Hlavní obsah

Odborníci varují: Pozor na botox!

Foto: Thinkstock

Někdo by estetický zákrok nepodstoupil, jiný ho vyhledáváFoto: Thinkstock

Reklama

To je kus! Tak většinou muži hodnotili vzhled barmanky Sandry K. Až na jednoho! Byl to její přítel David, který jí neustále vyčítal, že vypadá jak šedá myš. Partnerovy útoky brala bohužel vážně. Začala své tělo nenávidět. Z touhy zbavit se nedostatků absolvovala bezpočet estetických úprav. A výsledek? Chorobná závislost na botoxu! Co si o tom myslí odborníci?

Článek

Nic se nedá vzít zpátky! Dvaačtyřicetiletá Sandra z Litoměřic už ví, že se měla s přítelem raději rozejít, než se mu chtít zavděčit. Neustále ji kritizoval a srovnával s jinými ženami. „Vadilo mu, že nemám dlouhé vlasy. Pak mi nasadil brouka do hlavy kvůli vráskám. Nebyl spokojený ani s mými ňadry. Když jsme byli na procházce a prošla kolem vnadná blondýnka, nezapomněl připomenout, že to byla sexy kočka,“ zavzpomínala Sandra.

Nenávist k vlastnímu tělu

Stále častěji se pozorovala v zrcadle. „Asi jsem se musela zbláznit, ale najednou jsem i já ty chyby viděla. Připadala jsem si odporná.“ Proto se prý vzhlédla v estetických úpravách. Vzala si půjčku a nejdřív si nechala prodloužit vlasy, vybělit zuby a udělat permanentní make-up. David ale opět ohrnoval nos! V dalším kole přitvrdila. Nechala si zvětšit rty a objednala se na první botoxovou kúru.

„Z výsledku jsem byla nadšená. Botox jsem absolvovala ještě čtyřikrát. Jenže počáteční euforii už po pár dnech vystřídala beznaděj. Měla jsem totiž pocit, že mám vrásek ještě víc a obličej strnulý jako po mrtvici. A když se mi začal David smát, že za ty prachy vypadám jako maska, tak jsem se zhroutila,“ přiznala Sandra, která se léčila s depresemi na psychiatrii. Po čtyřech letech je z nejhoršího venku, ale bez psychiatra se dodnes neobejde. Zato bez Davida, který ji nakonec opustil, už to jde bez problémů!

Co na to říká psycholog? „U některých žen může už drobný zákrok roztočit kolotoč estetických úprav. Je pravda, že počáteční radost a pocity uspokojení jsou po určité době vlažnější a časem mohou přerůst v nespokojenost. Není bez zajímavosti, že ženy, které si nechaly aplikovat botox více než pětkrát, mají nutkavou potřebu podstoupit další zásah. Některé dokonce požadují aplikaci ještě dříve, než se předchozí dávka vstřebá,“ uvedla psycholožka Eva Petrová z poradny v Ústí nad Labem.

Foto: Thinkstock

Závislost začíná pozorováním, co by se ještě dalo vylepšitFoto: Thinkstock

Jak poznat závislost

Britští experti zjistili, že čtyři z deseti lidí, kteří si nechají aplikovat botoxové injekce, se stanou na výsledném efektu závislí. Na základě toho přidali odborníci botox do skupiny závislostí jako takzvaný „botox junkie“. Jak se takové závislačky poznají?

„Pravidelně chodí na injekce, ale pokaždé, když účinky začínají odeznívat, znervózní a připadají si staré a nepřitažlivé. To může u některých žen vést k depresím a pocitům beznaděje, že přes všechny snahy se očekávaného efektu nedočkaly. Víc než deset procent z nich se pak obrací na lékaře, zejména dermatology a estetické chirurgy. Pro ně je většinou obtížné odhalit, co pacientku do ordinace přivádí. Zda se chce zbavit konkrétního defektu, nebo hledá náplast na osobní problémy, nebo se za její nespokojeností skrývá patologická motivace,“ doplnila psycholožka.

A jak to vidí plastický chirurg? „Efekt po aplikaci botulotoxinu je podle mě skvělý a ženy jsou z výsledku většinou nadšené. Bez operace, jen za pomoci té nejtenčí jehly, lze dosáhnout vyhlazení i velmi výrazných vrásek několikaminutovou procedurou,“ uvedl Libor Kment z Kliniky plastické chirurgie Esthé. Nic se ale nesmí přehánět! „Po velmi častých aplikacích nebo po aplikaci velkých dávek botulotoxinu a zvláště pak, je-li zákrok kombinován s výplněmi vrásek, zvětšováním rtů nebo s plastickými operacemi obličeje, může obličej nabrat nepřirozeného vzhledu a maskovitého výrazu. Na první pohled může být efekt dobrý, ale při běžném projevu je mimika nepřirozená, výraz strnulý a výsledek bych nikdy nehodnotil jako zdařilý,“ upřesnil chirurg.

Některé klientky ale po takovém výsledku touží, vyhledávají velmi často svého plastického chirurga nebo dermatologa, a pak se mluví o závislosti na botoxu nebo závislosti na plastických operacích. „Je na každém klientovi, aby si zvážil, co je hezké a co mu za to stojí, a na každém lékaři, aby postupoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ dodal lékař.

Závislost na botoxu se netýká jen hollywoodských hvězd. Jak to máte s botoxem vy, milé dámy?

Reklama

Související témata:

Načítám