Hlavní obsah

Palačinky po francouzsku: Galetky se slaninou a volským okem

Hodnocení:
(20)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

„A už mu vykrajuješ z ředkviček?“ V polovině devadesátých let mi tuhle otázku kladly kamarádky, když chtěly zjistit, jak hluboké jsou mé city k stávajícímu nápadníkovi. A i když se foodstyling od té doby hodně proměnil, vykrajovaná ředkvička pro mě zůstala symbolem – stejně jako tahle snídaně vyžaduje čas a péči. Je to něco navíc, co druhému řekne, že vám za to stojí.

Ingredience pro:
2 porce
Na pohankové palačinky
  • 250 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 400 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce oleje
K podávání
  • 60 g anglické slaniny v celku
  • 2 vejce
  • 80 g čerstvého sýra
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 svazek ředkviček
Článek

Palačinky z pohankové mouky se tradičně připravují ve Francii. Jsou sytější a silnější než klasické pšeničné, typické jsou pro ně drobné kulaté dírky. Také ony se dají připravit nasladko i naslano. Těstu prospěje, když se rozleží – připravte si ho klidně večer a nechte přes noc v lednici, ráno ušetříte čas.

Postup

Krok 1: Smíchejte vodu a vejce, přidejte špetku soli a metličkou vešlehejte mouku. Hustější těstíčko nechte odležet alespoň dvě hodiny. Po odležení těsto zřídne, hustotu případně dolaďte ještě lžící mouky.

Krok 2: Velkou pánev rozpalte na střední teplotu a pomocí ubrousku vytřete olejem. Těsto promíchejte a klasickým způsobem usmažte palačinky – podle velikosti pánve získáte 8 až 12 palačinek (část můžete podávat nasladko jako dezert).

Krok 3: Uvolněnou pánev vytřete dosucha a osmažte na ní slaninu nakrájenou na nudličky. Hotovou nechte okapat na kuchyňské utěrce, z pánve slijte přebytečný tuk a usmažte volská oka.

Krok 4: Střed palačinky potřete lžící čerstvého sýra, posypte částí křupavé slaniny a položte na něj volské oko. Kraje prohněte přes náplň do čtverce tak, aby žloutek zůstal viditelný. Navrch nasypte ještě pár kousků smažené slaniny a pažitku. Podávejte s čerstvou zeleninou.

Můj tip: Místo čerstvého sýra můžete pod volská oka připravit čerstvý špenát, který na pánvi krátce prohodíte se stroužkem česneku a kostičkami slaniny. Ze surovin v rozpisu získáte palačinek víc – ze zkušenosti doporučuji zdvojnásobit i množství ingrediencí na oblohu. Většina mužů se začne brzo rozhlížet po přídavku.

Máte rádi pohankové palačinky, nebo dáváte přednost pšeničným? Už jste jedli palačinkový dort?

ynezorPumanzeSaNyknalC
30. 1. 2019

Reklama

Sdílejte článek