Hlavní obsah

Pánvičkové nákupní minimum. Co neškodí vědět, než za ni zaplatíte?

Foto: Tefal

V žádné rodině by neměla chybět kvalitní pánev, díky níž se vaření, třeba i ve dvojici, stane zábavouFoto: Tefal

Reklama

Když si kupujete novou pánev, jistě chcete, aby vám co nejdéle a co nejlépe sloužila. Na co myslet při nákupu i jejím používání?

Článek

Při výrobě pánví se používají různé materiály, každý je něčím zajímavý.

Materiálová ochutnávka

  • Hliník zastupuje tradiční materiál a z něj se pánve nejčastěji vyrábějí. Snadno se s ním manipuluje, dobře akumuluje a rozvádí teplo.
  • Měď vede teplo nejlépe, rychle reaguje i na změnu teplot, ale nádobí z ní vyrobené patří mezi nejdražší.
  • Litina má rovněž skvělé termoakumulační vlastnosti (byť trvá, než se zahřeje), je nadstandardně odolná a nepřilnavá. Její masivnost, tudíž náročnější manipulace, pro někoho představuje výhodu, pro jiného zápor.
  • Pánve z nerez oceli z pohledu tepelné vodivosti za výše zmíněnými materiály „pokulhávají“, což se řeší přidáním například hliníku, zejména do dna nádobí. Je však velmi odolná.
Foto: Tefal

Nepřilnavá pánev Talent Pro s indikátorem teploty Thermo-Spot (kolečko ve středu). Jakmile bude zahřátá na správnou teplotu, indikátor zčervená a můžete vložit suroviny. Vhodná na všechny typy sporáků včetně indukčních, lze použít i kovové náčiní. Průměr 28 cm, cena 929 KčFoto: Tefal

Foto: Kulina

Měděné nádobí série Prima Matera má feromagnetické dno (je určené i na indukci) a vnitřní povrch z nerezu. Například hluboká pánvička vhodná na soté, průměr 16 cm, cena 7880 KčFoto: Kulina

Foto: IKEA

Pánev s poklicí série 365+ z nerez oceli v kombinaci s hliníkem rovnoměrně vede teplo a tím rovněž snižuje riziko připálení surovin. Průměr 24 cm, cena 399 KčFoto: IKEA

A co povrch?

Více se používají nepřilnavé povrchy, na různých bázích (například PTFE, s přídavkem titanu či různých minerálních prvků), které nabízejí řadu výhod. „V první řadě jde o přípravu pokrmu s malým množstvím tuku, a někdy i bez něj, což je vítané z pohledu zdraví. Suroviny se při běžném vaření k takové pánvi nepřichytí. Nepřilnavé povrchy jsou zdravotně nezávadné, netečné ke kyselinám, čisticím prostředkům a v případě připálení se snadno čistí,“ upřesňuje Jiří Klimša, zástupce značky Tefal.

Kvalitní pánve mají několikavrstvý povrch. Pro zvýšení užitných vlastností, a především trvanlivosti se materiály kombinují a výrobci používají originální technologie.

Foto: Tescoma

Pánev i-Premium Stone z hliníkové slitiny má dno z nerez oceli a nepřilnavý povrch na bázi teflonu s charakterem přírodního kamene. Užijete ji na všechny typy sporáků i do myčky. Například průměr 24 cm, cena 899 KčFoto: Tescoma

Foto: IKEA

Hliníková pánev na palačinky Skänka s nepřilnavou povrchovou vrstvou Teflon Classic má plastovou rukojeť. Průměr 25 cm, cena 149 KčFoto: IKEA

Foto: Banquet

Při smažení na mini pánvi Natura Ceramia Verde z hliníku s vnitřní keramickou povrchovou úpravou ECL použijte dřevěné, plastové nebo silikonové náčiní. Nádobí může do myčky. Průměr 14 cm, cena 119 KčFoto: Banquet

Jaké používat náčiní

„Z pohledu mechanického poškození si nejlépe stojí litina a ocel, které nelze poškrábat ani kovovým náčiním. Naopak měď byste třeba kovovou obracečkou poškodili. Ale pokud má měděná pánev vnitřní vrstvu z nerezu, opět není problém použít kovové náčiní. Jinak platí, že dřevěné nebo plastové náčiní žádnou pánev neponičí,“ uvádí Silvie Dvořáčková ze společnosti Kulina. Tedy ani nepřilnavé povrchy. Na trhu však najdete i pánve s nepřilnavými povrchy, u nichž výrobce uvádí možnost použití kovového náčiní bez ostrých hran.

Foto: Tefal

Pánev wok Character s nepřilnavým povrchem je ideální pro přípravu asijských jídel a lze na ni použít i kovové kuchyňské náčiní. Díky atraktivní červené barvě se stane ozdobou každé kuchyně. Průměr 28 cm, cena 859 KčFoto: Tefal

Foto: KitchenAid

Pánev výjimečná pětivrstvým složením: nerez ocel – hliník – měď – hliník – nerez ocel. Díky vnitřnímu a vnějšímu plášti z nerezu můžete použít jakékoli náčiní a netřeba se obávat poškození. Pro všechny typy sporáků včetně indukce, do trouby (až do teploty 260 °C) i do myčky nádobí. Průměr 25 cm, cena 4390 KčFoto: KitchenAid

Foto: Bonami

Až si uvaříte něco dobrého na litinové pánvi Oriental, můžete pokrm servírovat rovnou na stůl, s pomocí dřevěného prkénka. Pánev si poradí se všemi typy ohřevu včetně indukce, mytí pouze v ruce, varná plocha 25 x 10 cm. Cena 569 KčFoto: Bonami

Pánve a indukce

Řadu pánví lze používat na jakýkoliv typ ohřevu, včetně indukce. Bylo by super jen vyjmenovat, které materiály se (ne)můžou používat při vaření na indukci, ale tak to nefunguje. S indukcí si obecně rozumí litina a ocel. Některé pánve z nerez oceli, hliníku nebo mědi se na indukci použít nedají, ale jiné zase ano. Nádobí na indukci musí mít feromagnetické dno.

Nebo si s tím správným dnem hlavu nelamte a mrkněte na pánev, zda je označená symbolem pro indukci či slovem Induction. A budete mít jasno. Pokud to není uvedené, zeptejte se prodejce.

Foto: Tescoma

Pánev z řady SmartClick disponuje praktickou odnímatelnou rukojetí. Dno z nerez oceli, antiadhezní povlak, pro všechny typy sporáků včetně indukčních, lze použít i do trouby. Různé velikosti a tvary, například průměr 20 cm, cena 799 KčFoto: Tescoma

Foto: Vaše kuchyně

Pánev wok má tělo z odolné litiny, doplňuje ji tvrzená skleněná poklice a nerezová mřížka pro dušení zeleniny. Bez obav ji použijte na všechny typy varných zdrojů, včetně indukce, i do trouby. Například průměr 30 cm, cena 4925 KčFoto: Vaše kuchyně

Foto: Lamart

Hliníková pánev Ecolor má keramický povrch, odolný proti připalování surovin, manipulaci usnadňuje ergonomická protiskluzová rukojeť. Vhodná rovněž na indukci i do myčky nádobí. Průměr 28 cm, cena 399 KčFoto: Lamart

Kdy jste si naposledy koupili nové nádobí do kuchyně?

Reklama

Související témata:

Načítám