Hlavní obsah

Otestovali jsme papiňáky: Který si vybrat a proč?

Foto: thinkstock

Vaření v tlakovém hrnci šetří čas i penízeFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedni je milují, druzí se jich bojí a vyhýbají se jim. Mluvíme o tlakových hrncích, lidově zvaných papiňáky, na které jsme se zaměřili při redakčním testu. Poradíme, který si vybrat a proč.

Článek

Udělali jsme to, co by měl udělat každý, kdo si chce koupit nový tlakový hrnec. Vyskládali jsme si vedle sebe šest různých značek a zkoušeli, jak se ovládají, kolik mají bezpečnostních prvků, ale i to, jak „padnou“ do ruky.

Zkušenosti z redakčního testu

Protože jsme měli vedle sebe docela obstojný průřez nabídkou, můžeme si dovolit trochu zobecnit naše poznatky:

Poklice a její uzavírání:Moderní hrnce jdou většinou zavřít raz dva. Pět z šesti testovaných hrnců mělo bajonetový uzávěr, čili systém do sebe zapadajících výčnělků. Stačí poklici nasadit a pootočit, tedy velmi jednoduché.

Většina hrnců má i bezpečnostní pojistku tohoto uzavírání – která někdy trochu znesnadní ovládání (jako u hrnce Tescoma, kdy se musíte naučit ovládat ji a otvírat jednou rukou), ale zase zvýší pocit bezpečí. Dobře vymyšlené to má Professor, kde pojistka drží ve zvolené pozici.

V jednoduchosti ovládání zvítězila novinka od Tefalu – stačí jen nadzvednout, a pak znovu položit rukojeť poklice, a je hotovo.

Foto: thinkstock

Na dlouhé vaření hovězího můžete zapomenout, pokud máte tlakový hrnecFoto: thinkstock

Materiál: Většina tlakových hrnců je z nerezové oceli, která má skvělou vodivost a dlouho udržuje teplo, čili spoří energie. Kvůli tlaku uvnitř hrnce jsou všechny silnostěnné, takže se s nimi „pronesete“. Na hmotnosti všem testovaným vzorkům přidává i těžké sendvičové dno – a všechny se také hodí na jakýkoli druh ohřevu.

Český výrobce Kolimax opatřil svůj hrnec ještě nepřilnavou a antibakteriální vrstvou, což je jistě bonus navíc.

Bezpečnostní pojistky. Zásadní věc v případě tlakových hrnců. Standardem jsou dva bezpečnostní ventily – pracovní a bezpečnostní, který pracuje ve chvíli krize – například, když se ten první ucpe nebo je tlak při vaření opravdu vysoký. Standardem je i pojistka, která nedovolí otevřít poklici, pokud je uvnitř vysoký tlak.

Speciální ventil s barevnými zónami nabízí Kolimax – díky nim stačí pohled, a máte jasno, jaký tlak je v hrnci a zda ubrat či přidat teplo. Tento systém umožňuje hlídat intenzitu tlaku při vaření stejně, jako u dalších modelů otočný regulátor s dvěma režimy tlaku – což nabízí Fagor, Tescoma, Professor i Tefal.

Velikost hrnce. Menší tlakové hrnce mívají objem kolem 4 litrů a větší od 6 litrů. Při použití je ale můžete naplnit jen maximálně do dvou třetin, takže čtyřčlenná rodina by měla zvolit spíš větší – 6 nebo 8 litrů. Řešením velikostního dilematu může být sada malého a velkého hrnce, které mají univerzální poklici.

V této souvislosti oceňujeme i rysky uvnitř hrnce, které jeho bezpečné naplnění usnadní – ty mají hrnce Tescoma, Professor a Tefal.

Foto: thinkstock

Vaření v tlakovém hrnci uchovává i v zelenině víc vitaminůFoto: thinkstock

Držadla a ouška.Protože jsou hrnce těžké i prázdné, měla by vám rukojeť padnout do ruky – a to i zavřené. Hrnec Pentola a Fagor mají rukojeť v případě uzavřené poklice velmi objemnou. Ostatní se držely dobře. Stejně ale vždy bylo zapotřebí si vypomoci bočním uchem – ve všech případech padnoucím do ruky. Pochvalu zaslouží Tefal – ucha se dají sklopit, takže nepřekáží při skladování.

Kolik to stojí?

Nejlevnější je Banquet Pentola, který na trhu seženete i v šestilitrové variantě pod 900 Kč. Za srovnatelnou cenu dostanete i Fagor Rapid Xpres, ovšem čtyřlitrový. Cenově zajímavou variantou je sada dvou hrnců Professor, která i s příslušenstvím vyjde na necelých 1400 Kč.

Další tři značky – Tescoma, Kolimax a Tefal – už sahají nad dva, tři a čtyři tisíce. V prvním případě za to dostanete například čtyři pojistky, ve druhém unikátní přehledný systém a bio program (program vaření s nižším tlakem) a v posledním pět pojistek a unikátní způsob jednoduchého uzavírání.

Podívejte se na vlastnosti testovaných hrnců

Banquet Pentola, 6 litrů

Tento tlakový hrnec nabízí dva bezpečnostní ventily a také pojistku proti otevření poklice během vaření – s indikátorem tlaku uvnitř hrnce. Praktické je i silné sendvičové dno a snadné bajonetové uzavírání poklice. Z testovaných hrnců je nejlevnější. Cena: od 849 Kč

Fagor Rapid Xpres, 4 litry

Čtyřlitrový tlakový hrnec má silné sendvičové dno, které dlouho drží teplo. Hrnec má také bajonetový uzávěr s pojistkou, možnost nastavit 2 stupně tlaku, ale také vypustit zcela páru. Nabízí tři bezpečnostní pojistky pro bezpečné vaření. Cena: od 899 Kč

Sada tlakových hrnců Professor

Hrnec o objemu 4 a 6 litrů, sendvičové dno, skleněná a univerzální tlaková poklice, nerezový pařák se struhadlem a náhradní těsnění, regulátor 2 pracovních tlaků, 4 bezpečnostní pojistky, bajonetový uzávěr s pojistkou, ryska pro maximální a minimální naplnění hrnce. Cena: od 1362 Kč

Tescoma Green Control, 6 litrů

Třívrstvé sendvičové dno, 4 bezpečnostní pojistky, bajonetový uzávěr s pojistkou. Možnost nastavit stupeň tlaku při vaření, uvnitř rysky usnadňující naplnění. Pětiletá záruka. Cena: 2449 Kč

Kolimax Ceramax PRO, 6 litrů

Jediný český výrobek, hrnec s BIO programem a nepřilnavou antibakteriální keramickou vrstvou. Třívrstvé sendvičové dno a 3 bezpečnostní ventily. Bajonetový uzávěr s pojistkou a skvělý pracovní ventil s barevnými stupni. Tříletá záruka. Cena: od 3039 Kč

Tefal Clipso+, 8 litrů

Patentovaný uzávěr, sklopné rukojeti, dva režimy tlaku, koš pro vaření v páře, pět bezpečnostních pojistek, pracovní ventil hlídá příliš nízký i příliš vysoký tlak páry, po ukončení vaření sám vypustí zbylou páru. Cena: 4499 Kč

Jaké zkušenosti máte s tlakovým hrncem? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám