Hlavní obsah
3,7
(23)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

„A už mu vykrajuješ z ředkviček?“ V polovině devadesátých let mi tuhle otázku kladly kamarádky, když chtěly zjistit, jak hluboké jsou mé city k stávajícímu nápadníkovi. A i když se foodstyling od té doby hodně proměnil, vykrajovaná ředkvička pro mě zůstala symbolem – stejně jako tahle snídaně vyžaduje čas a péči. Je to něco navíc, co druhému řekne, že vám za to stojí.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na pohankové palačinky
  • 250 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 400 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce oleje
K podávání
  • 60 g anglické slaniny v celku
  • 2 vejce
  • 80 g čerstvého sýra
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 svazek ředkviček
Článek

Palačinky z pohankové mouky se tradičně připravují ve Francii. Jsou sytější a silnější než klasické pšeničné, typické jsou pro ně drobné kulaté dírky. Také ony se dají připravit nasladko i naslano. Těstu prospěje, když se rozleží – připravte si ho klidně večer a nechte přes noc v lednici, ráno ušetříte čas.

Postup

01.

Smíchejte vodu a vejce, přidejte špetku soli a metličkou vešlehejte mouku. Hustější těstíčko nechte odležet alespoň dvě hodiny. Po odležení těsto zřídne, hustotu případně dolaďte ještě lžící mouky.

02.

Velkou pánev rozpalte na střední teplotu a pomocí ubrousku vytřete olejem. Těsto promíchejte a klasickým způsobem usmažte palačinky – podle velikosti pánve získáte 8 až 12 palačinek (část můžete podávat nasladko jako dezert).

03.

Uvolněnou pánev vytřete dosucha a osmažte na ní slaninu nakrájenou na nudličky. Hotovou nechte okapat na kuchyňské utěrce, z pánve slijte přebytečný tuk a usmažte volská oka.

04.

Střed palačinky potřete lžící čerstvého sýra, posypte částí křupavé slaniny a položte na něj volské oko. Kraje prohněte přes náplň do čtverce tak, aby žloutek zůstal viditelný. Navrch nasypte ještě pár kousků smažené slaniny a pažitku. Podávejte s čerstvou zeleninou.

Můj tip: Místo čerstvého sýra můžete pod volská oka připravit čerstvý špenát, který na pánvi krátce prohodíte se stroužkem česneku a kostičkami slaniny. Ze surovin v rozpisu získáte palačinek víc – ze zkušenosti doporučuji zdvojnásobit i množství ingrediencí na oblohu. Většina mužů se začne brzo rozhlížet po přídavku.

Máte rádi pohankové palačinky, nebo dáváte přednost pšeničným? Už jste jedli palačinkový dort?

Reklama

Související témata: