Hlavní obsah

Ovoce a dieta: Můžete kvůli němu i zloustnout!

Foto: Thinkstock

Ovoce je zdravé, při dietě je ale třeba hlídat jeho množstvíFoto: Thinkstock

Reklama

Jezte hodně ovoce a zeleniny, slyšíte ze všech stran, pokud jde o doporučení týkající se zdravé výživy. Pokud však přijde na řadu řeč o hubnutí, není to s konzumací ovocem tak jasné a jednoduché. Ovoce totiž do dietního jídelníčku patří, ale je třeba hlídat jeho množství, a především cukr v něm obsažený. Víte, ve kterém je ho nejvíce?

Článek

Redukční jídelníček by měl být pestrý, lehký a vyvážený. Patří do něj tedy i ovoce, avšak v mnohem menším množství než zelenina. Musíte si totiž uvědomit, že ovoce má oproti zelenině vyšší energetickou hodnotu i vyšší obsah cukru.

„V našich kurzech hubnutí doporučujeme, aby denní dávka ovoce nepřesahovala 150–200 g (například v rámci svačiny). To znamená jedno větší jablko nebo pomeranč nebo dva menší kusy ovoce, jako je mandarinka nebo kiwi, případně kompotová miska drobného ovoce – maliny, borůvky a podobně,“ říká zakladatelka sdružení STOB Iva Málková. „Rozhodně také ovoce nezapomeňte započítat do svého denního energetického příjmu. Mnoho lidí bere ovoce jako ,nic´ nebo jen vodu, a vůbec neberou v potaz jeho energetickou hodnotu, která v mnoha případech není zanedbatelná.“

Čím méně sladké ovoce, tím lépe

Ovoce obsahuje řadu pozitivních látek – vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů, ale kromě toho i jednoduché cukry, zejména fruktózu (ovocný cukr), glukózu a sacharózu. Fruktóza se sice rozkládá až v játrech a její metabolismus je tedy pomalejší než glukózy nebo klasického řepného cukru, ale přesto jde o cukr jako takový, který hubnutí neprospívá. Jak je to s cukrem obecně při hubnutí, se dozvíte z článku Vychytaná dieta, při které můžete sladké!.

Foto: Thinkstock

Při nákupu ovoce hlídejte nejen jeho čerstvostFoto: Thinkstock

„Čím ovoce obsahuje více fruktózy a méně glukózy, tím má nižší glykemický index – zjednodušeně řečeno, tím méně zvedá hladinu krevního cukru a déle vám vydrží pocit sytosti,“ vysvětluje Iva Málková. „Při redukční dietě je glykemický index potravin vhodným pomocníkem, protože si díky jeho znalosti můžete docela dobře udržovat stabilní hladinu krevního cukru – což je pro hubnutí žádoucí. Ovoce s nejnižším glykemickým indexem bývá to, které roste v mírném klimatu – jablka, broskve, hrušky, třešně, bobulové ovoce.“

V redukční dietě byste tedy měli dávat přednost méně sladkému ovoci – čím je kyselejší, tím má i nižší GI. „Glykemický index ovoce a jeho působení na zvyšování hladiny cukru v krvi snížíte tím, že jej doplníte o bílkoviny. Ovocný salát například zalijte jogurtem, k jablku si dejte přírodní sýr, například cottage nebo plátek 30% tvrdého sýra,“ říká Iva Málková ze STOBu.

S ovocem při hubnutí počítejte

Ovoce je určitě vhodnější než přejídání se sladkostmi, o tom není pochyb, ale nepodléhejte iluzi, že protože je ovoce zdravé, musí být nezbytně i dietní. S jeho množstvím to proto určitě nepřehánějte. Svůj hubnoucí jídelníček byste totiž mohli zatížit nežádoucím množstvím kalorií a také zbytečně zvyšovat hladinu krevního cukru, což by následně mohlo vést k přejídání.

Pozor! Hledáme odvážné ženy s nadváhou! Od září startujeme nový hubnoucí seriál, ve kterém budete hrát hlavní roli právě vy. Chcete konečně zhubnout, vyrýsovat si postavu a být konečně šťastná? Pošlete nám krátké informace o sobě na adresu chcizhubnout@prozeny.cz. Vybereme tři z vás, kterým pomůžeme splnit sen o krásné postavě.

Reklama

Související témata:

Načítám