Hlavní obsah

Partner nesnesitelně chrápe! Jak s ním vydržet na dovolené?

Foto: Thinkstock

Když partner chrápe, přinejhorším se můžete odstěhovat na gauč. Pokud jste ovšem doma. Co když s ním ale musíte sdílet jediný hotelový pokoj?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické řezání pilou není to nejhorší. Nad vašimi postelemi se ozývá kvílení a skřípání zubů, spolunocležníci se zmítají z rohu do rohu nebo mluví ze spaní. Zkuste si s někým takovým užít dovolenou!

Článek

„Moji rodiče spali odděleně, kam až si pamatuji. Když jsem byla menší, měla jsem to mámě za zlé, myslela jsem si, že tatínka na gauč vyštvala za trest. Pak jsme ale jednou jeli s tátou sami na hory. Na tu první noc hrůzy do smrti nezapomenu! Vydával tak nelidské zvuky, že jsem málem zavolala záchranku. Byla jsem přesvědčená, že umírá,“ vzpomíná třicetiletá Lenka.

V nezvyklých podmínkách

Soužití s členem rodiny, který prostě nedokáže spát jako slušný člověk, si každý řeší po svém. Nejobvyklejší je izolace – buď se do ní stáhne ten, komu noční rodeo vadí nejvíc, nebo je do zvláštní místnosti vyštván jeho původce. V některých rodinách kupují špunty do uší ve velkém, v jiných si prostě zvyknou.

Pak ale nastane okamžik, kdy bytelnou cihlovou zeď nahradí stanová plachta, tenoučká stěna bungalovu nebo přepážka mezi lodními kajutami. Nevyspí se nejen manželka a děti (chrápání postihuje třikrát častěji muže než ženy!), nevraživé pohledy ale po ránu vrhají i úplně cizí lidé. Co s tím?

Zázraky do tří dnů

Na dovolené jistě nebudete řešit operaci nosní přepážky nebo shánět kyslíkovou masku, jakou používají lidé trpící těžkou formou spánkové apnoe. Potřebujete něco rychlého a jednoduchého. V lékárnách i e-shopech se nabízí řada udělátek a přípravků, slibujících, že s chrápáním zatočí. Náplasti proti chrápání, které se nalepují na nos zvenku, mají například roztáhnout nosní cesty.

Foto: Thinkstock

Obyčejné špunty do uší – to je podle odborníků ta nejspolehlivější ochrana proti chrápáníFoto: Thinkstock

Nosní nebo ústní spreje mají fungovat na principu zvlhčení sliznice měkkého patra a protažení dýchacích cest éterickými oleji. Existují i „protichrápací“ hodinky – pokud jejich čidla zaznamenají chrápání, vyšlou nepatrný elektrický impuls, který by měl nežádoucí zvuky zastavit (je to vlastně dražší varianta obyčejného zamlaskání).

Co doopravdy pomáhá? Špunty!

Výrobci těchto pomůcek se předhání ve slibech, zázraky ale nečekejte. „Moje zkušenost je taková, že příliš nefungují. Neuškodí vám, ale také nepomůžou,“ hodnotí otolaryngoložka MUDr. Alena Ptáčková-Hezinová. Jako krátkodobá pomoc se tak asi nejlépe osvědčí kvalitní špunty do uší. Lékaři také doporučují před spaním nekouřit (kouření způsobuje mírný otok hrdla) a nepít alkohol (ochabnou po něm svaly, i ty v krku).

Skřípání zubů a jiné radosti

Chrápání ovšem není jediný zážitek, který může učinit vaše společné noci nezapomenutelné. „K poměrně neškodným poruchám patří mluvení ze spánku. O něco vážnější je skřípání zuby neboli bruxismus, a to hlavně proto, že při něm hrozí poškození chrupu. I pro osoby, které spí s postiženým v jedné místnosti, to může být poměrně nepříjemné,“ říká psycholožka prof. Alena Plháková.

Foto: Thinkstock

Při spaní ve stanu brzy odhalíte, jak klidný a tichý spánek má váš milovaný. Pokud skřípe zuby, chrápe nebo kope, je zle!Foto: Thinkstock

Bruxismem trpí až pětina dospělých. Zatím jediná účinná ochrana spočívá v nošení speciálních dlah, určité výsledky má ale i hypnóza. A na dovolené? Prostě ho probuďte.

Příliš mnoho zážitků, neznámá postel

Pro lidi, kterým dělá potíže usnout v neznámém prostředí nebo v cizí posteli, představuje dovolená problém. Přemíra sluníčka a spousta zážitků také udělá své. Pokud váš spolunocležník nemůže „zabrat“ a ruší vás neustálým převalováním, vzdycháním a vstáváním, zkuste některé z volně prodejných uklidňujících přípravků s obsahem osvědčených bylin – chmelu, kozlíku, třezalky nebo mučenky. A ještě něco: Pokud je úplněk, pořádně zatemněte!

Zažili jste někdy na dovolené „noční teror“? A bylo nutné použít hrubé násilí?

Reklama

Související témata:
Dřevorubec

Načítám