Hlavní obsah

Potrat, nepravidelná menstruace i potíže při přechodu. Na co má vliv nedostatek progesteronu

Foto: YK_Design, Shutterstock.com

Foto: YK_Design, Shutterstock.com

Reklama

Progesteron je hormon, který se v organismu vyskytuje přirozeně. V některých případech ovšem může být žádoucí ho doplňovat. Jaké funkce tato látka plní a co se děje, když je jí v těle nedostatek?

Článek

Spolu s estrogenem je progesteron jedním z ženských pohlavních hormonů, které produkují vaječníky. Nejvýznamnější funkcí progesteronu je zajišťovat správný průběh menstruace, oplodnění, těhotenství a kojení a jeho snížená hladina může přispět ke spontánnímu potratu a k nepravidelné menstruaci a spustit příznaky typické pro menopauzu (návaly horka, únava a přibírání).

Jak se pozná nedostatek progesteronu

Napovědět, že hormonu není dostatek, mohou různé příznaky, jako jsou bolesti hlavy, změny nálad, úzkosti a deprese objevující se vždy ve stejném období menstruačního cyklu, nepravidelná nebo chybějící menstruace a potraty v rané fázi těhotenství.

Při podezření na nízkou hladinu progesteronu se dělají krevní testy – pro maximální přesnost je třeba provést víc odběrů, protože množství látky se v průběhu dne může měnit: závisí na věku a na fázi menstruačního cyklu, nejméně ho bývá po menopauze, nejvíce v těhotenství a množství stoupá i s počtem dětí, které žena čeká.

Existují i volně prodejné testy, které zjišťují množství hormonu ze slin, ale pokud se k nim uchýlíte, berte je čistě orientačně a svoje problémy vždy prodiskutujte s gynekologem.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Progesteron pomáhá oplodněnému vajíčku v uhnízděním v dělozeFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

S čím může hormon pomoci

Pokud lékař zjistí nedostatek progesteronu, může předepsat umělou náhradu. U jakých obtíží to může být prospěšné? Pomáhá obnovit menstruaci, která se neočekávaně zastavila (amenorea), a dále s léčbou neplodnosti (když se početí nedaří déle než rok). Užívá se též k normalizaci nepravidelného děložního krvácení i k řešení závažných příznaků premenstruačního syndromu. „Používá se také na podporu udržení těhotenství v rané fázi po opakovaných potratech,“ doplňuje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z Centra Mediol v Olomouci.

Dále snižuje riziko předčasného porodu a zmírňuje bolesti prsou způsobené hormonální nerovnováhou, v kombinaci s estrogenem se užívá v rámci hormonální substituční terapie v menopauze.

Vedlejší účinky a pro koho není vhodný

Léčba progesteronem není vhodná pro každého: nehodí se pro kojící ženy, ženy s depresí, s nemocnými játry a cévami a také s porfyrií, což je metabolické onemocnění červených krvinek.

Existují i nežádoucí účinky. Patří mezi ně žaludeční nevolnosti, změny chuti k jídlu, přibývání na váze, zadržování tekutin a otoky, únava, akné, ospalost nebo nespavost, vyrážky, bolesti hlavy, deprese, nepříjemné pocity v prsou nebo jejich zvětšení, příznaky podobné premenstruačnímu syndromu, změna cyklu, nepravidelné krvácení...

„Pokud progesteron způsobuje – zvláště u těhotných – nevolnosti, volí se raději vaginální krém nebo máme k dispozici tabletovou formu léku s univerzálními tabletami, které je možné buď polykat, nebo zavádět do pochvy, a tak se nevolnostem předejde,“ říká Pavel Turčan.

„Nebezpečným vedlejším účinkem může být také zvýšení krevního tlaku anebo zhoršení vysokého tlaku u do té doby úspěšně léčených hypertoniček,“ upozorňuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, zástupkyně přednosty Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně. V takovém případě je někdy potřeba progesteron vysadit a potíže řešit jinak.

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Nikde není řečeno, že ženy musejí všechno „nepohodlí“ spojené s plodností vydržet bez pomoci. Někdy pomůže doplnění progesteronuFoto: Anetlanda, Shutterstock.com

Diosgenin ≠ přírodní progesteron

Existuje i možnost, jak podpořit vlastní produkci progesteronu: užívat doplňky stravy s diosgeninem, který bývá nesprávně označován jako přirozený/přírodní progesteron. Jde o rostlinnou látku, která se získává třeba ze sóji, ženšenu či jamu čínského, a v organismu podporuje tvorbu hormonů, mimo jiné i progesteronu.

Může tak přispět ke srovnání hormonálních hladin. „I když tedy diosgenin sám o sobě množství progesteronu nezvýší, pokud žena užívá léky nebo doplňky stravy s jeho obsahem, může být užitečný,“ říká Pavel Turčan s tím, že například mírní bolestivost prsou u premenstruačního syndromu.

S nedostatkem progesteronu a estrogenu souvisejí i změny probíhající v těle ženy během menopauzy. Co všechno se v tomto složitém období odehrává uvnitř?

Reklama

Načítám