Hlavní obsah

O čem se nemluví: Jak si starší ženy užívají sex?

Foto: Thinkstock

Sex je přirozená součást života nejen mladých slečen. O tom v pokročilejším věku se ale moc nemluví...Foto: Thinkstock

Reklama

Nejsou to žádné rozverné dvacítky, ale zralé ženy. Možná mají šediny, vrásky a dávno dospělé děti, přesto to umí v ložnici pořádně rozjet. Starší ženy si totiž užívají sexu jako za mlada, možná i víc!

Článek

Jen málokdo je ochoten připustit (nedej bože si představit), že se jeho maminka, nebo dokonce babička večer mění v sexuální dračici. Možná i proto, jako jakýsi obranný mechanismus, panuje obecné přesvědčení, že starší ženy už sex příliš nezajímá, že si své již odskotačily.

Ovšem magazín Huffington Post informoval o studii, která vás přesvědčí o opaku! „Myslím, že je to společenský předsudek. Společnost a kulturní zvyky nám říkají, že sex je něco, o co by se starší ženy neměly zajímat,“ tvrdí hlavní autorka studie Holly Thomas, doktorka zabývající se zdravím žen z University of Pittsburgh Medical Center.

Jak to probíhalo

Holly Thomas provedla spolu s kolegy rozsáhlý průzkum mezi heterosexuálními ženami ve věku od 40 do 65 let. Celkem se jich do studie, která odstartovala v roce 2005, zapojilo 602.

Každý rok ženy vyplňovaly dotazník, který obsahoval otázky týkající se jejich zdraví, toho, zda procházejí menopauzou, zda pociťují nějaké příznaky přechodu, jak jsou na tom se svou sexuální aktivitou (do ní se počítalo vše od líbání až po pohlavní styk), zda jsou vdané, nebo jen s někým žijí na hromádce, či jsou single.

Foto: Thinkstock

Zralá žena ví, co chce. V tom je její velká výhodaFoto: Thinkstock

Po čtyřech letech pak vyplnily speciální krátký dotazník, který se běžně používá k posouzení funkčnosti ženského sexuálního života a ženy v něm popisují nejrůznější věci týkající se sexu za poslední čtyři týdny.

Dvě třetiny žen po prvních čtyřech letech uvedly, že byly a jsou sexuálně aktivní, a tak vytvořily jakousi základní studijní skupinu. Příjemné zjištění bylo, že i za další čtyři 85 procent těchto žen tvrdilo, že si milostných hrátek stále užívají plnými doušky. U těch, které sexuálně abstinovaly, se jako zásadní překážka ukázal fakt, že jim chyběl vhodný partner. „Naopak věk žen a to, zda už prošly či procházejí menopauzou, se ukázalo jako relativně nedůležité. Na jejich sexuální aktivitu to nemělo nijak zásadní vliv,“ dodává Holly Thomas.

Sex trochu jinak

Ze studie ale vyplynulo i to, že pro zralé ženy už není sex jen pohlavní styk. Naopak na důležitosti u nich získávají jiné, dalo by se říci intimnější a citovější milostné praktiky. „Polibky a intimní doteky jsou pro ně mnohem důležitější než samotná soulož, proto je u těchto žen potřeba rozšířit definici toho, co je sex,“ vysvětluje Holly Thomas.

Foto: Thinkstock

I doteky patří k erotické intimitě. Jen si to později více uvědomujeteFoto: Thinkstock

Řada žen totiž zaznamenala pokles v sexuální aktivitě zahrnující právě pohlavní styk, a to především v době menopauzy a po ní. „To je ale vůbec neznamená, že je žena v období přechodu sexuálně dysfunkční,“ dodává doktorka Rossella Nappi z Gynecological Endocrinology and Menopause Unit at the University of Pavia v Itálii.

Podle ní asi polovina postklimakterických žen zažila vaginální potíže, které s sebou přinášejí vyschlost pochvy, bolest, svědění či pálení. Mohou za to hormonální změny, proto v tomto období může být soulož nepříjemná, dokonce i bolestivá. Tyto ženy se jen věnují jiným podobám sexu, ale na jejich apetitu a zájmu o erotiku to nic neubírá.

Navíc existuje šetrná a efektivní léčba, takže není třeba si nic upírat. Holly Thomas ale ženy upozorňuje na to, aby se nenechaly svým gynekologem odbýt. Když za ním přijdou s nějakým problémem týkajícím se sexu, nemělo by se jim nikdy dostat odpovědi, že jde o normální součást stárnutí. To totiž není pravda!

Jste ve středním věku a užíváte si sexu?

Reklama

Načítám