Hlavní obsah

Pletení vánočky ze 6 pramenů VIDEO

VIDEO: Jak uplést vánočku ze šesti pramenů?

Máme pro vás žhavý vánoční tip – upečte si letos svoji vlastní vánočku a těm z obchodů dejte košem! Přinášíme vám dva výborné recepty a video, jak uplést vánočku, k tomu.

Článek

Štrúdl dělá asi každá rodina domácí, vánočky ale stále mnoho lidí kupuje. Důvod je většinou ten, že ji neumí uplést, trvá to moc dlouho nebo že kynuté těsto prostě neumí. My vám ukážeme, že všechny tyto tři výmluvy jsou jen pověry, protože kynuté těsto nemůžete zkazit. Uplést vánočku podle našeho videa zvládnete raz dva. A času vám to tím pádem taky moc nezabere!

Vánočka ze 6 pramenů

Foto: Greta Blumajerová

Jana předvedla krásnou vánočku sypanou mandlemi

Na 1 vánočku potřebujete: 12 dkg másla, 8 dkg cukru, 3 žloutky, sůl, citronovou kůru, mletou vanilku, 2 a 1/2 dkg droždí, 1/4 l sladké smetany, 50 dkg hladké i hrubé mouky (tedy 25 dkg jedné a 25 dkg druhé, pozn. red.), 5 dkg rozinek, 5 dkg citronády (kandované citronové kůry, pozn. red.), 4 dkg mandlí, 1 vejce na potření, 1 dkg mandlí na posypání, 1 a 1/2 dkg másla na pomazání papíru.

Postup: V míse si umícháme máslo do pěny. Načež přidáme krupicový cukr, žloutky, sůl, citronovou strouhanou kůru, mletou vanilku a vše mícháme 20 minut. Do umíchaného těstíčka přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, málo cukru, části mouky a vlahé smetany. Přidáme ostatní smetanu a mouku, vypracujeme tuhé těsto (nejdřív v míse, pak na vále), do něhož přidáme očištěné rozinky, nakrájenou citronádu, loupané, drobně nakrájené mandle a dáme kynout na vlahé místo v míse přikryté ubrouskem na 1 hodinu.

Uplést vánočku ze 6 pramenů je snadné. Na rozdíl od patrové se tato menší snadněji peče, je upletená mnohem rychleji a nehrozí, že se vám během pečení zbortí. Plete se totiž celá naráz a patra tak nemohou sklouznout do boku. Celý návod najdete ve videu na začátku článku.

Vykynutou vánočku potřeme vajíčkem a necháme malou chvíli oschnout, načež ji ještě jednou potřeme vajíčkem, posypeme loupanými sekanými mandlemi a dáme péci nejdříve do dobře vyhřáté trouby, a když začíná na povrchu červenat, oheň zmírníme, vánočku přikryjeme papírem a dopečeme ji zvolna v mírné troubě. Pečeme ji celkem hodinu. Z téhož těsta můžeme připravit velikonoční bochánek.

Co na recept říkám? „Podle kuchařek Marie Sandtnerové a Anuše Kejřové jsem se za telefonní asistence mojí mamky učila po odstěhování se vařit, takže ke knížce mám velmi vřelý vztah. Ostatně, kvůli mojí lásce ke starým receptům vznikl celý seriál Babiččiny recepty, který na ProŽeny.cz vychází už skoro dva roky. Pravdou ale je, že pro leckterého začátečníka mohou být údaje jako ‚pečte v dobře vyhřáté troubě‘ zavádějící, ale já už jsem naštěstí nějakou dobu ve fázi, kdy kvůli tomu mámě opravdu nevolám :-)."

Sváteční vánočka

Foto: Greta Blumajerová

Michalova vánočka zabodovala hlavně svojí sladkostí

Na 1 vánočku potřebujete: 50 g rozinek, 4 lžíce rumu, 30 g droždí, 80 g krupicového cukru, 150 ml mléka, 400 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 3 žloutky, 100 g marcipánu, 100 g rostlinného tuku, tuk na vymazání plechu, vejce na potření a moučkový cukr na posypání.

Postup:1. Propláchnuté rozinky dáme do rumu nabobtnat. Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do prosáté mouky přidáme sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky promíchané s marcipánem, zbylé mléko, cukr a kváskem částečně propracujeme, a nakonec přidáme rozpuštěný vlažný tuk. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě 60 minut kynout; během kynutí ho nejméně 2x propracujeme.

2. Vánočku upleteme, položíme na vymazaný plech a necháme ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřeme vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 20 minut. Potom teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160 ˚C. Po upečení vánočku pocukrujeme.

Co si o receptu myslí Michal? „Recept mě popravdě dost zklamal. Jednak se v popisu nepíše, co má člověk udělat s marcipánem – nakonec jsem ho tam rozkrájel –, jednak v něm nenajdete máslo, ale rostlinný tuk, což této slavnostní vánočce neodpustím. Také jsem musel do základu přidat 150 g mouky navíc, jinak by těsto nedrželo. V troubě zase musela být ‚holka‘ o deset minut více. Výsledek nebyl až tak špatný, ale s dovolením o Vánocích budu dělat mazancové těsto od Hanky, nebo tento recept na vánočku. Krásně nadýchané, s vanilkou a máslem. “

P. S.: Doplnění pro ty, kdo nemají s pečením vánoček moc zkušeností: Dobře vyhřátá trouba znamená zhruba 200 stupňů, po asi 15 minutách teplotu stáhněte na 160 stupňů, překryjte vánočku pečicím papírem, aby se nespálila, a pečte zbývajících 40–45 minut.

Za to, že umím tuhle krásnou vánočku uplést, vděčím mistrům z jabloneckého pekařství Šumava, kde jsem celou střední školu jako brigádnice trávila nedělní odpoledne a kde jsem se naučila spoustu skvělých pekařských triků. Děkuji!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama