Hlavní obsah

Pánvičkové nákupní minimum. Co neškodí vědět, než za ni zaplatíte?

Foto: Tefal

V žádné rodině by neměla chybět kvalitní pánev, díky níž se vaření, třeba i ve dvojici, stane zábavou

Když si kupujete novou pánev, jistě chcete, aby vám co nejdéle a co nejlépe sloužila. Na co myslet při nákupu i jejím používání?

Článek

Při výrobě pánví se používají různé materiály, každý je něčím zajímavý.

Materiálová ochutnávka

  • Hliník zastupuje tradiční materiál a z něj se pánve nejčastěji vyrábějí. Snadno se s ním manipuluje, dobře akumuluje a rozvádí teplo.
  • Měď vede teplo nejlépe, rychle reaguje i na změnu teplot, ale nádobí z ní vyrobené patří mezi nejdražší.
  • Litina má rovněž skvělé termoakumulační vlastnosti (byť trvá, než se zahřeje), je nadstandardně odolná a nepřilnavá. Její masivnost, tudíž náročnější manipulace, pro někoho představuje výhodu, pro jiného zápor.
  • Pánve z nerez oceli z pohledu tepelné vodivosti za výše zmíněnými materiály „pokulhávají“, což se řeší přidáním například hliníku, zejména do dna nádobí. Je však velmi odolná.
Foto: Tefal

Nepřilnavá pánev Talent Pro s indikátorem teploty Thermo-Spot (kolečko ve středu). Jakmile bude zahřátá na správnou teplotu, indikátor zčervená a můžete vložit suroviny. Vhodná na všechny typy sporáků včetně indukčních, lze použít i kovové náčiní. Průměr 28 cm, cena 929 Kč

Foto: Kulina

Měděné nádobí série Prima Matera má feromagnetické dno (je určené i na indukci) a vnitřní povrch z nerezu. Například hluboká pánvička vhodná na soté, průměr 16 cm, cena 7880 Kč

Foto: IKEA

Pánev s poklicí série 365+ z nerez oceli v kombinaci s hliníkem rovnoměrně vede teplo a tím rovněž snižuje riziko připálení surovin. Průměr 24 cm, cena 399 Kč

A co povrch?

Více se používají nepřilnavé povrchy, na různých bázích (například PTFE, s přídavkem titanu či různých minerálních prvků), které nabízejí řadu výhod. „V první řadě jde o přípravu pokrmu s malým množstvím tuku, a někdy i bez něj, což je vítané z pohledu zdraví. Suroviny se při běžném vaření k takové pánvi nepřichytí. Nepřilnavé povrchy jsou zdravotně nezávadné, netečné ke kyselinám, čisticím prostředkům a v případě připálení se snadno čistí,“ upřesňuje Jiří Klimša, zástupce značky Tefal.

Kvalitní pánve mají několikavrstvý povrch. Pro zvýšení užitných vlastností, a především trvanlivosti se materiály kombinují a výrobci používají originální technologie.

Foto: Tescoma

Pánev i-Premium Stone z hliníkové slitiny má dno z nerez oceli a nepřilnavý povrch na bázi teflonu s charakterem přírodního kamene. Užijete ji na všechny typy sporáků i do myčky. Například průměr 24 cm, cena 899 Kč

Foto: IKEA

Hliníková pánev na palačinky Skänka s nepřilnavou povrchovou vrstvou Teflon Classic má plastovou rukojeť. Průměr 25 cm, cena 149 Kč

Foto: Banquet

Při smažení na mini pánvi Natura Ceramia Verde z hliníku s vnitřní keramickou povrchovou úpravou ECL použijte dřevěné, plastové nebo silikonové náčiní. Nádobí může do myčky. Průměr 14 cm, cena 119 Kč

Jaké používat náčiní

„Z pohledu mechanického poškození si nejlépe stojí litina a ocel, které nelze poškrábat ani kovovým náčiním. Naopak měď byste třeba kovovou obracečkou poškodili. Ale pokud má měděná pánev vnitřní vrstvu z nerezu, opět není problém použít kovové náčiní. Jinak platí, že dřevěné nebo plastové náčiní žádnou pánev neponičí,“ uvádí Silvie Dvořáčková ze společnosti Kulina. Tedy ani nepřilnavé povrchy. Na trhu však najdete i pánve s nepřilnavými povrchy, u nichž výrobce uvádí možnost použití kovového náčiní bez ostrých hran.

Foto: Tefal

Pánev wok Character s nepřilnavým povrchem je ideální pro přípravu asijských jídel a lze na ni použít i kovové kuchyňské náčiní. Díky atraktivní červené barvě se stane ozdobou každé kuchyně. Průměr 28 cm, cena 859 Kč

Foto: KitchenAid

Pánev výjimečná pětivrstvým složením: nerez ocel – hliník – měď – hliník – nerez ocel. Díky vnitřnímu a vnějšímu plášti z nerezu můžete použít jakékoli náčiní a netřeba se obávat poškození. Pro všechny typy sporáků včetně indukce, do trouby (až do teploty 260 °C) i do myčky nádobí. Průměr 25 cm, cena 4390 Kč

Foto: Bonami

Až si uvaříte něco dobrého na litinové pánvi Oriental, můžete pokrm servírovat rovnou na stůl, s pomocí dřevěného prkénka. Pánev si poradí se všemi typy ohřevu včetně indukce, mytí pouze v ruce, varná plocha 25 x 10 cm. Cena 569 Kč

Pánve a indukce

Řadu pánví lze používat na jakýkoliv typ ohřevu, včetně indukce. Bylo by super jen vyjmenovat, které materiály se (ne)můžou používat při vaření na indukci, ale tak to nefunguje. S indukcí si obecně rozumí litina a ocel. Některé pánve z nerez oceli, hliníku nebo mědi se na indukci použít nedají, ale jiné zase ano. Nádobí na indukci musí mít feromagnetické dno.

Nebo si s tím správným dnem hlavu nelamte a mrkněte na pánev, zda je označená symbolem pro indukci či slovem Induction. A budete mít jasno. Pokud to není uvedené, zeptejte se prodejce.

Foto: Tescoma

Pánev z řady SmartClick disponuje praktickou odnímatelnou rukojetí. Dno z nerez oceli, antiadhezní povlak, pro všechny typy sporáků včetně indukčních, lze použít i do trouby. Různé velikosti a tvary, například průměr 20 cm, cena 799 Kč

Foto: Vaše kuchyně

Pánev wok má tělo z odolné litiny, doplňuje ji tvrzená skleněná poklice a nerezová mřížka pro dušení zeleniny. Bez obav ji použijte na všechny typy varných zdrojů, včetně indukce, i do trouby. Například průměr 30 cm, cena 4925 Kč

Foto: Lamart

Hliníková pánev Ecolor má keramický povrch, odolný proti připalování surovin, manipulaci usnadňuje ergonomická protiskluzová rukojeť. Vhodná rovněž na indukci i do myčky nádobí. Průměr 28 cm, cena 399 Kč

Kdy jste si naposledy koupili nové nádobí do kuchyně?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama