Hlavní obsah

Ošetření kazu bez vrtání a bolesti? Jde to!

Foto: Profimedia

Krásné zuby chce každý. Spousta lidí má ale panický strach ze zubaře. Některá ošetření ale vůbec nemusí bolet!Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polévá vás ledový pot, když slyšíte zvuk vrtačky, a slovo zubař se před vámi nemůže pomalu vyslovit, protože se vám svírá hrdlo? Máme pro vás dobrou zprávu. Případný kaz jde ošetřit bezbolestně.

Článek

Dle odborníků strach ze zubaře zažívá 61 procent lidí. A jestli byste řekli, že to jsou spíš ženy, protože muži jsou přece stateční, překvapíme vás – je to přesně naopak. To, co je k tomu vede, je buď špatná zkušenost, většinou z dětství, nebo všeobecné negativní povědomí a obecná spojitost zubař – bolest.

A tak počet lidí, kteří do zubařského křesla neusedají jednou za půl roku, kdy mají preventivní prohlídku plně hrazenou zdravotní pojišťovnou, ale až ve chvíli, kdy je bolest zanedbaných zubů už tak velká, že předčí strach, stále stoupá. A co si budeme povídat. Ono takové „last minutové“ ošetření zubu, který je skrz na skrz prolezlý kazem, logicky bolí.

Aby to nebolelo

Pokrok jde mílovými kroky kupředu a díky bohu se celkem věnoval i stomatologické sféře. Z možností, které ničí kazy, aniž by pacient musel pociťovat bolest, si můžete přímo vybírat. Jaké máte možnosti?

Osvícení léčivým paprskem

Vypadá na první pohled jako obyčejná vrtačka, ale nenechte se zmást. Tato má na konci aplikátor s technologií vyzařování laserového paprsku. „Díky tomu umíme bezbolestně ošetřit kazy a defekty u pacientů, kterým velký strach ze zubního ošetření, bránil několik let v návštěvě zubaře," uvedl MUDr. Luboš Beran, který patří mezi první zubaře v České republice, kteří nabízejí bezbolestné ošetření kazu.

Laserový paprsek navíc umí ještě ošetřit prořezávající se zuby moudrosti nebo třeba odstranit uzdičku u dětí. Dobrá zpráva pro lajdáky je, že jím jdou léčit i hlubší kazy.

Foto: Profimedia

Klasické ošetření kazu zubní vrtačkou bude zřejmě brzy minulostíFoto: Profimedia

Infiltrace pomocí Icon

Zubní kaz nemusíte jen osvítit. Můžete ho také infiltrovat, a to pomocí přípravku Icon. Při tomto ošetření vám lékař zuby nejprve oddělí klínky. To může trochu nepříjemně tlačit. Zbytek ale nepocítíte.

Na postižené místo se přiloží přístroj, na jehož konci je rozšířená hlavice s fólií, a látka se nechá působit. Icon ošetří kaz až v jedné třetině dentinu (zuboviny). Vedle toho se jím také dají efektivně ničit skvrny na zubech.

Ozonová terapie

Představíme vám ozon trochu jinak, než ho znáte. Zjistilo se totiž, že velmi kvalitně likviduje bakterie způsobující zubní kaz. Aplikace probíhá přístrojem sotva o velikosti propisovačky. Podobný je pak i tvarem. Namísto psací kuličky je tu ale silikonová čepička, která se přiloží na zub tak, aby se utěsnil před působením kyslíku, a z ozónové pumpy se sem vpustí ozonová mlha. Ta zlikviduje původce kazů a pomůže zubu nastartovat regenerační procesy.

„Pro ošetření přístrojem HealOzone jsou nejvhodnější malé kazy na žvýkacích ploškách. Čím je kaz menší, tím je samozřejmě rychlejší zahojení kazu a léčba úspěšnější,” uvádí MUDr. Ivo Havlík z Dent IN.

A my jen dodáme, že ve světě, kde se tato metoda už používá léta, bylo dokázáno, že po ošetření se v tomtéž místě kaz už nikdy nevytvoří.

Foto: Profimedia

K ozonovému ošetření zubu se používá přístroj velikosti propisovací tužkyFoto: Profimedia

Můžeme se těšit...

A protože je bezbolestné spravování zubů velmi populární, probíhají výzkumy a testování hned dalších dvou variant. Vědci v Leedsu totiž objevili bílkovinu, která ničí bakterie, a také molekuly, které v kombinaci se světlem hubí bakteriální činitele, kteří žijí v zubním plaku.

A tak je dost možné, že se za pár let místo kartáčku propracujeme k jakémusi domácímu světelnému ošetření a preventivní opatření budou tak silná, že se kazů možná ani nedočkáme. Nicméně, musíme si ještě nějaký ten rok počkat.

A jak jste na tom vy? Přestali jste se aspoň trošku bát?

Načítám