Hlavní obsah

Padání vlasů se netýká jen mužů. Proč plešatí některé ženy?

Foto: Nina-Buday, shutterstock.com

Nadměrné vypadávání vlasů se může týkat i mladých dívekFoto: Nina-Buday, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlasy padají každému člověku, a to až sto vlasů denně. Co ale když padají víc a vy si na hlavě můžete najít lysiny? Připravte se na to, že příčinu se nemusíte nikdy dozvědět, často se na ni ale přijde.

Článek

Běžného vypadávání vlasů si ani nevšimnete. Vypadlé kadeře běžně trousíte všude možně, pokud jde o jednotlivé vlasy, pak je ani nemůžete pozorovat. Horší to ale je, pokud třeba ráno najdete na polštáři vypadlý celý pramen a při pozornější prohlídce hlavy zjistíte, že se vám zde tvoří lysiny. Pak brzo zjistíte, že zde něco nehraje.

Dívek s prořídlými vlasy je mnoho

„Je to asi dva měsíce, co moje kadeřnice přišla na to, že mám na temeni dole u krku hned několik holých míst, některá jsou až o průměru dvou centimetrů. Několik dalších menších holých míst našla ještě nahoře u pěšinky,“ vylíčila nám dvacetiletá Adéla. Ta se svým problémem není rozhodně osamocena. Dívek, které bojují s rapidně řídnoucí kšticí, je mnoho. Některé z nich se nikdy nedozvědí přesnou diagnózu a musí o vlasy bojovat systémem pokus-omyl.

Foto: g-stockstudio, shutterstock.com

Příčin plešatění je velmi mnoho. Patří mezi ně i stresFoto: g-stockstudio, shutterstock.com

Příčiny vypadávání

„Příčin vypadávání vlasů je celá řada a často není lehké zjistit, proč ke ztrátě dochází. Schématicky lze poruchy růstu vlasů rozdělit na několik hlavních skupin. První jsou vrozená onemocnění, kdy již od dětského věku dochází ke vzniku holých ložisek na hlavě, nebo mohou vlasy chybět zcela. Mnohdy chybí i jiné ochlupení na těle. Léčebně se většinou bohužel nedá nic dělat," vysvětluje MUDr. Kateřina Klauzová z kliniky Asklepion.

„Další skupinou onemocnění jsou poruchy získané během života – ty jsou nejčastější. Okrajovou skupinou jsou chorobné změny kůže hlavy, při kterých může dojít k jizvení se zánikem vlasových cibulek a nevratným výpadem vlasů. Poměrně často dochází k přechodnému výpadu vlasů z důvodů například nošení těžkých, utažených účesů, trvalého psychického stresu, fyzického vypětí, těhotenství, užívání léků, infekce, nedostatku vitaminů, podvýživy, onemocnění štítné žlázy a podobně,“ pokračuje MUDr. Kateřina Klauzová.

Tělo bojuje proti svým vlasům

Adéle byla nakonec diagnostikována autoimunní nemoc alopecia areata. Ta se často vyskytuje i u dětí a jsou pro ni typické okrouhlé lysinky na hlavě. Tato místa mohou být také zarudlá a svědit.

„Alopecie areata je nemoc, která je způsobená vnitřními a vnějšími faktory (které jsou velmi často i genetickými). Buňky vlasových folikulů imunitní systém identifikuje jako cizí a začne proti nim vytvářet protilátky a ničit je. Poté dojde k tvorbě lysých míst,“ uvedla MUDr. Ivana Kubátová z kliniky Esthe Laser Clinic.

Foto: PopTika, shutterstock.com

Léčba je úspěšná, když se zahájí včas. A bohužel ani to nemusí být vždycky pravda. Skutečně velmi záleží na příčiněFoto: PopTika, shutterstock.com

Univerzální léčba není

Jako na celou řadu dalších chorob, ani na alopecii areata není univerzální návod na léčbu. Používá se aplikace tekutého dusíku ve spreji, případně nejrůznější hormonální přípravky na potírání vlasové pokožky, léčba UV zářením, injekce vitaminu B12 nebo posilující séra pro růst vlasů. V některých případech je třeba kombinovat více druhů léčby.

„Při vypadávání vlasů je potřeba provést i interní vyšetření, případně gynekologické, výpad vlasů může být způsoben hormonální nerovnováhou, to bez klinického či laboratorního vyšetření zjistit nelze,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Fajkošová z kliniky Esthe.

Psychika trpí

Ruku v ruce s léčbou pomocí preparátů a dalších metod jde ovšem psychická kondice. Ta totiž může alopecii ovlivňovat velmi výrazně a špatný psychický stav může nárůstu vlasů bránit.

Pokud tedy vy nebo kadeřnice zpozorujete, že vaše kštice řídne a že se v ní objevují lysá místa, vyrazte okamžitě k lékaři, který by vás měl doporučit ke specialistovi. Snažte se myslet co nejpozitivněji a nekomplikujte si špatným psychickým stavem cestu k uzdravení. Věřte, že se svým problémem nejste jediná.

Setkaly jste se někdy se zvýšením vypadáváním vlasů? Jak jste tento problém řešily?

Reklama

Načítám