Hlavní obsah

Otěhotnět v těhotenství? Výjimečné, ale může se to stát

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Nastávající maminku obvykle nenapadne, že by během těhotenství mohla počít ještě jednoho potomka. Ve výjimečných případech se to ale stává. Riziko tzv. superfetace zvyšuje asistovaná reprodukce. Jak se něco takového může stát a dají se obě děti bezpečně přivést na svět?

Článek

Otěhotnět, když jste těhotná? Málokteré rodiče by tato možnost napadla, přesto existují případy, kdy se něco takového stalo. Tento jev se označuje odborným termínem superfetace, pochází z latiny a v podstatě znamená přeoplodnění. Je poměrně časté u zvířat, jako jsou hlodavci, ovce nebo koně. U lidí něco takového nastává zřídka, a pokud, tak většinou v souvislosti s asistovanou reprodukcí.

Jak k superfetaci dochází

Při běžném těhotenství aktivuje tělo mechanismy, které dalšímu oplodnění brání. Zvyšuje se koncentrace pohlavního hormonu progesteronu, který jednak zabraňuje dozrávání nových vajíček a jednak zahušťuje poševní sekret, skrze nějž spermie neprojdou, a tudíž se nedostanou k vajíčku. Nové otěhotnění je tedy v podstatě nemožné.

Situaci ovšem mohou změnit hormonální léky podávané při asistované reprodukci. „Ty mohou změnit kvalitu hlenu v děložním hrdle – jejich vlivem se stává řidším, spermie se v něm dobře pohybují a mohou se děložním hrdlem dostat až k vajíčku,“ upřesňuje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z centra Mediol v Olomouci.

Stát se to ale může i při mimotělním oplodnění (IVF), které se provádí v přirozeném cyklu. To využívají ženy, které mají problémy s otěhotněním, ale z nějakého důvodu nechtějí podstoupit hormonální stimulaci. „Pokud žena otěhotní samovolně v podobné době, jako bylo zaváděno mimotělně oplodněné vajíčko, může rovněž dojít k superfetaci,“ říká Kateřina Kneiblová, gynekoložka a autorka projektu Gynopsychosomatika.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Otěhotnět v těhotenství? I to se může stát Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

V čem se liší od vícečetného těhotenství

Asistovaná reprodukce zvyšuje také pravděpodobnost vícečetného těhotenství, to se ale od superfetace liší. V prvním případě jsou oplodněna vajíčka ze stejného menstruačního cyklu, tedy taková, která se uvolní současně a výsledkem jsou dvě a více dětí stejného stáří. U superfetace plody stejně staré nejsou (rozdíl je obvykle 2 až 4 týdny), protože pocházejí z vajíček z různých menstruačních cyklů, která nebyla uvolněna současně.

Jak se pozná, co se stalo

K čemu došlo, lékaři obvykle poznají během prvního většího ultrazvuku na konci prvního trimestru, tedy kolem 12. týdne těhotenství. V případě opětovného oplodnění vidí dvě embrya, každé ve vlastním gestačním váčku (budoucí placenta), rozdíl je i ve velikosti a ve vývoji orgánů – plod počatý dříve je zkrátka napřed. U vícečetného těhotenství mohou být plody také různě velké, orgány se ale vyvíjejí stejně.

Foto: Phil Jones, Shutterstock.com

K superfetaci může dojít při asistované reprodukci, s hormonálními léky i bez nichFoto: Phil Jones, Shutterstock.com

Jak zvýšit naději na přežití obou 

Mladší plod je v nevýhodě, protože vzhledem k tomu, že žena většinou porodí obě děti najednou, hrozí riziko, že na rozdíl od staršího nebude mít ještě dostatečně vyvinuté orgány, což ho může ohrozit na životě. Záleží na rozdílu, který mezi oběma je, pokud kolem 2 týdnů, nejedná se podle Pavla Turčana o závažný problém.

„Pokud žena nemá problémy s předčasnou děložní aktivitou, není většinou ani potřeba žádné medikace, pouze v případě, že je druhý plod výrazněji mladší, se někdy podávají jednorázově speciální kortikoidové injekce pro rychlejší dozrání plic, aby takto předčasně narozené dítě mělo co nejméně zdravotních komplikací,“ vysvětluje.

V případě, že hrozí předčasný porod i staršímu potomkovi, je někdy nutná medikace na tlumení děložní činnosti. Pokud nepomáhá dostatečný příjem magnézia nebo progesteronu, musí být žena hospitalizována a dostává speciální infuzní terapii s léky, které kontrakce utlumují, což zvyšuje pravděpodobnost přežití obou plodů.

Reklama

Načítám