Hlavní obsah

O víkendu bude teplo, ale deštníky s sebou

Foto: meziploty.cz

Foto: meziploty.cz

Reklama

Teplo, ale oblačno a občas i sprchne. Tak by se velmi stručně dalo shrnout počasí, které by mělo přijít o víkendu. I přes možnost deště si ale můžete volné dny parádně užít!

Článek

Předpovědi na víkend počítají s tím, že bude většinou oblačno, během dne místy přeháňky nebo i bouřky, ale teploty se budou pohybovat od 17 do 22 stupňů. V noci se udrží většinou kolem desítky. Možná jste čekali slunečnější oblohu? Není to ale zas tak hrozné, abyste se nemohli vypravit na pár zajímavých akcí, které víkend nabízí. Samozřejmě je lepší se podívat na nejčerstvější předpověď ještě předtím, než někam vyrazíte – a to můžete udělat zde.

Foto: Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Prožijte víkend mezi ploty

V areálu psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích proběhne už 27. ročník hudebního a divadelního festivalu Mezi Ploty. V rozlehlém parku najdete 14 scén, kde vystoupí například Tomáš Klus, Bára Poláková, Pokáč, Wohnout, Vypsaná fixa nebo Lake Malawi. V kamenném Divadle Za plotem nabídnou své umění soubory divadel Na Fidlovačce, v Řeznické, MeetFactory či Vosto5. Uvidíte i představení Milostný trojúhelník v podání Anny Polívkové, Martina Zbrožka a Marka Zelinky. Před divadlem vyroste Scéna smíchu a vystoupí tu špičky stand-up comedy: Ester Kočičková, Adéla Elbel, Čermák & Staněk Comedy... Děti s rodiči se mohou těšit na Rodinnou zónu s pohádkami, loutkami a tvůrčími dílnami.

Brány léčebny se otvírají v sobotu v 11 hodin dopoledne a zavřou se v neděli po 22. hodině. Kompletní program najdete na stránkách festivalu. Jednodenní vstupné je 350 Kč, víkendové 620 Kč, když si vstupenku zakoupíte předem. Děti zaplatí za den 150 Kč.

Kdybyste si chtěli doplnit den procházkou, využijte mapu, kde je pár zajímavých míst v okolí Bohnic.

Foto: archiv festivalu Mezi ploty

Víkend bude v Bohnicích plný hudby, divadla a uměleckých zážitků všeho druhuFoto: archiv festivalu Mezi ploty

Jako za císaře pána

Do doby před 130 lety se přenesete, když v sobotu dorazíte na zámek Zákupy, kde se konají Císařské slavnosti. Připomínají výročí úmrtí korunního prince Rudolfa (1858–1889), který zde spolu s manželkou princeznou Štěpánkou Belgickou (1864–1945) několikrát pobýval. Sedmý ročník slavností začíná na nádvoří v 10 hodin, kdy za zvuků fanfár a dělostřelby dorazí kočár s korunním princem a jeho chotí v podání členů Divadelního spolku Havlíček Zákupy. Následuje bohatý kulturní program, který končí kolem 16. hodiny. Součástí budou i závody na historických kolech v zámeckém parku a ukázky výcviku dravců.

Vstup je volný, za případnou prohlídku zámku zaplatíte podle ceníku – ušetří jen ti, kdo dorazí v dobovém kostýmu. Podrobnosti o programu najdete na stránkách zámku.

V okolí Zákup je krásně, proto se vyplatí mrknout na tuto mapu a naplánovat si výlet.

Jestli to máte do Zákup daleko, ale prohlídka zámku vás láká, pak využijte akci Naše historie – vaše dědictví, tedy Dny soukromých hradů a zámků. Mnohde vás majitelé provedou osobně a k běžnému programu přidají i zajímavou výstavu nebo koncert. Podrobnosti najdete na stránkách Asociace majitelů hradů a zámků.

Foto: archiv Zámku Zákupy

V sobotu se v Zákupech můžete potkat s korunním princem osobněFoto: archiv Zámku Zákupy

Chcete ochutnat brouka?

Už vás nebaví tradiční chutě a chcete ochutnat brouka, drůbeží pařáty, opravdu netradiční pivo s chilli a jiné extrémní dobroty? Pak buďte v sobotu v 10 hodin na brněnském stadionu Za Lužánkami (za Bobycentrem) – právě v tu chvíli začíná Extrem food a travel festival. Kromě 40 stánků s jídlem nabídne cestovatelské přednášky a možnost „ochutnat“ i pár extrémních sportů. A jestli to s ochutnávkou brouka myslíte vážně, pak buďte připraveni ve dvě odpoledne: organizátoři se pokusí překonat český rekord v počtu lidí, kteří na jednom místě pojídají hmyz. Všechno potřebné najdete na stránkách akce. Základní vstupné je 150 Kč.

Když vám bude počasí přát, spojte návštěvu festivalu s výletem do nedaleké botanické zahrady nebo si najděte na mapě další zajímavá místa v okolí.

Foto: archiv Extrem food festival

Máte chuť na něco opravdu výjimečného? Vyzkoušejte pár extrémůFoto: archiv Extrem food festival

Unikátní papouščí zoo

Máte za sebou návštěvu několika zoologických zahrad a hledáte místo, které by vás překvapilo? Vyzkoušejte papouščí zoo, jedinou v Evropě. Najdete ji v jihomoravských Bošovicích, asi 25 km od Brna. Máte unikátní příležitost vidět přes 80 voliér a v nich kolekci papoušků aratinga, amazónků, ary, amazoňany, kakaduy a africké druhy papoušků – šedé žaky, senegalské a jiné. Můžete sem dorazit každý den od 10 do 18 hodin a za rodinné vstupné dáte 290 Kč. Jak soukromá zoologická vznikala i informace o akcích najdete na stránkách zoo.

Cestou z Bošovic zajeďte na výlet do Slavkova. Anebo si vyhlédněte další výletní cíle v okolí.

Foto: archiv Papouščí zoo

Papouščí zoo je evropský unikát a bude se líbit dospělým i dětemFoto: archiv Papouščí zoo

Deníčky pro malé cestovatele

Do konce školního roku už to uteče a nastanou prázdniny, doba výletů, cestování a času na zážitky. A aby nezůstaly jen v mobilech nebo počítačích, můžete dětem pořídit deníky, do kterých si všechno zapíšou a nakreslí. Na trhu najdete takových deníků víc, pro inspiraci nabízíme dva příklady.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Deník malého turisty z CPress nabídne místo na zápisky, fotky a turistická razítka a nachystal i pár cílů v ČR, vyjde na 180 Kč. Turistický deník malého cestovatele vydala firma Turistické známky. Je v něm místo na poznámky, známky a podobně, vyjde na 119 KčFoto: Archiv firem

Už plánujete prázdninové výlety? Pak by se vám mohly hodit tipy, které najdete v článku Božská dovolená! 5 míst, která připomínají ráj na zemi.

Reklama

Související témata:

Načítám