Hlavní obsah

Pařížský dort krok za krokem

Hodnocení:
(253)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Opakování je matka moudrosti: čokoláda obsahuje spoustu zdravých antioxidantů a šlehačka je vlastně dutá. Takže takový pařížský dort nemůže nikomu uškodit, nemyslíte? Upéct ho doma je navíc snazší, než si myslíte!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Na šlehačku (připravte den předem)
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • 300 g čokolády na vaření
Na těsto
  • 3 vejce
  • 80 g cukru moučka
  • 90 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 špetka soli
  • 30 g holandského kakaa
  • máslo na vymazání
Na ozdobu
  • 50 g čokolády na vaření
Článek

Postup

Krok 1: Den předem si připravte pařížskou šlehačku – čokoládu za stálého míchání zahřívejte spolu se smetanami do rozpuštění. Podle chuti můžete dosladit moučkovým cukrem. Nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládovou šlehačku je nejlepší připravit den předem, aby stihla vychladnout a ztuhnout

Krok 2: Z bílků (o pokojové teplotě) a soli ušlehejte tuhý sníh. Postupně přisypte cukr.

Foto: Greta Blumajerová

Bezpečnost práce nade vše!

Krok 3: Po jednom do sněhu zašlehejte žloutky a poté olej, kakao a mouku. Těsto vlijte do vymazané a pečicím papírem vyložené formy a pečte 15 až 20 minut při 170 °C. Vyklopte a nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Formu lehce vymažte máslem, na dno vystřihněte kolečko a proužkem z pečicího papíru obložte i boky

Krok 4: Čokoládovou smetanu, kterou jste si připravili včera, ušlehejte dotuha. Korpus vraťte do formy (tentokrát už bez papíru) a šlehačku na něj natřete. Nechte alespoň 2 hodiny v lednici zatuhnout.

Foto: Greta Blumajerová

Korpus vraťte do formy a pařížskou šlehačku na něj natřete rovnou v ní

Krok 5: Dort můžete ještě dozdobit čokoládovými hoblinami. Asi 50 g čokolády rozehřejte, vlijte na obrácený plech (pokud se vám vejde do lednice, ještě lepší je ho předem vychladit), nechte téměř ztuhnout a velkým nožem či stěrkou pak škrábejte hoblinky. Druhá možnost je celý dort polít čokoládovou polevou.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládu rozehřejte v mikrovlnné troubě nebo v plecháčku na plotně

Foto: Greta Blumajerová

Pak už jen obkružte boky dortu nožem zahřátým v horké vodě, abyste uvolnili formu, a máte hotovo!

Tip: Před natřením šlehačky korpus pokropte rumem nebo potřete domácí zavařeninou, dort pak bude mnohem lepší!

Jste v týmu čokoládový dort nebo spíše lehký ovocný piškot?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.