případné zakládání rodiny necítí– jednoduše je pro ně v danou chvíli prioritní něco zcela jiného, může to být studium, práce a podobně. Dlouhodobý a závazný vztah by pro ně znamenal omezení v tom, co chtějí dělat. Je pak jen otázkou, kdy svůj postoj změní a tohle je přestane bavit.
  • Odmítají kompromis samy se sebou – naopak to mohou být ženy velmi vyzrálé s jasnou představou o tom, jak by měl jejich celoživotní partner vypadat. Doposud na něj nenarazily, i tak ale odmítají jakkoli ze svých „požadavků“ slevit. A tohle je pro ně jen jakési nouzové řešení.
  • Pokřivený pohled na vztahy – zároveň může jít i o ženy, které jednoduše neví, jak skutečný partnerský vztah vypadá. Nikdy to nezažily, neměly otce, nebo to jejich rodičům neklapalo a ony neměly šanci okoukat, jak by spolu muž a žena měli fungovat.
  • Špatná zkušenost – další možností je, že jde o ženy, které si prošly nějakou špatnou vztahovou zkušeností. Možná měly partnera, který byl despotický, omezoval je a nutil je se ve všem podřizovat. To se pak jeden nediví, že je jakékoli závazky moc nelákají.

Většinou to končí katastrofou

Jakkoli to ale může vypadat pohodově a zábavně, většina takových vztahů nevztahů skončí špatně. A bohužel, v drtivé většině, jsou to právě ženy, kterým to přestane vyhovovat. Koneckonců člověk by asi musel mít srdce z kamene, aby nežárlil na někoho, kdo mu je blízký, i když ne tím zcela tradičním způsobem. Málokterá žena dokáže dlouhodobě žít s pocitem, že není pro svého, byť jen sexuálního partnera dost dobrá, jednoduše ta pravá. „Je to otázka vývoje. Někdo to zvládne pět let, jiný deset, ale obecně bych řekla, že je to otázka několika let, kdy takovéto kamarádství ženu přestane bavit a uspokojovat,“ říká psycholožka Lenka Čadová.

Dost často se pak ženy spící se svým kamarádem potýkají s pocity nespokojenosti, nenaplněnosti, zmaru a samoty.

Tip redakce:Jak moc samota bolí se dočtete v článku Krutá epidemie moderní doby: Osamělost.

Každý někoho potřebuje

Člověk je totiž tvor společenský a stvořený pro párový život. „Ať se nám to líbí, nebo ne, tak jsme párově založení. Každý někoho potřebuje, každý chce k němu patřit, být milován a milovat,“ upřesňuje Lenka Čadová. Jen je rozdíl v tom, kdy si to daný člověk uvědomí. Lenka Čadová upozorňuje také na jeden výzkum, kdy vybraná skupina lidí žila nějakou dobu takříkajíc na hromádce. „Fungovaly tam zcela volné vztahy, žádné oficiální páry tam nebyly, děti všichni vychovávali společně, leckdy se ani nevědělo, kdo je čí otec a podobně,“ popisuje Lenka Čadová. Po určité době se ale přesto tihle lidé samovolně spárovali a začali žít jako normální manželé. „A navíc se ukázalo, že díky té předešlé zkušenosti byli vztahově mnohem zodpovědnější. Prostě měli dostatek času na to, aby si pořádně rozmysleli, s kým chtějí žít, a pak o ten vztah velmi pečovali,“ vysvětluje Lenka Čadová.

Ta proto „přátele s výhodami“ rozhodně neodsuzuje. Pro někoho je to neromantické, nenormální či dokonce promiskuitní, ale za určitých okolností může tato zkušenost oběma výrazně pomoci do budoucna. Vyzkouší si, jak žít nechtějí, uvědomí si, jak by měl vypadat jejich celoživotní partner, a až ho najdou, budou si vztahu s ním vážit možná víc, než ti, kteří odjakživa žijí podle „všeobecných společenských norem“. Asi ne nadarmo se říká, že co tě nezabije, to tě posílí…

Dokázaly byste spát se svým kamarádem? Nebo by vám fakt, že se vzájemně nemilujete, příliš vadil?

Reklama

Související témata:

Načítám