Hlavní obsah

O nemocného se vám postarají doma. Zadarmo!

Foto: thinkstock

Pokud budete chtít, může se třeba vaše maminka léčit domaFoto: thinkstock

Reklama

Je vaše maminka, manžel či syn po operaci a vy byste je chtěli mít co nejdříve doma? Můžete! Využijte domácí péče, která umožňuje doléčení pod dohledem odborníků a v příjemnějším prostředí. Zdarma!

Článek

Jany manžel si při bouračce ošklivě zlomil nohu. Když měl za sebou náročnou operaci a několik pooperačních vyšetření, hledala jeho manželka způsob, jak by nemusel zůstat v nemocnici, ale zároveň měl zaručené správné doléčení. „Zjistila jsem, že můžeme využít domácí péči," říká Jana. O co jde?

Pracovníci agentur domácí péče, ať jsou to lékaři, zdravotní sestry, pečovatelky, fyzioterapeuti a další, docházejí k vám domů a tam se věnují pacientovi. Jde tedy o formu odborné zdravotní péče v domácích podmínkách. „Vždy je ale pochopitelně prioritní rozhodnutí ošetřujícího lékaře, který posoudí, zda stav pacienta je pro takovou domácí péči vhodný,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička.

Kdo této možnosti tedy může využít? „Všichni dlouhodobě nemocní, pacienti propuštění z nemocnice i pacienti po úrazech, jejichž léčba či doléčení není možné laickým způsobem," doplňuje lékař. Jedná se například o infarkt myokardu, mozkovou mrtvici, zlomeninu stehenní kosti...

Chcete to tak? Stačí (si) říct!

Jestliže potřebujete přesně to, máte dvě možnosti, stejně jako Jana. „Můžete se obrátit na ošetřujícího lékaře, který by vám měl pomoci s vybráním agentury specializované na domácí péči. Nebo si můžete takovou agenturu najít sami," radí MUDr. Polák. Podle předpisu, který lékař vystaví, máte vy, respektive nemocný, nárok na maximálně 3 hodinové návštěvy každý den po dobu, kterou určí lékař. Zdarma v rámci zdravotního pojištění. „Pokud byste chtěli péče více, tak si musíte zbytek péče uhradit sami," doplňuje lékař. Cena za hodinu nadstandardní péče se pohybuje kolem 200 korun.

Foto: thinkstock

Pracovník agentury s vámi přesně probere harmonogram domácí péčeFoto: thinkstock

Jak to vypadá v praxi?

Jany zkušenost je následující: „Na doporučení lékaře jsem kontaktovala agenturu," popisuje Jana s tím, že pracovník je navštívil doma a provedl vyšetření Janina manžela a s ním i vstupní pohovor. „Podle pokynů lékaře jsme pak dali dohromy plán, kdy a jaké návštěvy budou probíhat. Šlo hlavně o převazy, ošetřování proleženin, kontrolu zranění i injekce," popisuje Jana, zároveň maminka dvou dětí, které tím odpadly mnohé starosti. „Pro nás to byla hlavně skvělá věc v tom, že manžel mohl být stále v kontaktu s dětmi, což by v nemocnici nebo jiném zdravotním zařízení nešlo," doplňuje s tím, že byla nadmíru spokojena i s odbornou péčí.

Doma se uzdravení dostavuje rychleji

Proč byste ale vůbec měli využívat této možnosti? „Důvodů je mnoho. Od na první pohled zřejmých – jako je příznivý vliv na psychiku pacienta,“ říká MUDr. Ferdinand Polák a pokračuje „až po důvody méně viditelné, ale z odborného hlediska důležité. Výhodné je totiž nulové riziko nákaz přenášených v nemocnici z pacienta na pacienta, lepší spolupráce pacientů a v neposlední řadě i menší finanční náročnost.“ Na druhou stranu je domácí péče oproti nemocniční péči o něco náročnější organizačně.

Co říkáte, není to skvělé?

Reklama

Související témata:

Načítám