Hlavní obsah

Filmové hity 2019 aneb Tady to zavání Oscarem!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňským Oscarům kralovala Zelená kniha, Zrodila se hvězda a Bohemian Rhapsody. Které filmové trháky se o sošky poperou letos 9. února? Šílený Joker se sociálním přesahem, nervy drásající souboj mezi Fordem a Ferrari, nebo životní příběh Sira Eltona Johna?

Článek

Jste-li filmovými fanoušky, asi už máte datum 9. února poznamenáno v diáři. To se totiž bude konat 92. ročník udílení Oscarů. A stejně tak budete v pondělí 13. ledna netrpělivě čekat, kdo se objeví na listině oficiálních nominací, protože v současné době je znám pouze předvýběr.

Odnesou si ji tvůrci filmu Joker, který stojí a padá na fenomenálním hereckém výkonu Joaquina Phoenixe (45), nebo sonda do jednoho rozpadajícího se vztahu v podobě snímku Manželská historie? Je mezi filmy roku 2019 „Oscar bait“, tedy film vytvořený s cílem získat Oscara? Takový jde do kin ideálně koncem roku, aby byl v čerstvé paměti, mívá rezonující téma, je postaven na silném hlavním charakteru a bývá více umělecký než zaměřený na diváckou popularitu.

Jak to dopadne, na to si ještě musíme počkat, ale my už nyní máme tedy jasné favority. A co vy? Souhlasíte s námi?

Rocketman

Česká premiéra: 30. května 2019

Režie: Dexter Fletcher (53)

Loni jsme díky filmu Bohemian Rhapsody prožívali život Freddie Mercuryho (†45), za jehož ztvárnění si Rami Malek (38) odnesl zlatou sošku. Bude letos svoji děkovnou řeč pronášet i Taron Egerton (30), který geniálně zahrál zpěváka Eltona Johna (72)? Obtloustlý mimoň Reginald (Původní jméno E. Johna. Víte, kdo další používá pseudonym?) válí na klavír a vyroste z něj světová hvězda. Ta se ovšem potýká kromě slávy i s drogami, alkoholem a psychickými potížemi.

Foto: Profimedia.cz

Z kluka s obrovským talentem a špatným vztahem s matkou se stala legenda, která uměla létat z vrcholu na dno a zpětFoto: Profimedia.cz

Tenkrát v Hollywoodu

Česká premiéra: 15. srpna 2019

Režie: Quentin Tarantino (56)

Mluvilo se o tom jako o filmové události roku – na plátně se potkali poprvé Leonardo DiCaprio (45) jako televizní hvězda Rick Dalton a Brad Pitt (56) jako jeho kaskadér a dvojník Cliff Booth. A funguje mezi nimi neuvěřitelná chemie. Příběh se odehrává v Hollywoodu v 60. letech, v době, kdy masový vrah Charles Manson (†83) vedl sektu Rodina, která stála za vraždami několika lidí, včetně těhotné manželky režiséra Romana Polanskeho (86), Sharon Tate (†26).

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu se objeví mnoho hvězd z 60. let a do poslední chvíle nebudete vědět, jaký konec čekat. Nezapomeňte ale, že je to Tarantino!Foto: Profimedia.cz

Joker

Česká premiéra: 3. října 2019

Režie: Todd Phillips (49)

Todd Phillips natočil dvouhodinový herecký koncert Joaquina Phoenixe (45), který novátorsky ztvárnil známého padoucha a odvěkého rivala komiksového Batmana. Příběh temný jako noc o tom, jak se ze zkrachovalého komedianta Arthura Flecka stala ikona zločinu, která baví i děsí zároveň. Ulice Gotham City jsou plné odpadků a všemi opuštěný Arthur pomalu přestává držet své rodící se šílenství na uzdě a již nesundává masku Jokera.

Foto: Profimedia.cz

Nekontrolovatelný smích a touha uspět jako komik. Davy jej nakonec obdivují a následují, ale důvod je hrůznýFoto: Profimedia.cz

Le Mans '66

Česká premiéra: 14. listopadu 2019

Režie: James Mangold (56)

Silný příběh, silné vozy a působivé herecké výkony. Tento film má vše a není jen o legendárním souboji Ford versus Ferrari, který ovládal automobilový průmysl 60. let. Automobiloví konstruktéři a závodníci Ken Miles (Christian Bale, 45) a Caroll Shelby (Matt Damon, 49) v té době pro automobilku Ford navrhli a postavili dokonalé závodní auto Ford GT40, které v roce 1966 porazilo v legendárním závodě Le Mans vozy stáje Enza Ferrariho.

Foto: Profimedia.cz

Jednoho zradilo zdraví, druhý je horká hlava. Oba ale milují auta a vyznají se v nich jako málokdoFoto: Profimedia.cz

Irčan

Česká premiéra: 27. listopadu 2019

Režie: Martin Scorsese (77)

Z produkce Netflix vzešlo letos hned několik adeptů na Oscara a jedním z nich je kritiky uznávaný Irčan, ve kterém vzpomíná nájemný zabiják Frank Sheeran (Robert De Niro, 76) na tajemství, která střežil jako věrný člen zločineckého klanu. Atmosféra kultovních gangsterek, herecké legendy, geniální Scorseseho režie a trikové omlazení herců, které vlastně ani nepostřehnete...

Foto: Profimedia.cz

Nájemný zabiják Frank „Irčan“ Sheeran (Robert De Niro), mafiánský boss Jimmy Hoffa (Al Pacino) a jeho právník (Ray Romano, 62)Foto: Profimedia.cz

Manželská historie

Česká premiéra: 6. prosince 2019

Režie: Noah Baumbach (50)

Dalším želízkem společnosti Netflix v ohni je Manželská historie, při jejímž sledování k vám do obýváku vstoupí Scarlett Johansson (35) jako herečka Nicole a Adam Driver (36) jako divadelní režisér Charlie, jejichž „žili šťastně až navěky“ bohužel neklaplo a vy jste svědky bolavého rozvodu, který by měl co nejméně ovlivnit jejich malého synka. A přestože chtěli rozvod poklidný a v dobrém, rozvodoví právníci to zařídí jinak. Jestli je film tak autentický, protože režisér čerpal ze svých osobních zkušeností – a rozvodem procházela i Scarlett Johansson –, není jisté, ale síla je to každopádně.

Foto: Profimedia.cz

Když ve vztahu zazní věta „měli bychom si promluvit“, nevěstí to nic dobréhoFoto: Profimedia.cz

Anketa

Který film je vaším favoritem v boji o sošky Oscars?
Rocketman
3,1 %
Tenkrát v Hollywoodu
23,3 %
Joker
48,6 %
Le Mans '66
15,8 %
Irčan
5,2 %
Manželská historie
4 %
Celkem hlasovalo 3306 čtenářů.

Koho tipujete na sošku Oscara? Připomeňte si loňské udílení.

Související témata:

Načítám