Hlavní obsah

Ozdobte si stůl dekorací z šípků nebo křídlatky!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní atmosféru v interiéru dotvářejí přírodniny všeho druhu. Tentokrát jsme vybrali šípky a křídlatku. Nasbírejte je venku a vyrobte z nich působivé ozdoby na stůl. Vykouzlíte je v mžiku, je to snadné!

Článek

Ve většině domácností se snídá ve spěchu, večeří pohromadě jen někdy, snad až o víkendu se rodina sejde u stolu. A to je právě příležitost prostřít trochu slavnostněji, nebo alespoň netradičně. Někdy pro změnu dojmu stačí ubrousky s hezkým motivem, ale proč si netroufnout na něco originálnějšího?

Pokud chodíte na pravidelné procházky se psem, máte to jednodušší. Ovšem i sami můžete vyrazit na půl hodinky do okolí. Nemusíte nutně jezdit do lesa. Šípkové keře rostou i u cesty, stejně jako křídlatka nebo bodlák. Přijdete domů s plnými kapsami a můžete se pustit do výroby.

Co nasbírat a kde?

Foto: homi; Shutterstock.com

Duté lodyhy křídlatky jsou začerstva krásně zelené a křehké, po nějaké době zhnědnou a trochu připomínají bambusFoto: homi; Shutterstock.com

Šípky asi pozná každý: nemusíte se prát s větvičkami, stačí otrhat plody. Jen pozor na trny! S křídlatkou japonskou by to mohlo být trochu složitější, ale podle obrázku (níže) si určitě vybavíte zelenou záplavu listů s bílými květy, nejčastěji na plotě nebo jižní zídce. Pro uříznutí lodyhy, která je asi dva centimetry tlustá, budete potřebovat zahradní nůžky nebo nožík. Vezměte několik tyček a odstraňte postranní výhonky a větvičky.

Kdybyste dutých tyček přinesli domů více, klidně si z nich můžete vyrobit zajímavou ozdobu ke vchodu do domu.

Foto: Gl0ck; Shutterstock.com

Křídlatka japonská je známá též jako opletka a podél cest vytváří téměř neproniknutelné porostyFoto: Gl0ck; Shutterstock.com

Dále si připravte

Kromě šípkové červené byste podzimní stůl mohli rozzářit i oranžovou. Plody hlohyně šarlatové rostou v trsech na zhruba dvoumetrovém keři. Podobnou službu udělají i jeřabiny nebo rakytník, kterých je podél cest také dost.

K tvoření budete potřebovat ještě drát, nejlépe dvě tloušťky, a plsť. Podzimní trendy tento materiál doporučují pro jeho přírodní vzhled, proto jsme ho použili v zelené a okrové barvě. Dá se pořídit ve výtvarných potřebách podobně jako barvené papíry. Cena je rozdílná podle tloušťky, od 18 korun za formát A4. Ve floristických prodejnách pak můžete koupit i dvoubarevné pruhy (široké 6 cm) smotané do ruličky, cena za 3 metry je asi 280 korun.

Improvizovaná vázička

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vezměte si zkumavku, nejlépe plastovou, ale může to být i tuba od korálků nebo léků. Nastříhejte si tyčinky křídlatky tak dlouhé, aby byly delší než tato nádoba a přitiskněte je těsně vedle sebe po obvodu, omotejte gumičkou.

Ustřihněte si pruh plsti zhruba dvakrát delší, než je obvod zkumavky i s křídlatkou. Na jedné straně pruhu, asi dva centimetry od okraje, látku uprostřed podélně prostřihněte. Otvor by měl být tak velký, aby jím šel protáhnout opačný konec látky. Vznikne dekorativní očko, které dozdobíte svazkem šípků. Do zkumavky můžete dát vodu a živou květinu nebo jen slaměnku, jako v našem případě.

Na stole se vám budou krásně vyjímat i moderní pepřenky a slánky  a v tomto článku najdete další tipy na slavnostní prostření stolu. 

Barevné svícny

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vezměte si tři skleněné nebo porcelánové misky. Dají se použít nejrůznější kalíšky od vonných svíček. Do jednoho nasypejte plody hlohyně nebo jeřabiny, do druhého zase šípky a třetí můžete vyplnit nastříhanými tyčinkami křídlatky, jejichž konce ozdobí šípek. Vznikne zajímavá dekorace, v jejímž středu může být buď plovoucí, nebo klasická úzká svíčka. Podle velikosti nádob je můžete ještě omotat hezkým provázkem či lýkem.

Nejen k čaji

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Zajímavou dekorací na stůl je i přírodní prostírání, které vznikne z lodyh křídlatky. Čtyři až šest (je možné i více) tyček stejné délky svažte dohromady tenkým drátkem do osmičky tak, aby tvořily řadu.

Vtipná jmenovka vznikne také jednoduše: pár zbylých kousků křídlatky smotejte do svazku, přidejte malou větvičku šípku a omotejte ozdobným, silnějším drátem. Konec si nechte delší a připíchněte na něj cedulku se jménem nebo jiným textem. Ostré zakončení drátu zahněte dolů.

Takto si můžete „hrát“ s různými přírodninami. Stačí znát základní fígle, připravit si pár hezkých propriet – a pak mít venku oči otevřené!

Reklama

Načítám