Hlavní obsah

Obývák: Víte, kam postavit sedací soupravu?

Foto: BoConcept

Sedací souprava je dominantou obývacího pokojeFoto: BoConcept

Reklama

Uvažujete o nové sedací soupravě? Přemýšlíte, kam ji umístit? Budete se asi divit, ale i taková zdánlivě jednoduchá věc se řídí poměrně komplikovanými pravidly. Je to věda, ale nebojte se ničeho. Náš článek lze vnímat jen jako doporučení.

Článek

Sedací souprava je zpravidla součástí obývacího pokoje a vy si na začátek můžete sami odpovědět na otázku, co vlastně chcete v obývacím pokoji dělat a k čemu vám bude sloužit. Tak by také mohla vypadat vaše prvotní rozvaha, která se zároveň dotýká prvního a nejdůležitějšího pravidla o umisťování sedací soupravy v obývacím pokoji.

Pravidlo první: z očí do očí

Architekti a odborníci na bydlení mluví o obývacím pokoji jako o takzvaném společenském jádru bytu, kde se setkáváte se svými blízkými. A tomu má odpovídat i umístění sedací soupravy. Její součásti, pohovka či křesla, by tedy podle teorie měly být umístěny tak, aby sedící lidé byli orientováni tváří tvář k sobě. Měli by před sebou mít obličej druhého člověka, a nikoli pouze televizní obrazovku. Jak říká arch. Ondřej Beneš z pražské ČVUT: „V primitivních obydlích se lidé scházeli kolem ohně. V moderních obydlích se schází kolem stolu a potažmo v pohodlí sedacích souprav. Tam má docházet k sociálnímu kontaktu, ke kontaktu z očí do očí."

Foto: Decoland

Obývací pokoj je společenské jádro bytu a měl by být schopen přivítat členy rodiny a nebo přáteleFoto: Decoland

Jednoduše řečeno, toto pravidlo po vás chce, abyste spolu při sezení v obývacím pokoji hovořili, abyste tam byli společně a pro sebe navzájem.

Pravidlo druhé: pohodlně se posadit i vstávat

Nikdo nepochybuje o tom, že sedací souprava by měla být pohodlná a měla by nabízet příjemné, ovšem i zdravotně nezávadné sezení. Zdravotní nezávadnost není ale daná jen samotným tvarem pohovky či křesla. Důležité také je, jak si sedáte a jak je pro vás například právě pohovka přístupná.

Zní vám to jako zbytečné mudrování? Tak si představte, jak nesete šálek kávy a kličkujete mezi křeslem, gaučem, mezi nohama sedících lidí a mezi konferenčním stolkem. Káva pak může skončit na koberci anebo v něčím klíně.

Foto: BoConcept

Nasměrujte pohovku a křesla tak, abyste mohli při sezení spolu mluvitFoto: BoConcept

Zatímco první pravidlo můžete brát jako doporučení, toto druhé pravidlo vnímejte jako praktickou radu. Mezi jednotlivými kusy nábytku by mělo být vždy dostatečně velké množství místa tak, abyste mohli pohodlně procházet tam i zpátky. Většinou se tomu říká „pochozí prostor“ a vlastně jde o uličku, která by nikdy neměla být užší než 60 centimetrů. Záleží přirozeně na vzrůstu obyvatel bytu, ale 60 centimetrů je skutečné minimum.

Platí to zejména o prostoru mezi sedací soupravou a konferenčním stolkem či jinou odkládací plochou. Sedací soupravu tedy umisťujte tak, aby se vám do obývacího pokoje nejen vešla, ale abyste ji mohli i správně, tedy pohodlně a bez zdravotních rizik používat.

Foto: Home style

K televizní obrazovce můžete orientovat jen část sedací soupravyFoto: Home style

Tip redakce: Bydlíte v paneláku a přemýšlíte, jak předělat váš obývací pokoj? Koukněte se do článku Proměna obýváku v paneláku. Super!, třeba vás inspirujeme.

Pravidlo třetí: relaxujte jako děti

Současná doba je hektická a plná stresu. Váš domov je naopak místem, kde načerpáváte nové síly. Správným umístěním sedací soupravy tomu můžete pomoci! Nevěříte? Je to velmi jednoduché.

Foto: Home style

Mezi jednotlivými částmi sedací soupravy a konferenčním stolkem by měla být dostatečně široká ulička, minimálně 60 centimetrůFoto: Home style

Pamatujete, jak jste jako děti sledovali pohybující se mraky a hledali jste v nich různé tváře a předměty nebo kouzelné krajiny? Dělejte to znovu i v dospělém věku a uvolněte si mysl tím, že ji necháte volně plout po obloze. Podle psychologů je to sice primitivní, ale zároveň velmi účinná metoda. A využívají ji i architekti při tvorbě dispozice obývacího pokoje. Hovoří přitom často o takzvaném „tvůrčím řešení“, které podněcuje fantazii a které je podle architekta Pavla Zikmunda „vhodné využít vždy, když to dispozice bytu dovolí. Výhled z domu je kreativní, a navíc pocitově zvětšuje užitnou plochu interiéru."

Foto: Home style

Ideální je, pokud můžete část sedačky orientovat směrem k oknu a relaxovat pohledem do krajinyFoto: Home style

Návod je tedy jednoduchý: postavte si sedací soupravu tak, abyste alespoň z jednoho místa viděli ven a mohli sledovat krajinu, park, oblohu nebo i mihotající se život na ulici před domem. Z pohledu odborníků je to prý lepší než relaxovat pasivním přijímáním signálů z televizní obrazovky. V tom mají jistě pravdu.

Co si o tom myslíte? Jak máte pohovku orientovanou vy? Kam se díváte? Pokud by vás lákal pohled do plamenů krbu, pak věřte, že existují krby, které nepotřebují komín a můžete je mít i v panelovém domě. Pohled do ohně je také „kreativní“ a udělá vám dobře.

Reklama

Načítám