Hlavní obsah

Opravdu doma potřebujeme mrazák?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bez mrazničky už se neobejdemeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad výběrem mrazáku většina z nás moc nepřemýšlí: několika mrazicími šuplíky je vybavená každá kombinovaná chladnička. Co ale dělat, když tři zásuvky nestačí?

Článek

Jsou domácnosti, kde se bez samostatného mrazáku neobejdou. A nemusí to být jen kvůli pověstným zabijačkám, kdy se rodina zásobila masem na několik měsíců a potřebovala ho někde skladovat. Velký mrazák oceníme i na uchování zásob zeleniny z vlastní zahrady, hub nebo tehdy, když se na velký nákup dostaneme třeba jen jednou za měsíc. Vyřešit potom musíme otázku: jaký mrazák koupit?

Truhlice, nebo zásuvky?

Na trhu objevíme dva typy mrazáků: zásuvkové a truhlicové. Jaký je rozdíl mezi nimi a který je lepší?

Zásuvkové mrazáky mají prakticky stejný rozměr jako klasické chladničky, nezaberou proto tolik místa. Potraviny ukládáme - přehledně a podle pravidel, která nám vyhovují - do zásuvek.

Truhlicové - setkat se můžeme i s označením pultové - potřebují více prostoru. Na šířku mají 100 až 150 centimetrů, hloubka se pohybuje od 60 do 70 centimetrů. Pultové mrazáky nejsou uvnitř nijak členěné, proto sem umístíme i velká balení potravin, krůtu a další věci. Navíc při otevírání nahoru odtud neuniká tolik chladu, jako u zásuvkových. Proto na stěnách nevzniká tak velká námraza a také přístroj potřebuje méně energie na opětné zchlazení vnitřního prostoru.

Foto: Whirlpool

Truhlicové mrazáky spotřebují méně energieFoto: Whirlpool

Na druhé straně jsou tyto výhody vykoupeny tím, že ve velkém a nečleněném prostoru brzy ztrácíme přehled, co jsme kam uložili. Proto jsou oblíbenější a prodávanější mrazáky zásuvkové.

Orientace podle hvězdiček

Při nákupu nového mrazáku si také určitě všimneme namalovaných hvězdiček. Ty nám napovídají, jak vysoké - přesněji řečeno nízké - teploty lze uvnitř dosáhnout a tedy jak dlouho můžeme uvnitř potraviny skladovat. Jedna hvězdička se většinou rovná teplotnímu rozdílu šest stupňů.

Proto u mrazáku s jednou hvězdičkou dosáhneme nejnižší teploty jen minus šest stupňů, což je vhodné pouze pro krátkodobé zmrazení potravin. Protože tady platí, že čím nižší teplota, tím pro potraviny lépe. U mrazáků se čtyřmi hvězdičkami lze dosáhnout teploty na hranici -24 až -27 stupňů Celsia. Tady pak můžeme bez problému uchovávat potraviny o nějaký ten měsíc déle, než bývá uvedeno na obalech. I když bychom měli pamatovat na to, že potravinám dlouhé skladování nesvědčí a měli bychom je spotřebovat co nejdříve.

Foto: Miele

Čím nižší teplota, tím pro potraviny lépeFoto: Miele

Na co ještě dávat pozor?

Při výběru mrazničky bychom měli dávat pozor na stejné údaje a parametry jako při nákupu klasické chladničky. Důležité a praktické jsou zejména tyto tři:

Hledejme výrobky s nízkou spotřebou elektrické energie, neboť v zásuvce je máme nepřetržitě několik let. Proto bychom měli vybírat výhradně přístroje ve třídě A či ještě lépe A+.

Praktická je i funkce samoodmrazování, která šetří čas i energii.

Jistě využijeme i tlačítko nazývané jako nákup. To se používá tehdy, když do mrazničky uložíme velké množství potravin. Po zmáčknutí tlačítka začne přístroj několik hodin pracovat na vyšší výkon, proto se jídlo rychle a dokonale zamrazí, aby se nezhoršila jeho kvalita. Po určité době se mrazák sám přepne do klasického režimu, kdy opět odebírá ze zásuvky méně energie a teplotu uvnitř pouze udržuje na námi nastavené teplotě.

Přestože se vyrábějí stále úspornější mrazáky, je dobré doma zvážit, zda se nám samostatný mrazák opravdu vyplatí. Pokud není zcela plný, je dobré potraviny přesunout pouze do příručního mrazáku v chladničce a ten samostatný vypnout. Ušetříme tak dost peněz.

Související témata:

Načítám