Hlavní obsah

Paraziti u dětí: Jak se vaše ratolesti mohou nakazit?

Foto: Profimedia

Riziko nákazou parazity vzrůstá například tím, když se děti tulí k domácím mazlíčkůmFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco výskyt parazitů u nás klesá, jiný trend platí hlavně pro roupa dětského. Toho ubývá pomaleji a stále je tu značné riziko, že se jim vaše ratolest nakazí. Kde? A jací další paraziti dětem často hrozí?

Článek

Případů nemocí způsobených parazity rok co rok dlouhodobě klesá. Například kdysi velmi časté infekce škrkavkou dětskou se dnes vyskytují jen málo. Nicméně, stále ještě existují paraziti, které v dětských kolektivech rozhodně nejsou ničím výjimečným.

Roupy jsou u dětí stále celkem běžné

„Podle ohlasů a žádostí o radu na stránkách České parazitologické společnosti, hlášení hygienických stanic i podle mých vlastních zkušeností jsou v současnosti v Česku absolutně nejčastějšími parazity u dětí roup dětský a veš dětská,“ říká RNDr. Libor Mikeš, Ph.D. z Katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

S roupem, jakožto nejčastějším dětským parazitem, souhlasí i RNDr. Zuzana Hůzová z Národní referenční laboratoře pro diagnostiku střevních parazitóz. „V roce 2015 jsme v České republice zaznamenali 1738 případů. Ostatních parazitů je na našem území velice málo a zaznamenáváme dlouhodobě klesající trend v jejich výskytu, i když se bohužel můžete setkat s opačným názorem z řad neodborníků,“ uvádí doktorka.

Foto: Profimedia

V kolektivu školky nebo školy je jasné, že se nákaza přenese raz dvaFoto: Profimedia

Parazity se děti často nakazí ve školce

Pro rozmnožování parazitů jsou ideální dětské kolektivy. V první řadě uveďme na začátku zmiňované vši. Ty se šíří tak, že jednoduše „přelezou“ z vlasů jednoho dítěte do vlasů druhého dítěte. K přenosu je třeba přímý kontakt vlasů dětí, ke kterému při různých hrách dochází celkem běžně.

Mimo to právě dětské kolektivy jsou typické pro roupy. „Děti se nakazí v kolektivu díky nedostatečné hygieně rukou, hlavně po toaletě,“ uvádí Zuzana Hůzová.

K nákaze může dojít přímo, a to požitím vajíček. „Samičky kladou v noci vajíčka v okolí řitního otvoru a způsobují svědění, na které dítě reaguje škrábáním se. Vajíčka, která ulpěla za nehty, pak mohou při olizování prstů infikovat znovu totéž dítě, ale i jiné děti,“ popisuje doc. RNDr. Oleg Ditrich, CSc. z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity České Budějovice.

S tím souvisí i nepřímá forma nakažení. Vajíčka se dostanou na nějaký předmět, především právě na toaletě, na které sáhne jiné dítě. Po olíznutí prstů se pak samozřejmě snadno infikuje.

Foto: Profimedia

Znáte nějaké dítě, které nemělo vši?Foto: Profimedia

Co mohou děti chytit od domácích mazlíčků?

Rodiče mívají strach také z domácích mazlíčků, protože děti se často nebrání ani velmi blízkému kontaktu se zvířátky. „Od koček a psů se děti mohou – například prostřednictvím trusem znečištěné půdy nebo písku – nakazit škrkavkou psí nebo škrkavkou kočičí,“ uvádí Zuzana Hůzová. Důležité proto je mazlíčky odčervovat.

„Z kočičího trusu se také mohou nakazit prvokem Toxoplasma gondi, kterým je na našem území infikováno zhruba 15 až 20 procent populace. Každopádně ve většině případů svému hostiteli nikterak neškodí,“ dodává odbornice a zároveň upozorňuje, že tímto prvokem se lidé nezřídka nakazí mimo jiné konzumací syrového masa. To ale u dětí nebývá nejčastější příčina nákazy.

Máte strach z parazitů?

Reklama

Související témata:

Načítám