Hlavní obsah
3,0
(573)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Opakování je matka moudrosti: čokoláda obsahuje spoustu zdravých antioxidantů a šlehačka je vlastně dutá. Takže takový pařížský dort nemůže nikomu uškodit, nemyslíte? Upéct ho doma je navíc snazší, než si myslíte!

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na šlehačku (připravte den předem)
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 300 g čokolády na vaření
Na těsto
  • 3 ks vejce
  • 80 g cukru moučka
  • 90 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 špetka soli
  • 30 g kakaa
  • 1 lžíce másla
Na ozdobu
  • 50 g čokolády na vaření
Článek

Postup

01.

Den předem si připravte pařížskou šlehačku – čokoládu za stálého míchání zahřívejte spolu se smetanami do rozpuštění. Podle chuti můžete dosladit moučkovým cukrem. Nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládovou šlehačku je nejlepší připravit den předem, aby stihla vychladnout a ztuhnoutFoto: Greta Blumajerová

02.

Z bílků (o pokojové teplotě) a soli ušlehejte tuhý sníh. Postupně přisypte cukr.

03.

Po jednom do sněhu zašlehejte žloutky a poté olej, kakao a mouku. Těsto vlijte do vymazané a pečicím papírem vyložené formy a pečte 15 až 20 minut při 170 °C. Vyklopte a nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Formu lehce vymažte máslem, na dno vystřihněte kolečko a proužkem z pečicího papíru obložte i bokyFoto: Greta Blumajerová

04.

Čokoládovou smetanu, kterou jste si připravili včera, ušlehejte dotuha. Korpus vraťte do formy (tentokrát už bez papíru) a šlehačku na něj natřete. Nechte alespoň 2 hodiny v lednici zatuhnout.

Foto: Greta Blumajerová

Korpus vraťte do formy a pařížskou šlehačku na něj natřete rovnou v níFoto: Greta Blumajerová

05.

Dort můžete ještě dozdobit čokoládovými hoblinami. Asi 50 g čokolády rozehřejte, vlijte na obrácený plech (pokud se vám vejde do lednice, ještě lepší je ho předem vychladit), nechte téměř ztuhnout a velkým nožem či stěrkou pak škrábejte hoblinky. Druhá možnost je celý dort polít čokoládovou polevou.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládu rozehřejte v mikrovlnné troubě nebo v plecháčku na plotněFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pak už jen obkružte boky dortu nožem zahřátým v horké vodě, abyste uvolnili formu, a máte hotovo!Foto: Greta Blumajerová

Tip: Před natřením šlehačky korpus pokropte rumem nebo potřete domácí zavařeninou, dort pak bude mnohem lepší!

Jste v týmu čokoládový dort nebo spíše lehký ovocný piškot?

Reklama

Související témata:

Načítám