Hlavní obsah
3,4
(55)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Co nesmí v neděli na stole chybět, je samozřejmě bábovka. Nejen, že krásně vypadá, ale přinese k vám domů i příjemnou pohodovou atmosféru.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 4 ks vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 8 lžic horké vody
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžíce kakaa
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Žloutky vyšlehejte s cukrem a citronovou kůrou do pěny, postupně do nich zašlehejte také olej a horkou vodu. Nakonec do těsta vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva a vyšlehaný sníh z bílků.

02.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pokud chcete bábovku mramorovanou, asi třetinu těsta oddělte, vmíchejte do něj kakao a nalijte navrch světlého těsta – během pečení se propadne do světlého a těsto se samo probarví.

03.

Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 40–45 minut. Mírně vychladlou bábovku vyklopte, pocukrujte a můžete podávat.

Je na vás olejová bábovka moc obyčejná? Vyzkoušejte banánovou s polevou.

Reklama

Související témata:

Načítám