Hlavní obsah

Toxoplazmóza: Nákaza v těhotenství může vážně poškodit dítě

Foto: Ecaterina Glazcova, Shutterstock.com

Foto: Ecaterina Glazcova, Shutterstock.com

Reklama

Toxoplazmóza je parazitární infekce. Většina lidí o nemoci vůbec neví a pravděpodobně jim nezpůsobuje žádné potíže. Mnohem horší je to u těhotných žen: čerstvá nákaza způsobuje potraty i těžká poškození narozených dětí. Jak se toxoplazmóze bránit?

Článek

Toxoplazmóza je nevyléčitelná parazitární nemoc způsobená prvokem Toxoplasma gondii. Lidská imunita si s ním ve většině případů dokáže poradit a onemocnění přejde do tzv. latentní fáze. Prvok nicméně zůstává už navždy v organismu a ve výjimečných případech je možné, že se znovu aktivuje.

Největší nebezpečí představuje pro těhotné ženy, respektive plod, který se jejich prostřednictvím nakazí. Ročně se tak u nás s toxoplazmózou narodí asi 90 dětí a u několika stovek lidí nemoc propukne v akutní formě.

Příznaky toxoplazmózy

Nákaza se nejčastěji projevuje dvěma způsoby: při latentní formě nemá nakažený žádné problémy ani příznaky, v případě akutní formy se jeden až tři týdny od nakažení objeví potíže podobné viróze. Jde zejména o bolest hlavy, únavu, zvýšenou teplotu a zvětšení uzlin, někdy se přidají i vážné potíže s očima (oční toxoplazmóza) a dlouhodobá únava. Tato akutní forma se často změní v latentní, aniž by byla vůbec diagnostikována, a nemocný už nemusí mít nikdy žádné problémy.

Ovšem u lidí, kteří mají významně oslabenou imunitu (například těžcí onkologičtí pacienti, lidé po transplantaci orgánu či HIV pozitivní), probíhá akutní forma mnohem nebezpečnější formou: hrozí jim zánět mozku, zánět srdečního svalu, závažné neurologické obtíže či zápal plic.

Toxoplazmóza a těhotenství

Jestliže se žena nakazí ještě před otěhotněním, k přenosu na plod nedochází. Největší poškození vznikají, když se matka nakazí v první třetině těhotenství. Hrozí potrat a také to, že se dítě narodí s vrozenou (kongenitální) toxoplazmózou, tedy těžce postižené, nebo se později projeví mentální retardace a fyzické, smyslové či mozkové vady. Platí ovšem, že ne každý nakažený plod musí být nutně poškozený, záleží na mnoha faktorech.

Foto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Nákaza v těhotenství představuje závažnou komplikaci a hrozí poškození ploduFoto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba

Nákazu lze zjistit z krve, z mozkomíšního moku nebo při vyšetření plodové vody. Většinou se léčí jen příznaky, cílená léčba antiparazitiky (pyrimethamin, sulfadiazin) a antibiotiky (spiramycin) se podává těhotným, dětem s vrozenou nemocí a u některých dalších speciálních případů.

Komplikace toxoplazmózy

Jak už bylo řečeno, velmi komplikované mohou být akutní projevy u pacientů s těžkými poruchami imunity. Někdy se nemoc aktivuje z latentní formy a pak obvykle poškozuje nervovou soustavu. Projevuje se bolestmi hlavy, křečemi, ochrnutím nebo i poruchami vědomí. Zdaleka nejzávažnější komplikací je ale nákaza plodu v těhotenství. A ačkoliv se latentní forma zdánlivě nijak neprojevuje, množí se důkazy, že i toxoplazmóza bez příznaků dlouhodobě a závažně ovlivňuje chod organismu.

Prevence: Jak snížit riziko nákazy

Nemoc přenášejí kočky domácí infikované parazitem Toxoplasma gondii a to prostřednictvím stolice, v níž jsou jeho vajíčka. Stolice koček ovšem může kontaminovat i další prostředí: příkladem je třeba zelenina na zahradě nebo pískoviště.

Zásadní je nekonzumovat neumytou syrovou zeleninu či padané ovoce, málo udělané maso a nepasterizované mléko. Po práci se syrovou zeleninou a masem je nutné pečlivě umýt ruce i nádobí a dodržovat vysoký standard hygieny při styku s kočičími výkaly, stejně jako při práci s půdou na zahradě.

Standardní názory říkají, že se toxoplazmóza nepřenáší z člověka na člověka (s výjimkou přenosu v těhotenství), ale nové teorie tvrdí, že to není pravda a nákaza se možná přenáší pohlavním stykem.

 

Toxoplazmóza

  • Popis - Parazitární onemocnění, které způsobuje prvok Toxoplasma gondii.
  • Příznaky - Většinou probíhá bez příznaků. Někdy se objeví únava, otok mízních uzlin a bolesti jako při viróze. Nebezpečná je vrozená toxoplazmóza, kdy se může dítě narodit se závažnými vadami. Veliké komplikace hrozí lidem s těžkými poruchami imunity.
  • Inkubační doba - 1 až 3 týdny
  • Léčba - Antibiotika, antiparazitika
  • Statistika - V Česku toxoplazmóza postihuje asi třetinu obyvatelstva.
  • Prevence - Perfektní hygiena při kontaktu s kočičími záchody a při práci se zeminou i syrovým masem a zeleninou; vyhnout se konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa a nepasterizovaného mléka

Reklama

Načítám