Hlavní obsah

Opravdu si myslíte, že se vám podaří zatajit nevěru? Podváděný ji cítí!

Foto: g-stockstudio, shutterstock.com

I utajená nevěra vztah negativně ovlivňuje. Pozor na toFoto: g-stockstudio, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co oči nevidí, to srdce nebolí. Opravdu vás tedy nevěra, o které nevíte, nemůže zranit? Nebo jsou i jakési nehmatatelné dopady záletů, které se na vztahu negativně odrazí?

Článek

Spolu s legendárním „zatloukat, zatloukat, zatloukat“ je „co oči nevidí, to srdce nebolí" velmi oblíbené pořekadlo. Koneckonců, kdo z vás nikdy nezaslechl takové to „když už někdo podvádí, má to dělat chytře, aby o tom jeho partner nevěděl“?

Skutečně platí, že co oči nevidí, to srdce nebolí? Nebo si to jen namlouváte?

Popíráte to základní

Řada odborníků má v tomto směru jasno. „Vztah má stát na otevřenosti a upřímnosti. Bez těchto esencí nemůže dlouhodobě fungovat, a pokud si partneři lžou a dělají si za zády špatnosti, vytrácí se ze vztahu důvěra, hřejivost a láska,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Vždyť se nad tím zamyslete. Když musíte protějšku lhát, nemáte chuť nebo se bojíte svěřit se mu se svými pocity, máte potřebu před ním cokoli tajit, jak s ním chcete strávit život?

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Lžete si, tajíte před sebou zásadní věci, přesto si myslíte, že spolu takhle můžete strávit zbytek života?Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Každý má svůj radar

Navíc, i když nedojde k „velkému odhalení“, nevěra nepraskne, na vztahu se stejně velmi negativně podepisuje. „Emoce jsou víc než rozum. Hlava si možná myslí, že netuší, ale emoce začínají snímat to, co je očím neviditelné. Každý má své vnitřní radary,“ tvrdí terapeutka pro děti, rodiny a vztahy Lucie Mucalová.

Nejčastěji prožívá ten, co je za zády podváděn, následující:

  • Únava a zdravotní problémy – „Často se stává, že ženy, které jsou podváděné, najednou onemocní nebo mají permanentní nedostatek energie, ale neví proč,“ říká Lenka Černá. Jde ale o to, že jejich podvědomí, které cítí, že něco není v pořádku, vysílá tělu varovné signály.
  • Není vám s ním dobře– Aniž byste se pohádali nebo došlo k nějaké neshodě, prostě se vedle partnera necítíte příliš dobře. A opět moc nevíte, proč. Jen se vám s ním nechce mluvit, nesmějete se jeho vtipům jako dřív, nemáte chuť ho obejmout, políbit ho.
  • Touha po dotecích – Některé ženy mohou reagovat i opačně, tedy že najednou začnou po blízkosti partnera a fyzickém kontaktu s ním toužit víc než kdy dřív. Podvědomě cítí, že se jim vzdaluje, a snaží se tomu zabránit.
Foto: Yeko Photo Studio, shutterstock.com

Nejste si věrní? Nejspíš je mezi vámi něco špatněFoto: Yeko Photo Studio, shutterstock.com

A takový dopad má utajovaná nevěra na toho, kdo zahýbá:

  • Nervozita a podrážděnost – Většina lidí se v roli nevěrníka necítí dobře, i když si to vlastně odmítají přiznat. Cítí stres, jsou pod tlakem. A to vyvolá nervozitu a podrážděnost, která má za následek, že doma zhoustne atmosféra.
  • Kritika či chvála – Nevěrník také dost často nevědomky mění své chování vůči svému protějšku. Buď k němu začne být kritičtější, hledá na něm chyby, jako by se chtěl sám před sebou ospravedlnit, najít důvod, proč má na zálety právo. Nebo naopak cítí silné výčitky a snaží se to partnerovi „vynahradit“, a tak je milejší, hodnější a pozornější než dosud. Obě varianty ovšem mění podstatu vašeho soužití a radary toho, kdo je podváděn, to zachytí.

K ničemu to nevede

Jednoduše řečeno, tohle prostě není k ničemu, dobře se necítí ani jeden z páru. Chvíli se to takhle možná dá vést, ale dlouhodobě ani náhodou. „Nějaký čas se to možná zakryje. Ale čím víc se partneři znají, tím víc vidí i to neviditelné. Lež má krátké nohy a u nevěry to platí obzvlášť, vše jen ukáže čas. Nehledě na to, že nevěra je jen symbol toho, že ve vztahu něco nefunguje,“ dodává Lucie Mucalová.

Jenže co tedy? Přiznat se k nevěře, nebo mlčet a snažit se chybu neopakovat? Co si o tom myslí pánové, se dočtete v článku Aréna mužů: Je lepší nevěru přiznat, nebo zatloukat?

Zažili jste tohle někdy? Také jste tušili, že vám je ten druhý nevěrný, i když hmatatelné důkazy nebyly?

Reklama

Načítám