Hlavní obsah

Osamění může děti přivést k závislostem

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vandalismus, záškoláctví a návykové látky. To je pár příkladů, kam může samota dětí vést. Otevření tématu ve společnosti si dala za cíl Nadace Naše dítě prostřednictvím osvětové kampaně Dětská samota.

Článek

Zvyšující počet sporů o děti, obtíže v dospívání či nevraživost kolektivu může dítě dostat na okraj zájmu těch, na nichž mu záleží. Hledání východiska v návykových látkách důsledkem překonání osamělosti může zprvu přinášet nové obzory, postupně ho ale žene na okraj společnosti.

„Samota, kterou měly návykové látky nahradit, se naopak stává tíživější,“ vysvětluje riziko psychoterapeut Mgr. Jan Dobeš. Postupně přicházejí konflikty s okolím, stupňují se fyzické i psychické obtíže a dochází ke společenské izolaci.

Samota je součástí psychického vývoje osobnosti, dlouhodobá osamělost ale značí problém. „Dlouhodobá samota je svými důsledky podobná psychickému týrání,“ uvedla ředitelka nadace Zuzana Baudyšová.

Podobných příběhů je nespočet

Samotu poznal každý, své příběhy o ní sepsala desítka osobností do formy Dopisů dětem, které jsou pro ně poselstvím. O svůj příběh se podělil například badmintonista Petr Koukal, spisovatelka Petra Soukupová nebo děkanka Pedagogické fakulty UK docentka Radka Wildová. K Dopisům dětem se může připojit každý a svým příběhem inspirovat osamělé děti.

„Někdy se děti cítí opravdu samy a nevědí si s tím rady. Jejich rodiče selhali. Děti si myslí, že je nikdo nemá rád, nikdo jim nepomáhá, nestará se o ně. Kvůli samotě začnou třeba chodit za školu, ubližují jiným dětem nebo sobě,“ napsala ve svém dopise poslankyně Miroslava Němcová.

Řešením mohou být nízkoprahová centra

Vyhnout se poflakování v ulicích nebo vysedávání u počítače nabízí nízkoprahová centra pro děti a mládež, která se nacházejí po celé republice. Vstup do nich je bezplatný a aktivita v nich je zcela na dítěti samotném.

Mohou nastat chvíle, kdy se člověk cítí opuštěně a potřeboval by radu. Pomoc poskytují telefonická krizová centra, v nichž sedí odborníci z řad psychologie, školství a sociálních služeb. Seznamy nízkoprahových klubů i telefonických center, včetně kontaktů, lze najít na stránkách kampaně detskasamota.cz.

Nikdy není dost nápadů v pomoci dětem, přispět může na webu kampaně každý. „Dětská samota je často bolestivá. Doufáme, že celý osvětový projekt Dětská samota přinese rodičům a dětem správnou inspiraci, jak nad samotou společně zvítězit,“ přeje si ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Nadace Naše dítě

Reklama

Související témata:

Načítám