Hlavní obsah

Mimoděložní těhotenství: Jak ho poznat a kdo je více ohrožen

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě procenta těhotenství jsou mimoděložní. Toto číslo narůstá a souvisí mimo jiné s tím, že se zvyšuje výskyt pohlavních chorob. Neplatí však, že tyto nemoci jsou jedinou příčinou vzniku potíží.

Článek

K mimoděložnímu těhotenství dojde ve chvíli, kdy se oplozené vajíčko z nějakého důvodu nedostane do dělohy, ale uhnízdí se někde jinde, nejčastěji ve vejcovodu. Může to být i v dutině břišní, hrdle dělohy nebo vaječníku.

Příznaky mimoděložního těhotenství

Vývoj plodu, který se usadil na nepravém místě, je pro ženu nebezpečný. Tím, jak se zvětšuje, prorůstá do okolních tkání, postupně je může poškodit a způsobit tak krvácení, které patří mezi náhlé příhody břišní. Ty je třeba rychle řešit, protože ohrožují na životě.

Příznaky mimoděložního těhotenství je v počáteční fázi těžké odlišit od nepříjemných projevů těhotenství. Patří k nim pobolívání břicha nebo vynechání menstruace, někdy se může krvácení naopak objevit. Jenže právě i krvácení může být příznakem klasického těhotenství, kdy se jedná o implementační, tedy to, kdy se vajíčko zahnízďuje v děloze. To bývá ale slabé. Pokud však začne žena krvácet více, může to být znak právě mimoděložního. 

K tomu se přidá i bolest břicha, ta může být různé intenzity. Může dostavit při močení, může být provázena slabostí, bledostí či nevolností. Lékaři proto radí nepodceňovat žádné bolesti, vyjde-li vám pozitivní těhotenský test. K lékaři se tedy vydejte neodkladně.

Inkubační doba

Zprvu ženu nic nevaruje, těhotenství se projevuje zcela jako každé jiné a je vidět i na těhotenském testu z moči. K potížím jako následku mimoděložního těhotenství dojde obvykle zhruba pět až osm týdnů od poslední menstruace.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Máte-li pozitivní těhotenský test, krvácíte nebo vás bolí břicho, vždy se vydejte k lékařiFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Léčba a vyšetření

Provádí se krevní testy a ultrazvuk břicha. Lékaři většinou pomocí ultrazvuku zjistí polohu zárodku a pak ho laparoskopicky odstraní. Při uhnízdění ve vejcovodu je často třeba odstranit i postižený vejcovod.

S dalším těhotenstvím lékaři doporučují počkat 3-6 měsíců.

Komplikace

Nejzávažnější komplikací je prasknutí vejcovodu a následné krvácení do dutiny břišní, které je třeba je rychle řešit, jinak hrozí vykrvácení. Mimoděložní těhotenství nevylučuje další úspěšné otěhotnění.

Prevence

Mimoděložnímu těhotenství nelze předejít. Mezi rizikové faktory patří kromě sexuálně přenosných nemocí také opakované záněty vaječníků či vejcovodů, které mohou vejcovody zúžit, dále endometrióza, větší riziko je také po umělém oplodnění.

Mimoděložní těhotenství

  • Popis - Stav, kdy těhotenství neprobíhá správně, protože oplodněné vajíčko se uhnízdí mimo dělohu. Nejčastěji to bývá jeden z vejcovodů, objevit se ale může i v dutině břišní.
  • Příznaky - Bolesti břicha, může se objevit krvácení.
  • Inkubační doba - K potížím dojde obvykle pět až osm týdnů od poslední menstruace.
  • Léčba - Laparoskopické odstranění zárodku.
  • Úmrtnost - Na samotné mimoděložní těhotenství se díky současné medicíně neumírá, důležité je ale odhalit ho co nejdříve. Pokud by totiž oplodněné vajíčko dále rostlo mimo dělohu, mohlo by dojít k ruptuře vejcovodu, otravě krve či vykrvácení.
  • Prevence - Vyhýbat se sexuálně přenosným nemocem a léčit záněty.

Načítám