Hlavní obsah

Je mikrovlnka opravdu bezpečná?

Foto: shutterstock.com

Mikrovlnná trouba se určitě využijeFoto: shutterstock.com

Reklama

Mikrovlnná trouba - domácí pomocník, na kterého jedni nedají dopustit a druhým nesmí do bytu. Provázejí ji různé mýty a polopravdy. Většina z nich ale nikdy nebyla potvrzena.

Článek

O tom, zda mikrovlnka škodí zdraví, nebo zda je opravdu dobrým pomocníkem v kuchyni, se vedou diskuse od té doby, co se tyto přístroje začaly objevovat v našich kuchyních. I když jejich odpůrci dělají různé pokusy - například mají dvě stejné květiny a jednu zalévají vodou přímo z kohoutku a druhou vodou, kterou před tím dali na určitou dobu do mikrovlnky - žádné odborné studie škodlivost tohoto přístroje nepotvrdily. I když určitá pravidla pro jejich bezpečné a správné použití existují.

Jediné nebezpečí - poškozená dvířka

Ve vnitřním prostoru trouby dochází k přeměně energie na mikrovlny, které zvládnou projít sklem a při přímém kontaktu by mohly být nebezpečné. Z tohoto důvodu jsou dvířka mikrovlnek opatřena kovovou mříží a fólií, jež odrážejí záření zpět do vnitřního prostoru. Pozor tedy na přístroje s poškozenými dvířky, ty jediné mohou škodit!

Naopak je zbytečné nechat ohřívané potraviny několik minut odpočinout, aby z nich mikrovlny vyprchaly.

Pozor na správné nádobí

Více škod s mikrovlnnou troubou si však můžeme způsobit samy tím, že použijeme nesprávné nádobí. Do mikrovlnky se mohou dávat běžné porcelánové, keramické a skleněné sady, ovšem bez zlatého či stříbrného zdobení. K pečení (pokud to tedy náš přístroj umí) můžeme klidně využít tolik oblíbené silikonové formy, koupit se dají i speciální nádoby do mikrovlnky, přičemž ty nejnovější mění svou barvu podle toho, jak moc studené či teplé je jídlo uvnitř.

Že do mikrovlnky nepatří kovové věci, se všeobecně ví, ale existuje jedna výjimka potvrzující pravidlo. Je to ohřívání nápojů a vody, kdy je lžička v hrnku vítána. Například při ohřívání mléka působí jako určitý svod, který zabrání tomu, aby vyteklo z hrnku ven.

Foto: Miele

Pozor, jaké nádobí do mikrovlnky vkládáteFoto: Miele

Pozor na zavřené sklenice

Pokud ohříváme potraviny v obalech, tedy různé hotovky a dětské výživy, měly by být otevřené, aby nevybouchly. Speciální poklopy, které brání ušpinění vnitřku mikrovlnky, můžeme používat bez obav. Mají zpravidla v horní části několik otvorů, které výbuchu zabrání.

Jak ohřívat rovnoměrně?

Zvenku horké, uvnitř studené - nerovnoměrný ohřev považuje většina lidí za největší nevýhodu mikrovlnných trub. I když se problém snaží výrobci odstranit, můžeme se řídit jednoduchým pravidlem, které říká, že čím více tekutin pokrm obsahuje, tím vyšší výkon zvolíme. Pokud tedy ohříváme polévku, klidně zvolíme vysoký výkon. Nevadí, že je na okrajích horká a uvnitř studená, protože když ji promícháme, bude ohřátá rovnoměrně. Naopak při ohřevu omáček a příloh volíme menší výkon a delší dobu.

Čištění snadno a rychle

Pokud máme mikrovlnku znečištěnou od potravin a špína uvnitř zaschla, rozhodně není třeba vzít drátěnku a drhnout ji - existuje mnohem snazší způsob, jak se jí zbavit. Nakrájíme citron na kousky, dáme ho do misky a zalijeme trochou vody. Vložíme do trouby a tu zapneme zhruba na deset minut s nejvyšším výkonem. V páře, která vznikne, se nečistoty odlepí a vnitřek stačí setřít vlhkým hadrem.

A jaké máte zkušenosti s mikrovlnnou troubou vy? Nebo jste se jí bály a už jste ji z kuchyně vyhodily? Podělte se o své zkušenosti s ostatními na adrese info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám