Hlavní obsah

Upečte letos dokonalou vánočku. Návod, jak ji uplést z 9

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jestli se vám vánočka každý rok bortí, nedaří, je tuhá a nejedla ji by ani ta kočka z koledy Vánoce, Vánoce…, tak jste tu správně. V dnešním článku totiž najdete vynikající recept na vánočku a k tomu navíc návod, jak ji uplést ze čtyř, tří a dvou pramenů. Letos ji díky nám zvládnete bez problémů!

Článek

Skoro se tomu nechce věřit, ale pletení a pečení vánočky je opravdová věda. Existují totiž přesná pravidla, kterých se musíte držet. Jinak vám správně nevykyne, při pečení se zbortí a druhý den nebude k jídlu. Ale kdo se bojí, nesmí do kuchyně – a to vy se určitě nebojíte, že ne!

Pravidlo č. 1: Mlynář nesmí plavat

Babičky říkávají, že „mlynář nesmí plavat“. Víte, co to znamená? No přece že mouku nesmíte utopit v mléce! Proto než začnete s přípravou kvásku, zahřejte mléko v kastrůlku, oddělte ho část do hrníčku (naplňte ho do půlky), přidejte lžičku cukru a rozdrobte v něm kvasnice. Zbytek mléka si nechte stranou, do těsta se bude přidávat až nakonec! Možná se vám budou hodit tipy, jak připravit dokonalý kvásek.

Pravidlo č. 2: Dieta stranou

Úšklebky nad tučným sádlem, které bylo v dřívější kuchyni běžnou přísadou, dnes opravdu nejsou na místě. I ti největší zastánci olivových olejů a podobných moderních tuků se shodují, že sádlo do vánočky prostě patří. Proto nalijte vykynutý kvásek do velké mísy, přidejte vejce a žloutek. Jemně promíchejte a do směsi přilijte rozpuštěné máslo a sádlo. Nakonec přidejte i zbylý cukr, mouku, sůl a po zapracování i mléko. Ještě přidejte rozinky, které jste den předem namočili v rumu, a půlky vlašských ořechů (někdo je dokonce radí do těsta přidat až po vykynutí).

Foto: Mona Martinů

Těsto na vánočku musíte nechat řádně vykynoutFoto: Mona Martinů

Pravidlo č. 3: Spěchejte pomalu

Těsto byste správně měli zpracovávat vařečkou a později i rukama, ale velkou chybu neuděláte, když vezmete ruční hnětač. Nebojte se těsto popracovat dlouho a důkladně, vyplatí se to! Pokud se málo táhne, přidejte kapku oleje. Teď následují 4 hodiny kynutí. Ano, čtete dobře! Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte ji kynout při pokojové teplotě (ne na radiátoru). A mezitím můžete třeba uklízet nebo balit dárky…

Pravidlo č. 4: Pletení vánočky z devíti

Tradiční vánočka se odjakživa pletla z devíti pramenů. Tak vás to naučíme i my! Čtyři spodní prameny představují živly, tři prostřední rozum, cit a vůli a ty dva vrchní jsou nejdůležitější – to jsou láska a moudrost. Připravte si tedy 4 větší kuličky, 3 menší, 2 nejmenší a jde se na věc! To je tzv. pletení vánočky 4 3 2.

Začněte základnou vánočky. Ze všech čtyř největších kuliček vytvořte válečky, ty potom položte na pracovní plochu kolmo k sobě, nahoře jejich konce k sobě přimáčkněte. Chytněte druhý a čtvrtý pramen zleva a oba najednou překřižte o jeden pramen vlevo.

Vše pusťte a do dlaní vezměte aktuální druhý pramen zleva. Ten překřižte přes pramen, který je od něj napravo.

A pak vše pokračuje dokola. Opět popadněte druhý a čtvrtý pramen zleva a překřižte je o jeden pramen vlevo…

Když máte dopleteno, konce pramenů k sobě opět přimáčkněte, podklad dejte stranou a můžete se vrhnout na prostřední vrstvu. Ta se plete ze tří stejně jako copánek.

Když máte upleteno, hřbetem dlaně vytvořte v podstavě ze čtyř pramenů žlábek. Potřete ho rozšlehaným vajíčkem a položte na něj upletenou prostřední vrstvu. Konce prostřední vrstvy se snažte protáhnout a zahnout až pod podstavu vánočky.

Teď už zbývá jen vrstva ze dvou pramínků. Ty si opět vyválejte, na jednom konci spojte a jednoduše zamotejte dokola. Hřbetem dlaně udělejte na prostřední vrstvě vánočky žlábkem, pomažte vajíčkem a posaďte do něj vrchní část ze dvou pramenů. Tu se opět snažte protáhnout tak, abyste mohly oba konce zasunout pod celou vánočku.

Připravené dílo posaďte na plech na pečicí papír, celé ho pomažte zbytkem rozšlehaného vejce a posypte nadrobno sekanými mandlemi. Aby se vám ona „nádhera“ při pečení nezbortila, propíchejte ji kolmo dolů asi na 4 místech špejlemi.

Pravidlo č. 5: Změňte stupně pečení

Celou vánočku nechte ještě asi 30 minut na plechu kynout a mezitím si dejte troubu rozehřát na 220 stupňů (u plynové trouby je to ten nejvyšší výkon). Poté vánočku schovejte do trouby a nechte ji péct přesně 10 minut.

Poté teplotu v troubě snižte na 160 stupňů, přikryjte vánočku pečicím papírem a nechte péct dalších 40 minut. „Vypiplanou“ princeznu vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Posypte cukrem a hrdě nabídněte lačným strávníkům!

Pro pobavení můžete do vánočky zapéct kuličku hrášku nebo minci. Kdo je prý najde, toho čeká celý následující rok štěstí a bohatství. Hlavně ale vánočku nespalte, to by vás totiž v příštím roce čekala jen prokletá smůla.

Chystáte se letos na smaženého kapra?

Reklama