Hlavní obsah

Pletení vánočky ze 6 pramenů

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme pro vás žhavý vánoční tip – upečte si letos svoji vlastní vánočku a těm z obchodů dejte košem! Přinášíme vám výborný recept na kynutou vánočku pletenou ze 6 pramenů.

Článek

Štrúdl peče kdekdo, ale vánočky se mnoho lidí bojí. Důvod je většinou ten, že ji neumí uplést, trvá to moc dlouho nebo že kynuté těsto prostě neumí. My vám ukážeme, že všechny tyto tři výmluvy jsou jen pověry, protože kynuté těsto nemůžete zkazit. Uplést vánočku podle našeho videa zvládnete raz dva. A času vám to tím pádem taky moc nezabere!

Vánočka ze 6 pramenů

Na 1 vánočku potřebujete: 12 dkg másla, 8 dkg cukru, 3 žloutky, sůl, citronovou kůru, mletou vanilku, 2 a 1/2 dkg droždí, 1/4 l sladké smetany, 50 dkg hladké i hrubé mouky (tedy 25 dkg jedné a 25 dkg druhé, pozn. red.), 5 dkg rozinek, 5 dkg citronády (kandované citronové kůry, pozn. red.), 4 dkg mandlí, 1 vejce na potření, 1 dkg mandlí na posypání, 1 a 1/2 dkg másla na pomazání papíru.

Postup

Krok 1: V míse umíchejte máslo do pěny. Přidejte krupicový cukr, žloutky, sůl, citronovou strouhanou kůru, mletou vanilku a vše míchejte 20 minut.

Krok 2: Do umíchaného těstíčka přilijte vykynutý kvásek připravený z droždí, trošky cukru, části mouky a vlahé smetany.

Krok 3: Přidejte zbylou smetanu a mouku, vypracujte tuhé těsto (nejdřív v míse, pak na vále), do něhož přidejte očištěné rozinky, nakrájenou citronádu, loupané, drobně nakrájené mandle a dejte kynout na vlahé místo v míse přikryté ubrouskem na 1 hodinu.

Krok 4: Uplést vánočku ze 6 pramenů je snadné. Na rozdíl od patrové se tato menší snadněji peče, je upletená mnohem rychleji a nehrozí, že se vám během pečení zbortí. Plete se totiž celá naráz, a patra tak nemohou sklouznout do boku. Celý návod najdete ve videu, stačí kliknout níže.

Krok 5: Vykynutou vánočku potřete vajíčkem a nechte malou chvíli oschnout, a poté ji ještě jednou potřete vajíčkem, posypte loupanými sekanými mandlemi a dejte péct nejdříve do vyhřáté trouby na 200 stupňů, po asi 15 minutách teplotu stáhněte na 160 stupňů, překryjte vánočku pečicím papírem, aby se nespálila, a pečte zbývajících 40–45 minut.

Tip: Ze stejného těsta můžete na Velikonoce připravit beránka.

Klasikou je samozřejmě vánočka z devíti pramenů. Troufnete si? 

Recept je inspirován kuchařkou: Marie Janků-Sandtnerová, František Janků: Klasická česká kuchařka – Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů; nakladatelství XYZ, Praha 2007.

Reklama

Související témata:

Načítám