Hlavní obsah
3,2
(17)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Pletení vánočky je pro spoustu lidí stále velký oříšek a vzdát se vánočního pečení se jim nechce. Pokud mezi ně patříte i vy, zkuste italský vánoční recept na panettone, obdobu české vánočky.

55 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 panettone
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 50 g cukru krupice
  • 14 g sušeného droždí
  • 140 ml mléka
  • 5 ks vejce
  • 250 g másla
  • 120 g sušených brusinek
  • 120 g rozinek
  • 120 g rozinek
  • 120 g mandlí
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny (zejména máslo a vejce) by měly mít pokojovou teplotu. Kvasnice rozmíchejte v troše teplého mléka. Do mísy přes síto prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, rozmíchané kvasnice, zbývající teplé mléko a vajíčka a ručním šlehačem s hnětacími háky zadělejte těsto.

02.

Začněte pomalým mísením, aby se suroviny pospojovaly, a pak zvyšte stupeň výkonu na maximum (většinou je to čtyřka) a dalších aspoň 6 minut těsto takto hněťte – jedině tak docílíte důkladného promísení. Když vznikne hladké měkké těsto, zamíchejte do něj šlehačem ještě kostku úplně měkkého másla, během několika minut bude pravidelně rozprostřené do celé hmoty. Nakonec do těsta zapracujte i oba druhy rozinek, brusinky či třešně a celé loupané mandle.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Takto připravené těsto překryjte potravinářskou fólií a dejte ho přes noc (nebo minimálně 7 hodin) chladit do lednice. Těsto díky máslu úplně ztuhne a vy ho bude moci jednoduše tvarovat.

04.

Dortový ráfek vymažte máslem, připevněte mu dno z pečicího papíru a dejte ho vychladit do lednice. Těsto vyndejte z lednice a vytvarujte ho do koule. Pak ho dejte do formy a tu uložte na dalších 6–7 hodin do lednice.

05.

Troubu předehřejte na 185 stupňů a vložte do ní na plechu panettone. Ve chvíli, kdy nabude na objemu (to je asi 10–15 minut), pečte dalších 25 minut. Pokud by vršek začal příliš rychle tmavnout, překryjte ho kusem alobalu. Hlavně ze začátku míru zlátnutí dobře hlídejte, nebo dopadnete jako tentokrát já – každá trouba peče trochu jinak a mně se vršek trochu připekl. Pak teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších asi 35–40 minut. Ve chvíli, kdy vyndáte špejli suchou, je upečeno.

06.

Panettone vyndejte z trouby, opatrně ho vyndejte z dortového ráfku (pomůže vám tenký dlouhý nůž, pokud jste měli formu dobře vymazanou, tak ho ani nebudete odřezávat, pouze mu pomůžete odlepit se od stěny) a nechte ho vychladnout. Před servírováním na stůl ho nezapomeňte ozdobit vánoční mašlí.

Tip: Panettone se sice nemusí plést, počítejte ale s tím, že těsto se nechává celkem kolem 14 hodin tuhnout v lednici, takže ideální je těsto zadělat jeden den večer a druhý den po obědě dát péct. Potřebujete také porcelánovou formu na panettone, já jsem si ale bez problémů vystačila s dortovým ráfkem o průměru 17 cm a pečicím papírem.

Reklama

Související témata:

Načítám