Hlavní obsah

Otravný plevel? Vůbec ne! Takhle vám pročistí játra, pomůže srdci i tlaku

Foto: TwilightArtPictures, Shutterstock.com

Foto: TwilightArtPictures, Shutterstock.com

Reklama

Berete první pampelišky, kopřivy nebo sedmikrásky jako plevel, který vám hyzdí trávník? Tak vám radíme tenhle plevel na jaře natrhat a vyrobit si z něj limonádu, která posílí vaše zdraví.

Článek

Jarní bylinky mají velkou sílu a bylo by hřích ji nevyužít. Nedejte na to, že je většina lidí označuje za plevel, který nemá na zahrádce co dělat. Rozhodně je tedy netrhejte proto, abyste je vyhodili. Můžete je přidat do salátu, udělat z nich čaj nebo třeba limonádu či jiný nápoj, který bude doslova přetékat zdravím. Naučíme vás, jak je připravit.

Naučte se macerovat

Možná jste zvyklí chystat si z bylinek spíš čaj či výluh, tedy pracovat s teplou vodou. Rádi bychom vás naučili i pomalé louhování zastudena čili macerování. „Můžete ho použít k výrobě likérů, léčivých olejů, přírodních vín, ale i limonád. Při macerování získáte zdravé a osvěžující nápoje plné živin, které do vody přejdou z rostlin a plodů,“ uvádí Radmila Zrůstková, autorka knihy „Domácí nápoje pro zdraví“.

Foto: Gulsina, Shutterstock.com

Macerováním můžete vytvořit i pampeliškový olej: místo vody použijte olej a nechte do něj vylouhovat čerstvé i sušené květyFoto: Gulsina, Shutterstock.com

Jak postupovat?

Macerovat lze čerstvé bylinky a klidně i ovoce – většinou jako plátky, ale můžete ho přidat i ve formě šťávy. Maceráty se připravují jak z jedné byliny či ovoce, tak z jejich chutných kombinací.

  • Čerstvě natrhané bylinky propláchněte ve vodě a vložte do džbánu. Zalijte je ideálně pramenitou vodou, ale postačí i z kohoutku. Ovoce dobře omyjte, pokud se jedná o větší plody, pak je nakrájejte na plátky a přidejte do vody. Vše louhujte jednu až tři hodiny a potom pijte.
  • Nikde nezjistíte přesné dávkování jednotlivých ingrediencí, macerování je spíš hra s chutí a vůní, takže si hrajte a zkoušejte.
  • Doba macerování, tedy hodina až tři, je také jen orientační – můžete ji prodloužit, ale také zkusit, jakou chuť bude nápoj mít, když mu na maceraci dáte jen pár minut.
  • Ideální je macerovat to, co si sami nasbíráte na zahrádce, v truhlíku za oknem nebo v přírodě. Rozhodně se vyhněte „chemií“ ošetřovaným bylinkám a ovoci. Kupované tedy vždy hodně dobře omyjte. Divoké druhy nesbírejte kolem silnic a trhejte je co nejdál od zástavby.

Speciální jarní nápoje

Využijte jarní období k tomu, abyste se naučili takové nápoje chystat a pravidelně pít. Jako suroviny lze použít mladé kopřivy, sedmikrásky, pampelišky, ale třeba i květy ovocných stromů. Tady je pár konkrétních tipů.

  • Sedmikráskový nápoj - hrst sedmikráskových květů propláchněte a nasypte do džbánu s vodou. Odšťavněte dvě jablka a půl limety, druhou polovinu nakrájejte na kolečka a šťávu i kolečka přidejte k sedmikráskám. Nechejte macerovat. Sedmikráska pomáhá při kašli, nachlazení a přispívá i k jarní očistě. Proto se ji nebojte přidat do salátů, smoothie, polévek a pomazánek.
  • Kopřivový nápoj - jednu až dvě polévkové lžíce umyté a nasekané kopřivy zalijte asi čtvrtlitrem vody a nechejte louhovat. „Tento nápoj můžete pít i jako detoxikační kúru, kdy si ji dáte nalačno po dobu dvou týdnů. Můžete k ní přidat listy maliníku nebo mátu. Kopřiva působí i jako antirevmatikum, proti chudokrevnosti, ale i na harmonizaci srdce, žlučníku, slinivky a pohlavních orgánů,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Kdybyste udělali čistě kopřivového nápoje víc, než vypijete, klidně ho použijte jako vlasovou vodu, neboť kopřiva má skvělý vliv na kvalitu vlasů a zdraví vlasové pokožky.
  • Meruňkový nápoj - květy meruněk mají protizánětlivé vlastnosti, posilují tělo. Mají specifickou chuť, kterou skvěle doplní brusinky. Právě proto si nápoj můžete připravit z předem namočených brusinek, limetky nakrájené na kolečka a pár květů meruňky. Nechejte macerovat.
  • Pampeliškovo-citrusový nápoj - pampeliška je skvělá na pročištění organismu, při zánětech, problémech s trávením, při nemocech žlučníku a jater. Uleví při překyselení žaludku a má pozitivní účinky na krevní tlak. V kombinaci s kardamomem, který také pomáhá při nadýmání a při trávicích obtížích, bude výsledný nápoj prima doplňkem k velikonočnímu hodování. Natrhejte květy pampelišek, opláchněte je a dejte do džbánu s vodou. Pak přidejte šťávu z jednoho pomeranče a jednoho citronu a jejich druhé půlky nakrájejte na kolečka, která také přihoďte. Nakonec přidejte špetku kardamomu a macerujte.
Foto: Creative Family, Shutterstock.com

Kombinace citrusů a pampelišky vám pomůže s očistou organismuFoto: Creative Family, Shutterstock.com

Máte nějaký oblíbený nápoj z jarních bylinek? Napište nám!

Reklama

Načítám