Hlavní obsah

Odkolek povýšil své jméno na obchodní značku

Reklama

Pekárenská značka Fr. Odkolek má jako jedna z mála obchodních značek „svoji“ píseň, Já mám holku od Odkolků. Hraje se od 30. let minulého století do dneška. Historie jména Odkolek ale sahá až do 15. století, kdy ho reprezentovali příslušníci vladyckého rodu od Brandýsa nad Labem.

Článek

S pečivem se jméno původně urozeného rodu spojuje od roku 1850 a může za to František Serafín Odkolek. Přiženil se do pražských Sovových mlýnů (dnes Museum Kampa) na břehu Vltavy a projevil se jako velký vizionář.

K mlýnu přistavěl na Kampě pekárnu, investoval do nových strojů, rekonstrukci budov svěřil do rukou pozdějšího tvůrce Národního divadla – architekta Zítka. Díky manažerským schopnostem Františka Serafína Odkolka, které po jeho smrti prokazoval i syn Jindřich Odkolek, se značka Fr. Odkolek stala pojmem. V roce 1912 se výroba přestěhovala do Vysočan, kde vyrostla nejmodernější průmyslová pekárna v zemi – její roli převzala v posledních letech pekárna United Bakeries v Praze 5.

Kovářský chléb se pod značkou Odkolek prodává dodnes

Pojmem je značka Fr. Odkolek i dnes. Reprezentují ji chleby a jemné pečivo, které jsou vyráběny podle tradičních receptur v pekárnách United Bakeries. „Kdo chce míti zdraví a sílu, jí Odkolkův chléb,“ tvrdil dobový reklamní slogan. Platí i dnes. Čerstvá vůně pečiva Fr. Odkolek se line napříč staletími.

Také ji cítíte?

Reklama

Související témata:
Povýšení

Načítám