Článek
S pečivem se jméno původně urozeného rodu spojuje od roku 1850 a může za to František Serafín Odkolek. Přiženil se do pražských Sovových mlýnů (dnes Museum Kampa) na břehu Vltavy a projevil se jako velký vizionář.
K mlýnu přistavěl na Kampě pekárnu, investoval do nových strojů, rekonstrukci budov svěřil do rukou pozdějšího tvůrce Národního divadla – architekta Zítka. Díky manažerským schopnostem Františka Serafína Odkolka, které po jeho smrti prokazoval i syn Jindřich Odkolek, se značka Fr. Odkolek stala pojmem. V roce 1912 se výroba přestěhovala do Vysočan, kde vyrostla nejmodernější průmyslová pekárna v zemi – její roli převzala v posledních letech pekárna United Bakeries v Praze 5.
Pojmem je značka Fr. Odkolek i dnes. Reprezentují ji chleby a jemné pečivo, které jsou vyráběny podle tradičních receptur v pekárnách United Bakeries. „Kdo chce míti zdraví a sílu, jí Odkolkův chléb,“ tvrdil dobový reklamní slogan. Platí i dnes. Čerstvá vůně pečiva Fr. Odkolek se line napříč staletími.
Také ji cítíte?