Hlavní obsah

Očima padesátky: Objevit v sobě vnitřní dítě? Za mě to před lety vyřešil gynekolog

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budu objevovat své vnitřní dítě. To pravila kamarádka a odjela se skupinou podobně postižených padesátnic do lesů, kde není ani internet, ani elektřina, která dobije mobil. Hodně štěstí, moje milá. Tohle by dnešní děti nedaly.

Článek

Přemýšlím, že to taky zkusím. Nemyslím les. Pod širákem spím ráda, ale už mi k tomu stačí otevřené střešní okno v podkrovní ložnici. Jenže objevit v sobě dítě, to už mám vlastně taky za sebou. Tedy ne já, ale gynekolog. Před třiceti lety se totiž nedaly v lékárně koupit těhotenské testy. Objev vnitřního dítěte se díky nim značně zjednodušil, ale tohle kamarádka zřejmě na mysli neměla. Ne v našem věku. Existuje tedy ještě nějaké jiné vnitřní dítě než to, ze kterého se za devět měsíců stane dítě vnější? A co bude následovat, když ho objevím?

Záleží na tom, kolik mu zrovna bude. Pokud to bude tříměsíční prťous jako můj vnuk František, čeká mě docela fajn dovolená. Jíst, spát, jíst, spát, koupat, jíst, spát... Jen by mi trochu vadily dupačky. Overaly jsou teď sice in, ale praktické to moc není. Tuhle jsem měla cosi na krajíčku (pláč to nebyl) a jako na potvoru se mi na zádech zaseknul zip. Stačilo málo a vnitřní dítě tady bylo s plnou parádou. Takže bych raději brala předškolačku. Tam už si mohu dovolit svou oblíbenou sukni, spánku je taky pořád dost, hlavně „po o“. Jenže bych musela jíst kuře na paprice, a to já nerada. Co takhle puberta? Taky ne. Vracet se do dob, kdy jsem kvůli jedné sotva viditelné černé tečce na bradě odmítala týden vyjít z domu, a dokonce jsem nezvedala ani telefon, fakt nechci. Protože to už bych se dneska musela nechat zazdít. Takže nakonec z objevování dítěte ve mně nic nebude. Navíc to za mě pořád dokonale zvládá moje máma. V dobrém (dala by sis jahodové knedlíky?) i zlém (podívej na tu kytku, to nemůžeš při sekání dávat trochu pozor?).

Možná bych v sobě mohla zkusit objevit bohyni, to se teď také nosí. Jenže ouha, všechny zajímavé resorty, včetně hojnosti, krásy, moudrosti a lásky, už jsou rozebrané. Tak co třeba vnitřní zvíře? Kamarádka z pilates v sobě jedno našla. Když je cvičení hodně náročné, vydává zvuky podobné mručení medvěda. Moje tělo taky občas vydává zvuky. Ale spíše než bytosti to jsou vnitřnosti. Inu, ne každý dostal do vínku talent k objevování. Ale střeva, ta máme všichni.

Další vtipné fejetony Lucie Šilhové si můžete přečíst v sekci Očima padesátky. A poslechněte si podcast MUDr.ování, který pro náš web chystá na každou středu 11:00. 

Reklama

Načítám