Hlavní obsah

Otravují vám život rybenky? Máme osvědčené tipy, jak se jich zbavit!

Foto: Africa_Studio, shutterstock.com

Jste vybaveni nejrůznějšími mycími prostředky? Někdy vám nemusejí být k ničemuFoto: Africa_Studio, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v noci zavítáte na toaletu a rozsvítíte světlo, hbitým pohybem se snaží zmizet. Možná jste s rybenkami už měli tu čest… Jak se těchto nepříjemných nočních živočichů zbavit a co mohou indikovat?

Článek

Rybenky vyskytující se po celém světě jsou zajímavé pro evoluční biology – prastarý druh se dokázal přizpůsobit řadě změn. Pro hospodyňky už méně. Mají rády vlhko, teplo a tmu, občas se objeví snad v každé domácnosti. Z hlediska potravy nepohrdnou papírem, cukrem, moukou, ale ani nejrůznějšími látkami. Bez potravy však dokážou vydržet až několik měsíců.

Z vyjmenovaných podmínek jejich výskytu je tou hlavní vlhkost – pro rybenky je ideální rozmezí od 75 % do 95 %. Pro rozmnožování je pak důležitá ještě teplota, a to minimálně 22 °C. Nejčastěji se tak vyskytují v koupelně či na toaletě.

„Rybenky jako takové jsou indikátorem toho, že je v bytě či některé jeho části vlhko, případně nějaká nečistota,“ uvádí školitelka z úklidové firmy LidskáSíla.cz Marie Zamazalová. Potkat je ale můžete i na chodbě, v garáži či spižírně. Překvapit vás dokonce mohou, i když otevřete oblíbenou knihu.

Uklidníme vás, tento asi jeden centimetr dlouhý, stříbřitý hmyz s drobnými šupinkami není nijak nebezpečný, ale rozhodně není jeho přítomnost příjemná a estetice nepřidá. Cíle je tedy jasný – rybenky musí pryč.

Foto: AS Food studio, shutterstock.com

Vůně levandule je lidem libá, ale rybenky ji nesnášejíFoto: AS Food studio, shutterstock.com

Je libo vanilku, či levanduli?

Proti druhu rybenka domácí je důležitá prevence, tedy udržovat čistotu a pořádek právě na toaletě a v koupelně. Pravidelně tato místa dezinfikovat, a hlavně větrat. Všechny podložky, například ty před vanou či sprchovým koutem byste měli každý den nechat důkladně vyschnout.

Když už se vyskytnou, existuje několik triků, jak s nimi zatočit. Ze začátku můžete jít na rybenky s přírodními prostředky, například nesnáší vůni vanilky. Zkuste tak koupit vanilkový lusk, podélně jej rozříznout a položit do koutů rizikových místností. Za pár dní by měly být pryč.

Podobný efekt má levandule – místo lusku rozložte po místnosti několik svazečků sušené levandule. Alternativou je také pár kapek levandulového, případně citrusového oleje.

Bramborová past

Rybenkám můžete naservírovat i brambory, respektive připravit bramborovou past. Jak na to? Nastrouháte bramboru a dáte ji na několik papírů, které rozmístíte v prostoru. Rybenky by se měly přes noc do strouhané brambory zahrabat. Ráno to celé včetně rybenek jednoduše vyhodíte.

Foto: JorgeOrtiz 1976, shutterstock.com

Znáte ji? S mnohými sdílí koupelnu nebo záchodFoto: JorgeOrtiz 1976, shutterstock.com

Dagmar H. Jelínková, majitelka úklidové společnosti Bedenika, má další zajímavý tip: „K vypuzení rybenek je potřeba bavlněný hadřík s troškou práškové sádry. Hadříky navlhčíme vodou, nasypeme na ně sádru a položíme do napadaných prostor. Příštího dne ráno hadříky venku vyklepeme nebo živočichy zničíme v horké vodě.“

Jestli nepříjemní hosté stále přetrvávají, zkuste večer proplachovat odpad horkou vodou a přes noc ho ještě utěsnit. Další možností je navštívit nejbližší hobby market a poptat speciální chemické přípravky či lapače.

Co když se nechtějí „vystěhovat“?

Pokud jsou v bytě rybenky přítomné delší dobu v hojném počtu a nedaří se vám je zlikvidovat vlastními silami, je vhodné pátrat důsledně po příčině.

„Pravděpodobně vám doma někde zatéká nebo je tam plíseň způsobená špatně instalovanými obklady či špatně instalovaný silikon. Je proto zapotřebí tuto nečistotu a plíseň zlikvidovat,“ vysvětluje Marie Zamazalová.

Je dobré zavolat specializovanou deratizační firmu či rovnou instalatéra, aby se podíval na odpadní potrubí. Samotný čistič odpadu v tomto případě nestačí. „Ten zajistí jen čistý průtok, špína však může stále zůstávat v krku odpadních rour,“ dodává Marie Zamazalová.

Máte s rybenkami osobní zkušenost? A jak se vám je podařilo vyhnat?

Reklama

Související témata:

Načítám