Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Parné léto, volný víkend a vy máte chuť na osvěžující dezert. A co takhle nějakou dobrotu z citrusů? Vyzkoušejte ořechovo-citronový cheesecake.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Korpus
  • 180 g máslových sušenek
  • 60 g másla
  • 200 g ořechů
Náplň
  • 500 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 ks vejce
  • 3 lžíce cukru moučka
Na ozdobu
  • 1 hrst čerstvého ovoce
  • 1 snítka citronového tymiánu
...a hlavně
  • 4 ks citronu
Článek

Postup

01.

Sušenky a půlku ořechů dejte do mixéru a rozmixujte najemno. K sušenkám přidejte kůru ze 3 citronů a máslo a vypracujte těsto. Klidně si dejte na čas, těsto musí mít takovou konzistenci, že když ho zmáčknete ve dlani, drží tvar. Těsto namačkejte na dno i stěny dortové formy a dejte na 15 minut odpočinout do lednice.

02.

Mezitím se dejte do přípravy náplně. Do misky dejte mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a vajíčka a vyšlehejte do hladka. Přidejte šťávu ze tří citronů a promíchejte.

03.

Náplň nalijte do formy s těstem, povrch posypte nadrcenými oříšky a dejte péct na 160 °C na 50 minut. Když je cheesecake upečený, nechte ho vychladnout a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.

04.

Podávejte posypaný nastrouhanou kůrou z posledního citronu, trochou bylinek a čerstvým ovocem (dokonale chutnají maliny nebo borůvky).

Neméně báječná je také citronová pěna s lesním ovocem.

Související témata:

Načítám